Οικονομία

Ασφαλέστερη η Συρία από την Ελλάδα για επενδύσεις!

13583_ph1.jpg
Ακούστε το άρθρο

Πιο επικίνδυνη χώρα για επενδύσεις και εκκίνηση επιχειρήσεων ακόμη και από τη Συρία, που βρίσκεται σε εμφύλιο, θεωρείται η Ελλάδα, σύμφωνα με απαντήσεις οικονομικών διευθυντών μεγάλων εταιριών σε έρευνα της εταιρίας συμβούλων BDO.


Μόνο το Ιράν και το Ιράκ θεωρούνται πιο επικίνδυνες χώρες από την Ελλάδα, η οποία αγωνίζεται προκειμένου να πείσει τους διεθνείς πιστωτές της ότι αξίζει τα δάνεια διάσωσης, ώστε να αποφύγει την πτώχευση και άρα μία πιθανή έξοδο από το ευρώ.


Το 11% των ερωτηθέντων CFOs κατέταξαν την Ελλάδα ως το λιγότερο ασφαλή προορισμό για επενδύσεις, ενώ το 80% των συμμετεχόντων σχολίασε πως θεωρεί τη χώρα μας επισφαλή προορισμό λόγω των οικονομικών της προβλημάτων. Το 86% δήλωσε πως θα απέφευγε την Ισπανία για τον ίδιο λόγο.


Η Ελλάδα δεν είναι μοναδική χώρα της ευρωζώνης που βρίσκεται στον κατάλογο των πιο επικίνδυνων χωρών για επενδύσεις. Ακόμα και η Ισπανία, που έχει το 4ο μεγαλύτερο ΑΕΠ στη νομισματική ένωση, βρίσκεται στη 7η θέση του συγκεκριμένου καταλόγου.


Αυτή η απροθυμία των οικονομικών διευθυντών, να επενδύσουν σε υπερχρεωμένες χώρες της Ευρώπης, αποτελεί στοιχείο-κλειδί της χρηματοπιστωτικής κρίσης, καθώς σε μεγάλο βαθμό η οικονομική αποκατάσταση αυτών των χωρών εξαρτάται από το κατά πόσον ο ιδιωτικός τομέας θα αναλάβει να καλύψει το κενό που άφησαν οι περικοπές στις κρατικές δαπάνες.


Ενδεικτικό είναι για παράδειγμα πως το εντυπωσιακό 42% των συμμετεχόντων από τη Βραζιλία απάντησε πως φοβάται να πραγματοποιήσει κάποια επένδυση στην Ελλάδα.


Και ενώ κάποιες χώρες, όπως η Ελλάδα και η Ισπανία αγωνίζονται να πείσουν τις διεθνείς επιχειρήσεις ότι αξίζουν επενδύσεις, κάποιες άλλες χώρες ευημερούν.

Παρά τις πρόσφατες ενδείξεις επιβράδυνσης, η Κίνα θεωρείται η πιο ελκυστική χώρα για επέκταση, ενώ άλλες χώρες χώρες, όπως η Βραζιλία, η Ινδία, η Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο «φιγουράρουν» στον κατάλογο των τοπ 10 χωρών και επέκταση.


Στην έρευνα συμμετείχαν περίπου 1.050 Οικονομικοί Διευθυντές (CFOs) ή αντίστοιχοι ανώτατοι αξιωματούχοι μεσαίων επιχειρήσεων, οι οποίες έχουν ετήσια έσοδα μεταξύ 50 εκατομμυρίων και 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων και φιλοδοξούν να επεκταθούν πραγματοποιώντας επενδύσεις στο εξωτερικό εντός των επόμενων 12 μηνών.

Διαβάστε εδώ ολόκληρη την έκθεση της BDO

Πηγή: protothema.gr

Όλη η επικαιρότητα