Ελλάδα

A.Σαμαράς: «Απολύτως ασφαλής τουριστικός προορισμός η Κεφαλονιά»

samaras2.jpg
Ακούστε το άρθρο

“‘Ήρθα στην Κεφαλλονιά για να δείξω ότι οι Έλληνες είναι δίπλα στην Κεφαλλονιά και για να διαπιστώσω από κοντά την κατάσταση”, τόνισε ο πρωθυπουργός από το Ληξούρι, το οποίο επισκέπτεται από το πρωί. Ευχαρίστησε τους μηχανικούς, καθηγητές του Πολυτεχνείου, αλλά και τους εθελοντές που συνδράμουν στο έργο της αποκατάστασης.

Στόχος είναι, το νησί να ξαναγυρίσει πολύ γρήγορα σε ρυθμούς φυσιολογικής ζωής, είπε ο πρωθυπουργός και τόνισε ότι ο πρωτοβάθμιος έλεγχος σε όλα τα σχολεία έχει τελειώσει. Όσα σχολεία δεν έχουν πρόβλημα θα λειτουργήσουν από τη Δευτέρα, ενώ για τα λίγα που παρουσιάζουν προβλήματα, έχει δοθεί εντολή στα συναρμόδια υπουργεία για την προσωρινή στέγαση των μαθητών.

“Μέσα σε 48 ώρες έχουν ελεγχθεί πάνω από 400 κτίρια στην Κεφαλλονιά”, είπε χαρακτηριστικά, ενώ τα νοσοκομεία λειτουργούν κανονικά.

“Ευτυχώς η πολιτιστική κληρονομιά του νησιού δεν έχει υποστεί πλήγμα”, σημείωσε και τόνισε πως το κράτος θα συνδράμει για να επιστρέψει η ζωή σε φυσιολογικούς ρυθμούς

Τόνισε δε ότι “η Κεφαλλονιά είναι απολύτως ασφαλής τουριστικός προορισμός, άντεξε στο σεισμό – Διαψεύστηκαν οι Κασσάνδρες”.

——————–

Στο Ληξούρι μεταβαίνει, αυτή την ώρα, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, για να δει από κοντά το μέγεθος της καταστροφής από των σεισμό των 5,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, της Κυριακής.

Το αεροπλάνο που μετέφερε τον πρωθυπουργό προσγειώθηκε χθες το βράδυ στο αεροδρόμιο Κεφαλονιάς στις 23:20 και αμέσως μετά ακολούθησε σύσκεψη κεκλεισμένων των θυρών παρουσία φορέων, παραγόντων και εκπροσώπων της τοπικής Αυτοδιοίκησης, ώστε να ενημερωθεί αναλυτικά ο κ. Σαμαράς για τις ζημιές που έχει υποστεί το νησί, αλλά και τις ενέργειες που πραγματοποιούνται από τις αρχές.

«Ήθελα να δω ο ίδιος τις συνέπειες του σεισμού. Θα κάνουμε τώρα μία πρώτη σύσκεψη. Απόψε θα κοιμηθούμε εδώ και το πρωί θα δούμε περισσότερα και θα έχουμε να πούμε περισσότερα» δήλωσε κατά την άφιξή του ο κ. Σαμαράς.

Υπενθυμίζεται ότι στο νησί βρίσκεται ήδη ο υπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Μιχελάκης, και οι γενικοί γραμματείς της κυβέρνησης, από τους οποίους o Αντώνης Σαμαράς αναμένεται να ενημερωθεί για την κατάσταση που επικρατεί στο σεισμόπληκτο νησί.

Ανοιχτό το ενδεχόμενο για έναν ισχυρό μετασεισμό άφησε ο διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών Γεράσιμος Παπαδόπουλος, σημείωσε όμως ότι η σεισμική δόνηση της Κυριακής, μεγέθους 5,8 βαθμών ήταν πιθανότατα η κύρια.

«Σήμερα είμαστε πιο κοντά στην άποψη ότι ο σεισμός της Κυριακής ήταν και ο κύριος. Δεν αποκλείεται να έχουμε και σεισμούς της τάξης των 5 βαθμών, με περαιτέρω βλάβες σε κτίρια, θα πρέπει οι ιδιοκτήτες να συμβουλευτούν τους μηχανικούς» προειδοποίησε μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ενώ πρόσθεσε ότι σημειώθηκαν άλλοι δύο μετασεισμοι, γύρω στις 12:30 το βράδυ, μεγέθους από 4,2 βαθμούς ο καθένας.

Ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε ότι, από την περασμένη Κυριακή, σημειώθηκαν 23 μετασεισμοί με μέγεθος πάνω από 4 βαθμούς, περισσότεροι από 100 με μέγεθος πάνω από 3, και εκατοντάδες μικρότεροι.

Σύμφωνα με τους έως τώρα ελέγχους των μηχανικών, ζημιές παρουσιάζει το 50% των περίπου 300 σπιτιών που έχουν ελεγχθεί σε Ληξούρι και Αργοστόλι. Ακατάλληλο, μετά από ελέγχους, κρίθηκε το λύκειο στο Ληξούρι.

Πηγή: Protothema.gr

Όλη η επικαιρότητα