Ηλεία

Αρκετά κρούσματα και χθες στα σχολεία της Ηλείας – «Δεν μπορεί να κλείσει το 1ο Γυμνάσιο Πύργου»

Τι αναφέρει το πρωτόκολλο του Υπουργείου Παιδείας.

Ανοιχτό θα είναι και σήμερα το 1ο Γυμνάσιο Πύργου, παρά τη χθεσινή αντίδραση – διαμαρτυρία του συλλόγου καθηγητών του σχολείου, με την οποία ζητούν – επειδή έχουν εκδηλωθεί πολλά κρούσματα κορωνοϊού σε περισσότερα από τα μισά τμήματα – να ανασταλεί προς το παρόν η λειτουργία του και να υπάρξει μείωση του αριθμού των μαθητών ανά τμήμα.

Όπως τόνισε στην εφημερίδα «Πατρίς» ο διευθυντής της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ηλείας κος Γιώργος Φωτεινόπουλος, με βάση το πρωτόκολλο που υπάρχει από το Υπουργείο Παιδείας δεν μπορεί να κλείσει αυτήν τη στιγμή το σχολείο.

Όπως αναφέρουν και οι σχετικές οδηγίες του ΥΠΑΙΘ: «Ένα σχολικό τμήμα, γενικής εκπαίδευσης ή ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης, θα αναστέλλει τη δια ζώσης λειτουργία του και η διδασκαλία θα γίνεται μέσω τηλεκπαίδευσης, όταν σε αυτό εντοπιστούν ταυτόχρονα επιβεβαιωμένα κρούσματα COVID-19 σε παραπάνω από τους μισούς (50%+1) μαθητές του».

Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Ότι ένα τμήμα 27-28 παιδιών (συνήθης αριθμός ειδικά στα μεγάλα αστικά κέντρα) συνεχίζει κανονικά να λειτουργεί με διά ζώσης μάθημα, ακόμη και αν νοσούν αποδεδειγμένα με κορωνοϊό οι 14 μαθητές, ενώ αναστέλλει τη λειτουργία του μόνο αν νοσήσουν 15 παιδιά.

Η Διαμαρτυρία του Συλλόγου Καθηγητών 1ου Γυμνασίου Πύργου

Αναλυτικά η διαμαρτυρία του συλλόγου καθηγητών του πρώτου γυμνασίου Πύργου είναι η παρακάτω:

«Ο Σύλλογος των καθηγητών του 1ου Γυμνασίου Πύργου διαμαρτύρεται έντονα, γιατί σε ένα πολυδύναμο σχολείο με σύνολο περίπου 360 μαθητών, έχουν εκδηλωθεί πολλά κρούσματα κορωνοϊού (σε περισσότερα από  τα μισά τμήματα) τα οποία καθημερινά αυξάνονται και το σχολείο παραμένει σε κανονική λειτουργία.

Είναι σχεδόν βέβαιο ότι και λόγω των καιρικών συνθηκών απειλείται άμεσα η υγεία τόσο των μαθητών μας, οι οποίοι στο μεγαλύτερο ποσοστό τους είναι ανεμβολίαστοι, όσο και του εκπαιδευτικού προσωπικού, αρκετοί από τους οποίους ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.

Ενώ τα κρούσματα είναι διάσπαρτα σε όλο το σχολείο το ΥΠΑΙΘ απλά διαφυλάττει το γράμμα του νόμου  (50% +1 κρούσματα) και δεν προβαίνει σε αναστολή της λειτουργίας, ούτε σε μείωση του αριθμού των μαθητών ανά τμήμα, που θα αναχαίτιζε σημαντικά την μετάδοση του ιού.

Για το ΥΠΑΙΘ παραμένουμε απλοί αριθμοί και όχι άνθρωποι που ανήκουν σε οικογένειες με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Καλούμε άμεσα κάθε αρμόδιο φορέα να λάβει τα κατάλληλα μέτρα αναστέλλοντας προς το παρόν τη λειτουργία του σχολείου και μειώνοντας άμεσα τον αυξημένο αριθμό μαθητών ανά τμήμα».

Ο Δήμος Πύργου συμπαρίσταται στο αίτημα του 1ου Γυμνασίου Πύργου

Ο Δήμος Πύργου είναι υπέρ του να γίνει αποδεκτό το αίτημα του 1ου Γυμνασίου Πύργου για την ανάγκη αντιμετώπισης της μεγάλης αύξησης κρουσμάτων covid 19. Αυτό επισήμαναν ο δήμαρχος Πύργου Παναγιώτης Αντωνακόπουλος και ο αντιδήμαρχος Παιδείας & Δια Βίου Μάθησης Γιάννης Πλεμμένος, μετά και την πρόσφατη ανακοίνωση των καθηγητών με την οποία ζητούν να ανασταλεί η λειτουργία της μονάδας λόγω της μεγάλης αύξησης των κρουσμάτων covid 19.

«Επικοινωνήσαμε με τον ΕΟΔΥ και εκθέσαμε την κατάσταση, καθώς και τον προβληματισμό μας για την δύσκολη θέση που έχει περιέλθει η μαθητική κοινότητα του 1ου Γυμνασίου Πύργου, οι γονείς τους και φυσικά οι εκπαιδευτικοί. Επίσης ζητήσαμε να επισκεφτούν το σχολείο το συντομότερο, για περαιτέρω ενημέρωση.

Η κεντρική πολιτεία πρέπει να εξετάσει σοβαρά την προοπτική να παραμείνει για λίγες μέρες κλειστό το σχολείο, ώστε να καταφέρουμε να μπει ένα «φρένο» στην ανοδική καμπύλη των κρουσμάτων στη συγκεκριμένη σχολική μονάδα.

Γνωρίζουμε τις διατάξεις του Υπουργείου Παιδείας για το προσωρινό κλείσιμο. Εμείς όμως δεν υπηρετούμε μια στείρα γραφειοκρατία, αλλά τις πραγματικές ανάγκες των δημοτών μας» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Αντωνακόπουλος.

Υπενθυμίζεται πως η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί είναι σαφώς προβληματική, όπως αναφέρουν από τις προηγούμενες ήδη μέρες μαθητές και γονείς. Μάλιστα από το πρωί της Τετάρτης το σχολείο τελεί υπό κατάληψη.

Αρκετά κρούσματα και χθες

Αρκετά κρούσματα είχαμε και χθες τόσο στην Πρωτοβάθμια, όσο και στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση της Ηλείας, με τους μαθητές που έχουν νοσήσει να ξεπερνούν τους 100. Όμως όπως τονίζουν οι διευθυντές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, τα κρούσματα δεν είναι συγκεντρωμένα, αλλά διάσπαρτα σε τάξεις των σχολείων και έτσι αυτήν τη στιγμή δεν προβλέπεται, σύμφωνα με τον κανονισμό του Υπουργείου Παιδείας, να έχουμε το κλείσιμο κάποιου τμήματος, πόσο μάλλον ολόκληρου σχολείου.

Κρούσματα χθες πέρα από το 1ο Γυμνάσιο Πύργου, είχαμε και στο 1ο λύκειο Πύργου (τρία τον αριθμό), ενώ επίσης είχαμε κρούσματα και στο Δημοτικό Σχολείο Πανοπούλου με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο για πέντε (5). Ακόμη είχαμε τρία (3) στο 2ο ΕΠΑΛ Πύργου και από ένα νέο κρούσμα, στο 1ο και 2ο ΕΠΑΛ Αμαλιάδας, στο Γυμνάσιο Γαστούνης, στο Γυμνάσιο Ανδρίτσαινας και στο 2ο Γυμνάσιο Πύργου.

Όλη η επικαιρότητα