Οικονομία

Ασφαλέστερα τα χαρτονομίσματα του ευρώ από το 2013

13880_ph1.jpg
Ακούστε το άρθρο

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) προγραμματίζει να κυκλοφορήσει από τον Μάιο προοδευτικά μια νέα πλήρη σειρά χαρτονομισμάτων ευρώ, ανακοίνωσε σήμερα Πέμπτη ο πρόεδρός της Μάριο Ντράγκι στην έδρα της τράπεζας, στη Φρανκφούρτη.

Η νέα σειρά χαρτονομισμάτων τιτλοφορείται ‘Ευρώπη’, μια μυθική προσωπικότητα ελληνικής επινόησης, που έδωσε το όνομα στην Ήπειρο.

‘Τρία χαρακτηριστικά’ Αρχικά η ΕΚΤ θα κυκλοφορήσει μέσα στο 2013 τα νέα πεντάευρα. Σε ό,τι αφορά τα άλλα χαρτονομίσματα του ευρώ (των 10, 20, 50, 100, 200 και 500 ευρώ) η κυκλοφορία τους σύμφωνα με την ενημέρωση του Μάριο Ντράγκι θα είναι σταδιακή, θα διαρκέσει αρκετά έτη.

Όταν όλα τα νέα χαρτονομίσματα θα έχουν κυκλοφορήσει, θα συνυπάρξουν για κάποιο καιρό με τα τωρινά, τα οποία κυκλοφόρησαν πρώτη φορά τον Ιανουάριο του 2002.

Με τρόπο σταδιακό, κατόπιν, θα αποσυρθούν τα τωρινά χαρτονομίσματα. ‘Έχουμε τελειοποιήσει τα συστήματα ασφάλειας που φέρουν τα χαρτονομίσματά μας και τα νέα θα είναι ακόμα πιο πολύ ασφαλή’, τόνισε σήμερα ο Μάριο Ντράγκι.

Ενημέρωσε για ‘τρία χαρακτηριστικά’, που θα έχουν τα νέα χαρτονομίσματα της ΕΚΤ, δηλαδή: -ένα πορτρέτο με την τεχνική της υδατογραφίας, -ένα πορτρέτο με ολογραφική αναπαράσταση, -η ονομαστική αξία των νέων χαρτονομισμάτων θα είναι τυπωμένη σε σμαραγδί χρώμα.

Πηγή ΑΜΠΕ

Όλη η επικαιρότητα