Ηλεία Οικονομία

«Ασφυξία» στις αγορές της Ηλείας – Χρειάζονται πιο «γενναία» οικονομικά μέτρα

Ακούστε το άρθρο

Αποτύπωση της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί μετά το πέρασμα της πανδημίας του κορωνοϊού στις αγορές της Ηλείας, πραγματοποίησαν τα μέλη της Ομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Ηλείας και οι πρόεδροι των Εμπορικών Συλλόγων της Ηλείας που έδωσαν το παρών στη Γενική Συνέλευση της πρώτης. Κοινή διαπίστωση όλων των αντιπροσώπων των Συλλόγων είναι πως το αμέσως επόμενο διάστημα αναμένεται να υπάρξει μεγάλο έλλειμμα ρευστότητας στις επιχειρήσεις.

Οι πρόεδροι των Εμπορικών Συλλόγων κατέθεσαν τη γνώμη τους για την κατάσταση που βιώνουν οι τοπικές αγορές των περιοχών τους, οι οποίες είναι φανερά επηρεασμένες από το πέρασμα του ιού. Πέραν όμως της περιγραφής, δεν παρέλειψαν να εστιάσουν στα προβλήματα που αναμένεται να φέρει η πανδημία το επόμενο διάστημα και με ποιους τρόπους αυτά μπορούν να αποφευχθούν.

Τα ζητούμενα του εμπορικού κόσμου

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, αποφασίστηκε πως θα πρέπει να ζητηθεί από την κυβέρνηση να γίνουν πρόσθετες παρεμβάσεις. Ειδικότερα, επιθυμία τους είναι η ρύθμιση κάθε είδους οφειλών (φορολογικών, ασφαλιστικών, δανειακών, επιταγές προμηθευτών, λογαριασμοί ενέργειας , τηλεπικοινωνιών) που είναι απαιτητές το 2020 σε δόσεις με ορίζοντα πενταετίας, η γενναία μείωση προκαταβολής φόρου και συντελεστών φορολογίας, η επιδοματική ενίσχυση στις επιχειρήσεις που η μείωση εσόδων είναι κοντά στο 100% όπως αυτές του τουριστικού τομέα, η επέκταση της μείωσης 40% του ενοικίου έως τέλος του χρόνου και μείωση του φοιτητικού ενοικίου για τους πληττόμενους επιχειρηματίες, η διευθέτηση των ασφαλιστικών εκκρεμοτήτων για τις αγοροπωλησίες ακινήτων, η χαλάρωση των προϋποθέσεων ώστε να δοθούν δάνεια με ευνοϊκούς όρους και χαμηλό επιτόκιο στις επιχειρήσεις που το επιθυμούν και η υπαγωγή των καταστημάτων τουριστικού ενδιαφέροντος στο ευνοϊκό καθεστώς των τουριστικών επιχειρήσεων.

«Ασφυξία ρευστότητας στην αγορά»

Για την κατάσταση που έχουν περιέλθει οι αγορές του νομού μίλησε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Ηλείας Νίκος Καρυώτης, που εκτιμά πως το επόμενο διάστημα θα υπάρξει ασφυξία ρευστότητας στην αγορά.

Συγκεκριμένα ανέφερε: «Τα προβλήματα είναι γνωστά, ωστόσο θέλουμε να αποτυπώσουμε από κοντά την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με την ύφεση από τα μέτρα απαγόρευσης. Αποτελεί κοινή διαπίστωση των εμπορικών συλλόγων ότι το επόμενο διάστημα θα υπάρξει ασφυξία ρευστότητας στην αγορά. Τα επιδόματα, τα 800 ευρώ και εν μέρει η επιστρεπτέα προκαταβολή, κρίθηκαν λίγα για να μπορέσουν οι επιχειρήσεις να πληρώσουν τα πάγια λειτουργικά τους έξοδα. Επίσης, αναγκάστηκαν να καταφύγουν γι’ αυτό σε τραπεζικό δανεισμό, που αποδείχθηκε ότι δεν λειτούργησε όπως πρέπει για να δώσει ρευστότητα.

Αυτό που ζητάμε από την κυβέρνηση είναι να βρουν τρόπο ώστε να διοχετευθεί ρευστότητα στην αγορά και να μείνουν όρθιες οι επιχειρήσεις, διότι η κοινωνική συνοχή δεν είναι μόνο η ανεργία των εργαζομένων αλλά και η ανεργία που δυνητικά μπορεί να προκύψει αν κλείσουν οι επιχειρήσεις».

Παρουσίες

Το παρών στη Γενική Συνέλευση έδωσαν ο πρόεδρος της ΟΕΣΗ Νίκος Καρυώτης, οι πρόεδροι των Εμπορικών Συλλόγων Πύργου Ηλίας Ξανθούλης, Κρεστένων Τάσος Καρνάρος, Αρχαίας Ολυμπίας Νίκος Ζαρόκωστας, Ζαχάρως Γιώργος Αλεξανδρόπουλος, ο Γενικός Γραμματέας της ΟΕΣΗ και του Εμπορικού Συλλόγου Πύργου Νίκος Σκορδαλής, ο αντιπρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Γαστούνης Αλέξης Καστρινός, ο αντιπρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αρχαίας Ολυμπίας Δημήτριος Μικελόπουλος, οι αντιπρόσωποι του Εμπορικού Συλλόγου Πύργου Νίκη Χρονόπουλου και Ολυμπία Βλαχαντώνη και ο αντιπρόσωπος του Εμπορικού Συλλόγου Πύργου και αντιπρόεδρος της ΟΕΣΗ Κώστας Πετρόπουλος.

Να σημειωθεί πως οι Εμπορικοί Σύλλογοι Βαρθολομιού, Ανδραβίδας, Κάστρου-Κυλλήνης, Τραγανού και Λεχαινών δεν κατέστη δυνατή η παρουσία τους λόγω κολλήματος, ωστόσο υπήρξε ηλεκτρονική συνεννόηση.

Όλη η επικαιρότητα