Γεύσεις Πάσχα

Αρνί ή κατσίκι: Τι να επιλέξω;

Αρνί ή κατσίκι στην πασχαλινή σας σούβλα ή φούρνο; Το δίλημμα της Κυριακής του Πάσχα ζητά απαντήσεις και εμείς τις έχουμε.
Ακούστε το άρθρο

Βάζουμε τους δύο πρωταγωνιστές του πασχαλινού τραπεζιού στο διατροφικό μικροσκόπιο και βγάζουμε τον «υγιεινό» νικητή.

Αρνί ή κατσίκι στην πασχαλινή σας σούβλα ή φούρνο; Το δίλημμα της Κυριακής του Πάσχα ζητά απαντήσεις και εμείς τις έχουμε.

Το αρνί…

Έχει περίπου 370 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια άψητου κρέατος. Σε αυτές τις θερμίδες, μεγάλη είναι η συμμετοχή λίπους (31,7 γραμμάρια) – γι’ αυτό και το κρέας του είναι πιο τρυφερό. Μας δίνει πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, βιταμίνες Β3, Β6 και Β12, σελήνιο και ψευδάργυρο.

Μπορεί να έχει αρκετό λίπος, αλλά το περισσότερο μέρος του (εφόσον δεν είναι αρνάκι γάλακτος) βρίσκεται εξωτερικά, πράγμα που σημαίνει πως μπορούμε να το αφαιρέσουμε εύκολα, αποφεύγοντας την πέτσα και αφαιρώντας τα ορατά λίπη. το ψαχνό του έχει περίπου 80mg χοληστερίνης, με το 1/3 των λιπαρών του να είναι κορεσμένα.

Το κατσίκι…

Έχει σαφώς λιγότερες θερμίδες από το κρέας το αρνιού, περί τις 110 ανά 100 γραμμάρια ΚΑΙ έχει επίσης σαφώς λιγότερο λίπος, περί τα 4 γραμμάρια ανά 100 γραμμάρια κρέατος. Μόλις το 1/10 των λιπαρών του είναι κορεσμένο, ενώ περιέχει κι αυτό υψηλές ποσότητες χοληστερίνης (περί τα 75mg), αλλά και συνένζυμα τα οποία μπορούν να μειώσουν την κακή χοληστερόλη.

Το κατσίκι περιέχει αντίστοιχες ποσότητες βιταμινών και θρεπτικών συστατικών με το αρνί, ελαφρώς λιγότερες πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, αλλά έχει επιπλέον νάτριο, ασβέστιο και κάλιο.

H ετυμηγορία

Το κατσίκι αποτελεί περισσότερο υγιεινή επιλογή από το αρνί, καθότι περιέχει λιγότερες θερμίδες και λιπαρά. Ωστόσο, επειδή οι περισσότεροι από εμάς θέλουμε να καλύψουμε όλες τις επιλογές, καλό είναι το πασχαλινό πιάτο να φιλοξενήσει “λίγο απ’ όλα” – χωρίς τύψεις!

Πηγή: in2life.gr

Όλη η επικαιρότητα