Ηλεία

Ασφαλιστικά για κεραία κινητής σε Ολυμπία

Ακούστε το άρθρο

Ξεκίνησε χθες στο Μονομελές Πρωτοδικείο Ηλείας η εκδίκαση της αίτησης των ασφαλιστικών μέτρων που κατέθεσε ο δήμος Αρχαίας Ολυμπίας ζητώντας την απομάκρυνση κεραίας κινητής τηλεφωνίας από το κτίριο του ΟΤΕ στην Ολυμπία και στο Πελόπιο.

Από τον περασμένο Φεβρουάριο, οι κάτοικοι και οι επαγγελματίες της Ολυμπίας είχαν εκφράσει τις διαμαρτυρίες τους για την τοποθέτηση της κεραίας, ζητώντας από τη δημοτική αρχή να βρει λύση, κάτι που ο δήμαρχος Ευθύμιος Κοτζιάς αποδέχθηκε και έπραξε.

Όπως τόνισε ο δικηγόρος του δήμου, κ. Γιάννης Ιωάννου, ζητείται η προσωρινή διακοπή της λειτουργίας της κεραίας και η προσωρινή απομάκρυνσή της από το κτίριο του ΟΤΕ, καθώς η εκπεμπόμενη ηλεκτρονική ακτινοβολία θα έχει επιπτώσεις στην υγεία των δημοτών, προσθέτοντας ότι επ’ αυτού υπάρχουν γνωματεύσεις έγκριτων επιστημόνων.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης στο ακροατήριο, οι δικηγόροι της εταιρείας υποστήριξαν ότι η ακτινοβολία της κεραίας συμβαδίζει με τα όρια που έχει θέσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ)  και ότι από πρόσφατες μετρήσεις η κεραία εκπέμπει εντός των επιτρεπόμενων ορίων.

Η απάντηση του δικηγόρου του δήμου, κ. Ιωάννου, ήταν ότι τα επιτρεπόμενα όρια δεν είναι απαραίτητα και ασφαλή, προσθέτοντας ότι «η επιστημονική αβεβαιότητα σχετικά με την εκπεμπόμενη ακτινοβολία πρέπει να μας καθιστά επιφυλακτικούς ως προς την εγκατάσταση της κεραίας», και σημείωσε ότι η υπουργική απόφαση απαγόρευσης εγκατάστασης κεραίας κοντά σε σχολεία από το 2012 και νοσοκομεία τεκμηριώνει το αίτημα του δήμου για την προσωρινή απομάκρυνση.

Η απόφαση αναμένεται να εκδοθεί σε περίπου 30-40 ημέρες.

Όλη η επικαιρότητα