Ελλάδα

Άρης Σερβετάλης: Ο «άνθρωπος του Θεού» δίχασε το twitter και εξόργισε τους ηθοποιούς

Η απόφαση του Αρη Σερβεταλη να αποχωρήσει από την παράσταση «Ρινόκερος» στην οποία πρωταγωνιστούσε προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων
Ακούστε το άρθρο

Μετά τον σάλο που προκάλεσε η απόφασή του να αποχωρήσει από την παράσταση «Ρινόκερος», ο Αρης Σερβετάλης εξήγησε τους λόγους αυτής του της κίνησης, επαναλαμβάνοντας πως αδυνατεί να υποστηρίξει «τον διαχωρισμό των ανθρώπων που επιβάλλουν τα νέα μέτρα».

Με μια ανάρτηση στο instagram, ο γνωστός ηθοποιός υποστήριξε πως είχε ενημερώσει την παραγωγή για τις προθέσεις του από τον Ιούλιο, προτείνοντας να αντικατασταθεί από άλλον συνάδελφό του, ούτως ώστε η παράσταση στο θέατρο «Κιβωτός» να συνεχιστεί κανονικά τη νέα σεζόν με άλλον πρωταγωνιστή.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «δεν θεωρήθηκε πως είναι σωστό να γίνει αντικατάσταση ούτε επίσης να γίνει νέο έργο με τον υπάρχοντα θίασο, διότι όπως είπαν, δεν πίστευαν ότι θα γίνει υποχρεωτική η επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού ή νόσησης για να εισέλθει κάποιος στο θέατρο».

Σχετικά με τις επικρίσεις που δέχτηκε για τους ηθοποιούς που έμειναν άνεργοι λόγω της απόφασής του, ο Άρης Σερβετάλης σχολίασε: «Για το γεγονός πως οι συνάδελφοι μου μένουν άνεργοι θεωρώ πως είναι ευθύνη της παραγωγού εταιρείας καθώς μαζί με τον καλλιτεχνικό διευθυντή γνώριζαν την τοποθέτησή μου μήνες πριν και συναποφάσισαν να συνεχιστεί η παράσταση ρισκάροντας».

«Ζητώ συγγνώμη σε όλους τους συντελεστές αν η απόφαση μου τους στεναχώρησε. Αδυνατώ να μετέχω σε ένα «πιστοποιημένο» ντάνιασμα ανθρώπων. Κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός και έχει δημιουργηθεί από τον Θεό με την ελευθερία ακόμη και να τον αρνηθεί. Δεν είμαστε αγέλη» πρόσθεσε μεταξύ άλλων ο καλλιτέχνης.

Σημείωσε δε, πως «όταν η πολιτεία απαγορεύει σε μια μερίδα των πολιτών να εισέλθει σε έναν χώρο για να παρακολουθήσει μία παράσταση, δεν έχω άλλη επιλογή από το να σεβαστώ την απόφαση αυτή και να αποχωρήσω, η αξία της μη διάκρισης των ανθρώπων είναι πέρα και πάνω από όλα».

Οι αντιδράσεις των συναδέλφων του

Η ηθοποιός, Φαίη Κοκκινοπούλου αλλά και ο πρόεδρος του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών, Σπύρος Μπιμπίλας, κατακεραύνωσαν τον Άρη Σερβετάλη για την απόφασή του, με δεδομένο ότι η απόφασή του αυτή πάρθηκε ενώ οι ηθοποιοί παραμένουν άνεργοι εδώ και αρκετό καιρό.

Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι η Φαίη Κοκκινοπούλου – μέσα από μια ανάρτησή της στο Facebook – τα είπε όλα: Επέκρινε τη στάση, δηλαδή, του Αρη Σερβετάλη, αναφέροντας, μεταξύ άλλων, ότι ««ηθοποιοί (μεταξύ των οποίων και φίλοι μου)-τεχνικοί- ταξιθέτριες, καθαριστές, ταμίας, θα μείνουν όλοι άνεργοι». Επιπλέον, η ηθοποιός γράφει πως ο Αρης Σερβετάλης ήταν ο μόνος ανεμβολίαστος ανάμεσα στα 20 άτομα που εργάζονταν στην παράσταση «Ρινόκερος»!

Για τον Αρη Σερβετάλη μίλησε και ο Σπύρος Μπιμπίλας, τονίζοντας: «Εχω σοκαριστεί, διαφωνώ με την απόφασή του. Δεν περίμενα ότι κάποιος ηθοποιός θα σταματήσει μια παράσταση, αγνοώντας ότι δουλεύουν και άλλοι άνθρωποι εκεί. Δεν μπορώ να συμφωνήσω. Μιλάω ως Σπύρος Μπιμπίλας όχι ως πρόεδρος των ηθοποιών. Δεν μπορώ να καταλάβω πώς ένας άνθρωπος που λέει ότι είναι τόσο μέσα στην πίστη, δεν σκέφτεται ότι οι άλλοι άνθρωποι θα μείνουν χωρίς δουλειά».

Σκληρή ήταν η αντίδραση του Αλέξανδρου Μπουρδούμη, ο οποίος μέσω stories στο προφίλ του στο Instagram εξέφρασε την άποψή του. Συγκεκριμένα, είπε: «Δικαίωμά σου να εμβολιαστείς ή να μην εμβολιαστείς. Δε θες να παίζεις μόνο για εμβολιασμένους, και αυτό είναι δικαίωμά σου. Εχεις ενημερώσει την παραγωγή σχετικά και εκείνη πετάει τη μπάλα στην εξέδρα προφανώς για να μη χάσει τον πρωταγωνιστή της και δεν φροντίζει να έχει αντικαταστάτη – πως να αντικαταστήσεις τον Αρη Σερβετάλη στο ελληνικό θέατρο και να έχεις την ανταποδοτικότητα στο ταμείο (ας μη γελιόμαστε), δικαίωμά της.

Τόσα χρόνια που είμαστε χωρίς συλλογικές συμβάσεις εργασίας δεν κατεβάζεις παραστάσεις όμως, δεν βλέπω να έχεις την ίδια ευαισθησία, ίσως γιατί ο πνευματικός σου δε σου έδωσε το δικαίωμα να το κάνεις. Οι συνάδερφοί σου, οι εργαζόμενοι στο θέατρο μένουν στην ανεργία. Είχαν δικαίωμα να ξέρουν τις προθέσεις σου; Τους είχες ενημερώσει σχετικά; Το καλοκαίρι έπαιζες ανεμβολίαστος πάλι και από τύχη ή θέλημα του Θεού δεν σταμάτησαν οι παραστάσεις.

Τελικά, με κάθε σεβασμό στο πρόσωπο και την καλλιτεχνική σου αξία πολλά δικαιώματα μαζεύτηκαν, αγαπημένε Αρη Σερβετάλη και ίσως, το δικαίωμα της εργασίας να είναι το πιο ιερό».

Ο Χάρης Τζωρτζάκης είπε: «Αναμένουμε δήλωση του Σερβετάλη που να λέει ότι δεν ξαναπάει στο Άγιον Όρος γιατί δεν δέχεται τον διαχωρισμό των ανθρώπων σε άντρες και γυναίκες».

Ο Χάρης Τζωρτζάκης μίλησε και στην εκπομπή T-Live για την απόφαση του Αρη Σερβετάλη να αποσυρθεί από την παράσταση. «Στο Άγιον Όρος υπάρχει ένας αποκλεισμός εδώ και αιώνες που απαγορεύει στις γυναίκες να εισέλθουν σε έδαφος της πατρίδας μας. Δεν είδα ποτέ καμία δήλωση που να λέει ότι «εγώ δεν θα ξαναπάω μέχρι να αρθεί ο αποκλεισμός των γυναικών. Ο καθένας κάνει ό,τι νομίζει και κρίνεται γι’ αυτά που πράττει. Α λα καρτ όμως δικαιώματα και α λα καρτ αντίδραση για την ελευθερία δεν υπάρχει».

Τον κατακεραυνώνει το Twitter

Την απόφαση του Άρη Σερβετάλη δεν σχολίασαν μόνο συνάδελφοί του αλλά και χρήστες του Twitter. Δεκάδες είναι τα tweets που έχουν γίνει από την ώρα που ο ηθοποιός ανακοίνωνε ότι δεν θα συμμετάσχει στην παράσταση «Ρινόκερος» λόγω των νέων μέτρων κατά της Covid-19.

Οι περισσότεροι χρήστες του twitter, μάλιστα, κατηγορούν τον Αρη Σερβετάλη για εγωιστική απόφαση, που αφήνει άνεργους αρκετούς συναδέλφους του.

Αναλυτικά η ανάρτηση του Αρη Σερβετάλη:

«Η απόφαση να αποχωρήσω από τη θεατρική παράσταση Ρινόκερος πάρθηκε καθώς αδυνατώ να υποστηρίξω τον διαχωρισμό των ανθρώπων που επιβάλλουν τα νέα μέτρα.

Η παραγωγός εταιρεία και ο καλλιτεχνικός διευθυντής του θεάτρου Κιβωτός και σκηνοθέτης της παράστασης, Γιάννης Κακλέας ήταν ενήμεροι για τις απόψεις μου. Από τον Ιούλιο και βλέποντας την πρόθεση της πολιτείας να απαγορεύσει την είσοδο σε μη εμβολιασμένους είτε με έμμεσο είτε με άμεσο τρόπο, τους ενημέρωσα πως δεν μπορώ να συμμετέχω σ’αυτό το εγχείρημα κι ανακοίνωσα πως εάν τα θέατρα λειτουργήσουν στο μέλλον μόνο με εμβολιασμένους θα αποχωρήσω από την παράσταση.

Πρότεινα την αντικατάστασή μου κι έθεσα τον εαυτό μου στη διάθεσή τους ώστε να βοηθήσω στην ομαλή ένταξη του νέου μέλους.

Δεν θεωρήθηκε πως είναι σωστό να γίνει αντικατάσταση ούτε επίσης να γίνει νέο έργο με τον υπάρχοντα θίασο, διότι όπως είπαν, δεν πίστευαν ότι θα γίνει υποχρεωτική η επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού ή νόσησης για να εισέλθει κάποιος στο θέατρο.

Τον Σεπτέμβριο, η παραγωγός εταιρεία αποφάσισε να χαρακτηριστεί το θέατρο μεικτός χώρος, δείχνοντας σεβασμό στις θέσεις μου. Ακολούθησε συνάντηση με τον θίασο όπου το ανακοίνωσε σε όλους, και προς τιμήν της παραγωγού εταιρίας, χωρίς να υπάρξει μείωση αποδοχών.

Πορευτήκαμε με αυτήν την παραδοχή για έναν μήνα.

Με τα νέα μέτρα και την απαγόρευση της εισόδου στα θέατρα σε μη εμβολιασμένους πολίτες, ανακοίνωσα στην παραγωγό εταιρεία και τον καλλιτεχνικό διευθυντή και σκηνοθέτη πως αποχωρώ από την παράσταση.

Για το γεγονός πως οι συνάδελφοι μου μένουν άνεργοι θεωρώ πως είναι ευθύνη της παραγωγού εταιρείας καθώς μαζί με τον καλλιτεχνικό διευθυντή γνώριζαν την τοποθέτησή μου μήνες πριν και συναποφάσισαν να συνεχιστεί η παράσταση ρισκάροντας.

Όταν η πολιτεία απαγορεύει σε μια μερίδα των πολιτών να εισέλθει σε έναν χώρο για να παρακολουθήσει μία παράσταση, δεν έχω άλλη επιλογή από το να σεβαστώ την απόφαση αυτή και να αποχωρήσω, η αξία της μη διάκρισης των ανθρώπων είναι πέρα και πάνω απο όλα.
Ζητώ συγγνώμη σε όλους τους συντελεστές αν η απόφαση μου τους στεναχώρησε. Αδυνατώ να μετέχω σε ένα “πιστοποιημένο” ντάνιασμα ανθρώπων. Κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός και έχει δημιουργηθεί από τον Θεό με την ελευθερία ακόμη και να τον αρνηθεί. Δεν είμαστε αγέλη. Είμαστε άνθρωποι που αγωνιζόμαστε να φανερώσουμε το πρόσωπό μας. Ένα πρόσωπο μοναδικό, ξεχωριστό. Είμαστε μία κοινωνία προσώπων, όχι αγέλη που διαχωρίζεται σε εμβολιασμένους και μη.

Εύχομαι να μας δώσει ο Θεός την δύναμη να αναλάβουμε όλοι τις ευθύνες που μας αναλογούν. Καλά Χριστούγεννα».

Πηγή: lawandorder.gr

Όλη η επικαιρότητα