Ηλεία

Άσκηση στο λιμάνι Κυλλήνης με σενάριο την ρύπανση από πετρέλαιο

Ακούστε το άρθρο

Με πετρέλαιο γέμισε η θάλασσα στο Λιμάνι Κυλλήνης αλλά η άμεση και αποτελεσματική επέμβαση του προσωπικού του Λιμεναρχείου αποσόβησε τα χειρότερα.

Αυτό ήταν το σενάριο της χθεσινής άσκησης που πραγματοποιήθηκε το πρωί και ολοκληρώθηκε με επιτυχία στο Λιμάνι της Κυλλήνης.

Από το Λιμεναρχείο Κυλλήνης εκδόθηκε η εξής ανακοίνωση:

«Στο πλαίσιο της προσπάθειας που πραγματοποιεί το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος από Υπηρεσία μας διενεργήθηκε τακτική άσκηση καταπολέμησης ρύπανσης έτους 2020 σήμερα Τρίτη 14-07-2020 και περί ώρα 09:00 στο λιμένα Κυλλήνης. Στην άσκηση έλαβε μέρος το προσωπικού του Λιμεναρχείου Κυλλήνης με πλωτά και χερσαία μέσα, σε συνεργασία με το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Κυλλήνης.

Σκοπός της άσκησης είναι η εκπαίδευση του προσωπικού και των εθελοντών στη χρήση των διατιθέμενων υλικών και μέσων απορρύπανσης και η διαπίστωση της άριστης συνεργασίας και συντονισμού μεταξύ των εμπλεκομένων Υπηρεσιών και φορέων έτσι ώστε να επιτευχθεί η καλύτερη δυνατή ετοιμότητα και αποτελεσματικότητα των ενεργειών της Υπηρεσίας μας σε περίπτωση εκδήλωσης ανάλογου περιστατικού ρύπανσης της θάλασσας. 2. Το σενάριο της άσκησης προέβλεπε ότι την 14-07-2020 και περί ώρα 09:00 φορτηγό βυτιοφόρο όχημα εφοδίαζε με καύσιμα το Ε/Γ-Ο/Γ «ΜΑΡΕ ΝΤΙ ΛΕΒΑΝΤΕ» Ν.Π.11117 το οποίο ήταν πρυμνοδετημένο στο λιμάνι Κυλλήνης στην προβλήτα Νο 14.

Κατά την διάρκεια της διαδικασίας πετρέλευσης, λόγω υπερχείλισης της πληρούμενης δεξαμενής καυσίμων από τα εξαεριστικά αυτής, προκλήθηκε ρύπανση στον προβλήτα και στην συνέχεια στο θαλάσσιο χώρο του λιμένα Κυλλήνης. 3. Κατά την διενέργεια της άσκησης και λόγω της σοβαρότητας του συμβάντος τέθηκαν σε εφαρμογή το Σχέδιο Έκτακτης Ανάγκης του λιμένα (P.C.P.) και ταυτόχρονα η ενεργοποίηση του Τοπικού Σχεδίου Καταπολέμησης Ρύπανσης της θάλασσας (Local Contingency Plan – L.C.P.) της Υπηρεσίας μας. Υπήρξε άμεση ανταπόκριση όλων των εμπλεκόμενων και από το P.C.P. και από το L.C.P. φορέων οι οποίοι διέθεσαν πρόθυμα και άμεσα όλα τα μέσα. 4. Η άσκηση ολοκληρώθηκε με επιτυχία περί ώρα 12:00.Τα αποτελέσματα των εργασιών, αρχικά της αποτροπής εξάπλωσης της ρύπανσης και στη συνέχεια της καταπολέμησής της κρίνονται ικανοποιητικά».

Όλη η επικαιρότητα