Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας

Αρκαδία: Ένταση στο Περιφερειακό Συμβούλιο για το σκουπιδοεργοστάσιο στην Καλιρρόη

kalirroi.jpg
Ακούστε το άρθρο
Χρειάστηκαν περίπου εννέα ώρες, προκειμένου να καταλήξει το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου στην κατά πλειοψηφία έκφραση θετικής άποψης επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για το έργο «Ολοκληρωμένη Διαχείριση Στερεών Αποβλήτων Περιφέρειας Πελοποννήσου με ΣΔΙΤ», αφού υπέρ ψήφισαν οι παριστάμενοι σύμβουλοι, με εξαίρεση τον Κ. Τσαπόγα, ο οποίος ψήφισε λευκό, αλλά και τους δύο συμβούλους της «Λαϊκής Συσπείρωσης», Ν. Γόντικα και Ευάγγ. Γούργαρη. Συνολικά υπέρ της έγκρισης της ΜΠΕ ψήφισαν 28 σύμβουλοι, κατά 2 και 1 λευκό.
 
Η συνεδρίαση διεξήχθη με ένταση και υπό ισχυρό αστυνομικό κλοιό. Από το ξεκίνημα όλα έδειχναν ότι η κατάσταση δε θα ήταν εύκολη. Διατυπώθηκαν αντιδράσεις που εστιάστηκαν στο ότι λιγοστοί εκπρόσωποι των κατοίκων κατάφεραν να εισέλθουν στην αίθουσα, ενώ ζητήθηκε να ανοίξουν οι πόρτες και να απομακρυνθεί η ισχυρή αστυνομική δύναμη που είχε συγκεντρωθεί εκεί, στο πλαίσιο πρόληψης επεισοδίων.
 
Η πρόταση τέθηκε σε ψηφοφορία και δεν εγκρίθηκε, με αποτέλεσμα να αποχωρήσουν από την αίθουσα οι περισσότεροι από τους συμβούλους της μείζονος μειοψηφίας (έμειναν μόνο τέσσερις), οι Νικ. Πατσαρίνος, Λάμπρος Μπούκλης και η επιτροπή αγώνα των κατοίκων, η οποία εξέφρασε την έντονη διαμαρτυρία της. Πριν από την αποχώρησή του ο κ. Μπούκλης δήλωσε πως παραιτείται από τη θέση του γραμματέα του Συμβουλίου.
 
Θα πρέπει, επίσης, να αναφερθεί ότι υπήρξε έντονη αντιπαράθεση μεταξύ του περιφερειάρχη και του Νικ. Πατσαρίνου, για τον οποίο ο πρώτος είπε πως ήταν προσχεδιασμένη η αποχώρηση, επειδή δεν άντεχε το διάλογο. Ο κ. Πατσαρίνος αντιγύρισε πως είναι απαράδεκτα όσα συμβαίνουν, να συνεδριάζει το δευτεροβάθμιο όργανο Τοπικής Αυτοδιοίκησης παρουσία αστυνομικών δυνάμεων, και δήλωσε πως θα κάνει ό,τι μπορεί για να καταπέσει η απόφαση.
 
Σχολιάζοντας την αποχώρηση των συμβούλων της μειοψηφίας, ο κ. Τατούλης δήλωσε ότι πρόκειται για φυγομαχία, πολιτική θρασυδειλία και αντιθεσμική συμπεριφορά, που θέλει να πλήξει τη δημοκρατία και δεν αντέχει τον απαιτητικό και ελεύθερο διάλογο, διευκρινίζοντας ότι αναφέρεται σε πολιτικούς εκπροσώπους και όχι στους πολίτες, τους οποίους κατανοεί απόλυτα. Επίσης, τόνισε ότι οι σύμβουλοι αυτοί αποχώρησαν, διότι, αφού δεν κατάφεραν να προβάλλουν τον εαυτό τους ως δήθεν σωτήρες του λαού, δε θέλησαν να εκτεθούν πολιτικά και να πουν ξεκάθαρα στους πολίτες το δικό τους σχέδιο για το κρίσιμο αυτό ζήτημα. Τέλος, δήλωσε ότι η Περιφερειακή Αρχή από την πρώτη στιγμή εγγυήθηκε την εκτέλεση του έργου και ήλθε η ώρα να διατυπώσει τους αυστηρότερους όρους επί της περιβαλλοντικής μελέτης, προκειμένου να διασφαλίσει στο μεγαλύτερο βαθμό το δημόσιο συμφέρον και την προστασία του περιβάλλοντος.
 
Διαφωνίες κατοίκων και επιστημόνων 

Ο δημοτικός σύμβουλος Οιχαλίας, Σπ. Αδαμόπουλος, ανέφερε ότι καμία μελέτη δεν έχει δείξει την Καλλιρρόη ως σημείο για τα απορρίμματα και πρόκειται για επιλογή της ΤΕΡΝΑ, επειδή βρίσκεται σε κομβικό σημείο. Επισήμανε ότι οι κάτοικοι επιθυμούν τη λύση του θέματος και τόνισε, ανάμεσα σε άλλα, πως το σημείο που προτείνεται απέχει περί τα 5,5 χλμ. από το 80% του Δήμου.
Ο μελετητής Αλέξιος Παρασκευόπουλος εξέφρασε τις αντίθετες απόψεις του για τα όσα προβλέπει η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, όπως είχε πράξει και στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Οιχαλίας. Μίλησε για θέσεις προκάτ και έργο που «σχεδιάστηκε» να χωρέσει σε 107 στρέμματα, όταν σε άλλες περιπτώσεις απαιτείται περισσότερο από 200 στρέμματα.
 
Πρόσθεσε πως αναλύθηκαν τα κριτήρια αξιολόγησης και τα αποτελέσματα της αξιολόγησής του είναι επιβαρυντικά, γιατί το γεωλογικό υπόβαθρο δεν είναι τόσο κατάλληλο όσο παρουσιάζεται. Υπάρχει αυξημένο αρχαιολογικό ενδιαφέρον, και θα έπρεπε να υπάρχει γνωμάτευση του Δασαρχείου αν είναι δασική έκταση.
 
Περισσότερα στο tharrosnews.gr

Όλη η επικαιρότητα