Επιστήμη Κόσμος

Artemis 1: Έτοιμος για τη δεύτερη προσπάθεια εκτόξευσης προς τη Σελήνη ο τεράστιος πύραυλος

Θεωρείται ο ισχυρότερος πύραυλος που έχει κατασκευάσει ποτέ η NASA
Ακούστε το άρθρο

Καθώς τεχνικά προβλήματα οδήγησαν στην προηγούμενη ακύρωση της εκτόξευσης του τεράστιου πυραύλου «Artemis 1» προς τη Σελήνη, η NASA θα προβεί σήμερα το απόγευμα σε νέα προσπάθεια εκτόξευσης. 

Εάν όλα πάνε με βάση τον νέο προγραμματισμό, θα πρόκειται για μια ιστορική στιγμή της NASA καθώς με το πρόγραμμα Artemis η διαστημική υπηρεσία θα επιστρέψει στη Σελήνη 50 χρόνια μετά την τελευταία αποστολή του Apollo.

«Η ομάδα μας είναι έτοιμη», δήλωσε την Παρασκευή ο Τζέρεμι Πάρσονς, αναπληρωτής διευθυντής συστημάτων γείωσης στο Διαστημικό Κέντρο Κένεντι. «Γίνονται καλύτεροι με κάθε προσπάθεια […] Νομίζω ότι αν ευθυγραμμιστούν οι συνθήκες με τον καιρό, θα πάμε οπωσδήποτε».

Αν και η περιοχή γύρω από την τοποθεσία εκτόξευσης του 209 μέτρων πυραύλου θα είναι κλειστή για το κοινό, εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι αναμένεται να συγκεντρωθούν σε κοντινές παραλίες για να δουν και να ακούσουν αυτό που θεωρείται ως ο πιο ισχυρός πύραυλος που έχει εκτοξεύσει ποτέ η NASA προς το διάστημα.

Η προγραμματισμένη πτήση της μη επανδρωμένης κάψουλας του πυραύλου θα διαρκέσει 42 ημέρες και περιλαμβάνει μεταξύ άλλων δύο κοντινές πτήσεις 62 μιλίων πάνω από την επιφάνεια της Σελήνης.

Το σκάφος δε θα έχει πλήρωμα, αλλά θα τοποθετηθούν ομοιότατα που θα επιτρέψουν στη NASA να αξιολογήσει τις διαστημικές στολές επόμενης γενιάς και τα επίπεδα ακτινοβολίας. Αν η αποστολή πετύχει θα δώσει ώθηση στη διαστημική υπηρεσία ώστε να καταφέρει να στείλει πύραυλο με αστροναύτες που θα προσγειωθεί στο νότιο πόλο της Σελήνης.

Μια ενδιάμεση δεύτερη δοκιμαστική πτήση, το Artemis 2, έχει προγραμματιστεί για τον Μάιο του 2024, μεταφέροντας πλήρωμα τεσσάρων ατόμων. Αν και αυτή η πτήση δεν θα προσγειωθεί θα είναι η πρώτη φορά επανδρωμένης προσέγγισης του ουράνιου σώματος από το Apollo 17 τον Δεκέμβριο του 1972.

Με πληροφορίες από France24 και Guardian

Όλη η επικαιρότητα