Χωρίς κατηγορία

Άρθρο εφ.«Πατρίς»: Ενωμένοι στεκόμαστε όρθιοι

Ακούστε το άρθρο

Η αγωνία της επανεκκίνησης

Η κυβέρνηση κατάφερε να αντιδράσει στην πρωτοφανή πρόκληση που αντιμετωπίζουμε με αντανακλαστικά αξιοθαύμαστα: προχώρησε πολύ γρήγορα στη λήψη δύσκολων αποφάσεων, όταν άλλες μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες πελαγοδρομούσαν, περιορίζοντας στο ελάχιστο τις ανθρώπινες απώλειες και κρατώντας όρθιο το σύστημα υγείας.

Η επιτυχία αυτή έχει αναγνωριστεί, η Ελλάδα μετά από πολλά χρόνια απασχολεί το διεθνή τύπο θετικά και αναφέρεται ως χώρα πρότυπο στην αντιμετώπιση της παρούσας κρίσης.

Ωστόσο η κατάσταση της οικονομίας δεν εμπνέει καμία εμπιστοσύνη.

Ήδη ξεκίνησε η δύσκολη επιχείρηση επανεκκίνησης της ελληνικής οικονομίας μετά την άνευ προηγουμένου καθίζηση της οικονομικής ζωής που προκάλεσε η επιβολή του lockdown για την ανάσχεση της εξάπλωσης της πανδημίας.

Τα μαγαζιά μπορεί σταδιακά να ανοίγουν, δίνοντας την αίσθηση επιστροφής σε μια κάποια κανονικότητα αλλά οι επιχειρήσεις και οι πολίτες βρίσκονται αντιμέτωποι με ένα βουνό υποχρεώσεων και προβλημάτων.

«Πληγωμένες» επιχειρήσεις και νοικοκυριά και υπερχρεωμένο Δημόσιο ξεκινοούν από δυσμενή θέση το restart της οικονομίας.

Από την πρώτη στιγμή εφαρμογής των μέτρων λόγω της υγειονομικής κρίσης, που προκάλεσε ο Covid 19, όλοι γνωρίζαμε ότι ξεκινάει ένας μαραθώνιος.

Ένας μαραθώνιος που θα διαρκέσει αρκετό καιρό, μιας και τώρα αρχίζουν να γίνονται ορατές οι επιπτώσεις στην οικονομία λόγω των μέτρων που ελήφθησαν.

Μέτρα τα οποία θα αποτελέσουν κομμάτι της καθημερινότητάς μας για το προσεχές μέλλον.

Με την οικονομία τόσες εβδομάδες σε καταστολή πολλοί αμφιβάλουν για την δυνατότητα ανάνηψης και φοβούνται για αυτά που έρχονται.

Τα ερωτήματα ατελείωτα: ακόμα και αν ανοίξουν όλα τα μαγαζιά, πόσοι θα μπαίνουν μέσα;

Πώς θα λειτουργήσει η εστίαση και τα καφέ με τις νέες υγειονομικές συνθήκες;

Ποιος θα καταναλώσει σε ένα περιβάλλον ακραίας αβεβαιότητας;

Πόσο μπορεί να επιβιώσει μια μικρή επιχείρηση ή ένα μαγαζάκι σε συνθήκες κάθετης πτώσης της ζήτησης;

Ένα εστιατόριο που ακόμα και αν υπάρχουν πρόθυμοι πελάτες θα πρέπει να δέχεται τους μισούς από τη δυναμικότητά του για λόγους υγείας;

Πώς θα επιβιώσουν επιχειρήσεις που βρίσκονταν στο όριο, εξαιτίας της ελληνικής κρίσης, και τώρα μόλις επιχειρούσαν να ανακάμψουν;

Ή ένας ελεύθερος επαγγελματίας;

Πώς θα ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του ένα νοικοκυριό ή μια επιχείρηση που θα υποστεί τις συνέπειες της κρίσης;

Ποια θα είναι η επίπτωση στην απασχόληση;

Και όλα αυτά που θα οδηγήσουν τις τράπεζες;

Ποιος θα κάνει επενδύσεις και με ποιους όρους;

Τι θα γίνει με τον τουρισμό και τους δεκάδες τομείς που ζουν από αυτόν;

Τι θα γίνει με το δημόσιο και ιδιωτικό χρέος;

Τι θα γίνει με την απασχόληση;

Τι θα γίνει με τα δημόσια οικονομικά;

****

Το μόνο βέβαιο είναι ότι θα υπάρξει ύφεση στην ελληνική οικονομία, η οποία θα πέσει κι αυτή θύμα της πανδημίας.

Χωρίς αποταμιεύσεις, με το 75% των νοικοκυριών να έχουν καταθέσεις κάτω των 1.000 ευρώ, χωρίς εισοδήματα, με τα 2/3 των μισθωτών να έχουν μισθό κάτω των 1.000 ευρώ και πάνω από τις μισές επιχειρήσεις με «κόκκινα» δάνεια και χρέη στην εφορία, η χώρα ήταν εκτεθειμένη ακόμα και σε μικρές διαταραχές, πολύ περισσότερο σε κάτι μοναδικό και σφοδρό σαν την κρίση που βιώνει η παγκόσμια οικονομία.

Τα πράγματα για την Ελλάδα και ειδικά για τις περιοχές όπως η Ηλεία, θα είναι ακόμα πιο δύσκολα, δεδομένου ότι μεγάλο τμήμα του ΑΕΠ προκύπτει από τον τουρισμό, ο οποίος φέτος θα δεχθεί ισχυρότατο πλήγμα.

Είναι απαραίτητο λοιπόν το επόμενο διάστημα να δοθούν ανάσες- κίνητρα για να αντέξει η οικονομία στο μαραθώνιο που ακολουθεί.

Να συγκρατήσουμε στο μέτρο του δυνατού την επερχόμενη ύφεση, να αποφευχθούν λουκέτα και απολύσεις, να μην αποτελέσει η υγειονομική κρίση απαρχή μιας μεγάλης οικονομικής κρίσης, παρόμοιας με αυτή που έζησε η χώρα μας την τελευταία δεκαετία.

Είναι απαραίτητο να εξαντληθούν οι όποιες δημοσιονομικές δυνατότητες στη στήριξη του επιχειρείν, καθώς τυχόν ατολμία στον τομέα αυτό τώρα, θα σημάνει πολλαπλές οικονομικές επιπτώσεις μελλοντικά.

Επιπτώσεις που αν δράσουμε άμεσα και αποφασιστικά, θα μπορέσουν να κρατηθούν σε ανεκτά επίπεδα.

****

Σε αντίθεση με τη δεκαετή οικονομική κρίση, αυτή τη φορά η Ελλάδα δεν είναι μόνη της, στο «ίδιο καζάνι» βράζουν όλες οι χώρες, που θα αντιμετωπίσουν συρρίκνωση των οικονομιών τους, με αύξηση ελλείμματος και χρέους.

Μπορούμε λοιπόν να προσδοκούμε σε συνολικές λύσεις αντιμετώπισης του προβλήματος. Η εκμετάλλευση των Ευρωπαϊκών πόρων θα είναι αναγκαία.

Η ηγεσία της ΕΕ οφείλει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, να δείξει ότι είναι ικανή να αντιμετωπίζει κρίσεις και να τις ξεπερνάει.

Σε μια πολιτική συγκυρία που ο ευρωσκεπτικισμός αυξάνεται, είναι ενάντια στις αρχές και τις αξίες πάνω στις οποίες θεμελιώθηκε η Ένωση να αφεθούν τα κράτη μέλη στην τύχη τους.

Η ΕΕ οφείλει να ξεπεράσει τα γραφειοκρατικά της εμπόδια και να βρει μηχανισμούς προκειμένου να φτάσει «ζεστό χρήμα» άμεσα στις επιχειρήσεις και τους εργαζομένους που έχουν πληγεί.

Μόνο έτσι η οικονομία θα επιστρέψει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα σε ρυθμούς «κανονικότητας» και παράλληλα θα αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των κρατών-μελών στην ηγεσία της ΕΕ.

****

Βγαίνουμε νικητές από την υγειονομική κρίση γιατί μείναμε ενωμένοι.

Η πολιτεία έδρασε γρήγορα και αποτελεσματικά και οι πολίτες ακολούθησαν, επιδεικνύοντας αίσθημα ατομικής ευθύνης.

Η προσπάθεια αυτή πρέπει να συνεχιστεί και να ενταθεί, για να μη χάσουμε ότι με δυσκολίες και θυσίες κερδίσαμε

Η μάχη της οικονομίας τώρα ξεκινάει…

Οφείλουμε να παλέψουμε με όλες μας τις δυνάμεις, έτσι ώστε στο τέλος του μαραθωνίου να είμαστε και πάλι νικητές.

Όλη η επικαιρότητα