Εκπαίδευση Οικονομία

ΑΣΕΠ: 15.000 προσλήψεις στην εκπαίδευση – Πότε και πώς θα γίνουν

Ακούστε το άρθρο

ΑΣΕΠ: Πρόγραμμα 15.000 προσλήψεων στην εκπαίδευση την επόμενη τριετία επεξεργάζεται η κυβέρνηση.

Το βασικό ζητούμενο του σημερινού υπουργικού συμβουλίου ήταν οι 15.000 προσλήψεις στην εκπαίδευση που έχει προαναγγείλει η κυβέρνηση την επόμενη τριετία.
Σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένονται για το 2019, 4.500 μόνιμες προσλήψεις στην ειδική αγωγή, ενώ για το 2020 και 2021 προβλέπονται 10.500 μόνιμοι διορισμοί σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης (πρωτοβάθμια – δευτεροβάθμια).
Το σύστημα διορισμών των εκπαιδευτικών θα γίνει με βάση το θεσμικό πλαίσιο που ορίζει το Σύνταγμα και το ΣτΕ, και θα έχει τρεις βασικούς πυλώνες.

Το ΑΣΕΠ θα έχει την ανάληψη ευθύνης με σύστημα μοριοδότησης κριτηρίων. Το βασικό στοιχείο του νέου αυτού συστήματος μοριοδότησης θα στηρίζεται σε τρεις πυλώνες.

Πρώτο και βασικό, θα αναγνωρίζεται η προϋπηρεσία αναπληρωτών, δεύτερο θα αναγνωρίζονται επίσης τα ακαδημαϊκά προσόντα και τρίτον, θα διορίζονται με βάση κοινωνικά κριτήρια.
Με βάση την ήδη θεσμοθετημένη υποχρεωτική προσχολική εκπαίδευση εκκινεί από την επόμενη σχολική χρονιά η λειτουργία του θεσμού σε 300 δήμους.

Σύμφωνα με την δεύτερη απόφαση που λήφθηκε στο υπουργικό συμβούλιο που συνεδριάζει αυτή την ώρα, η κυβέρνηση προχωρά από την επόμενη σχολική χρονιά στην μείωση των μαθητών ανά τμήμα.

Συγκεκριμένα, οι μαθητές στα νηπιαγωγεία μειώνονται από 25 μαθητές σε 22, ενώ ορίζονται οι 25 μαθητές ανά τάξη στην γ’ τάξη του Λυκείου.

Όλη η επικαιρότητα