Το αν αυτή η υποχώρηση σηματοδοτεί μια μονιμότερη συρρίκνωση και έναν οριστικό κορεσμό, θα φανεί στο μέλλον. Πάντως, η ζήτηση για νέα «έξυπνα» κινητά εμφανίζει διεθνώς κόπωση, η οποία αγγίζει τα όρια της κατάρρευσης σε μεγάλες αγορές όπως η Κίνα (μείωση πωλήσεων 16% σε ετήσια βάση πέρυσι).
Η Apple εμφάνισε μείωση πωλήσεων περίπου 1% στο τέταρτο τρίμηνο του 2017, σε σχέση με το τέταρτο τρίμηνο του 2016, πουλώντας περίπου πέντε εκατομμύρια λιγότερα iPhones. Αν και αυτό δεν είχε επίπτωση στην κερδοφορία της, καθώς η μέση τιμή πώλησης των συσκευών της έχει αυξηθεί σε σχέση με πριν ένα έτος. Ακόμη μεγαλύτερη μείωση πωλήσεων 4% εμφάνισε η Samsungστο τελευταίο τρίμηνο πέρυσι, αλλά παραμένει με διαφορά η No.1 εταιρεία σε πωλήσεις παγκοσμίως.
Όμως, καθώς η Apple (με το iPhone X) και η Samsung ωθούν το ανώτερο τμήμα της αγοράς προς υψηλότερες τιμές, στη μέση και στη βάση της πυραμίδας η ζήτηση για νέα «έξυπνα» κινητά φαίνεται να εξασθενεί. Οι πωλήσεις τετάρτου τριμήνου του 2017 διαμορφώθηκαν σε 400,2 εκατομμύρια smartphones έναντι 438,7 εκατομμυρίων το τελευταίο τρίμηνο του 2016. Στο τέταρτο τρίμηνο το μεγαλύτερο μερίδιο πωλήσεων είχε η Apple (19,3%) και στη δεύτερη θέση βρέθηκε η Samsung (18,6%).
Πρώτη όμως σε μερίδιο αγοράς παγκοσμίως για το όλο 2017 ήταν η νοτιοκορεατική Samsung (21,1%), σύμφωνα με τη Strategy Analytics, και ακολούθησε η αμερικανική Apple (14,4%). Την πρώτη πεντάδα των μεγαλύτερων πωλήσεων συμπλήρωσαν τρεις κινεζικές εταιρείες, οι Huawei (10,1%), OPPO (7,8%) και Xiaomi (6,1%).