Ηλεία

Άσκηση «Θαλής 2017»: Συναγερμός στο ΤΕΙ Πύργου (VIDEO)

Ακούστε το άρθρο

Μια τεράστια έκρηξη αναστάτωσε την περασμένη Τετάρτη το βράδυ την ευρύτερη περιοχή της Αγίας Βαρβάρας, ύστερα από πρόβλημα που παρουσιάσθηκε στο λεβητοστάσιο του ΤΕΙ Πύργου, με αποτέλεσμα να εκδηλωθεί πυρκαγιά στο χώρο η οποία εξαπλώθηκε στο ισόγειο και στον πρώτο όροφο του κτηρίου του ΤΕΙ.

Αυτό ήταν και το σενάριο της ετήσιας άσκησης με την ονομασία «Θαλής 2017», της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Πύργου που πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία το βράδυ της περασμένης Τετάρτης παρουσία αξιωματικών του Σώματος από τη Δυτική Ελλάδα και την συμμετοχή πυροσβεστικών δυνάμεων της Π.Υ. Πύργου και των Κλιμακίων Αρχαίας Ολυμπίας και Κρεστένων.

Συγκεκριμένα το σενάριο της άσκησης «Θαλής 2017» της Π.Υ. Πύργου, περιελάμβανε μεγάλη έκρηξη στο λέβητα του κτηρίου του ΤΕΙ λόγω αστοχίας υλικού που προκάλεσε πυρκαγιά που εξαπλώθηκε γρήγορα. Από την έκρηξη υποχώρησε μέρος της τοιχοποιίας του κτηρίου με αποτέλεσμα τον εγκλωβισμό περίπου δέκα ατόμων σε αίθουσα διδασκαλίας στο ισόγειο. Λόγω της έκρηξης κατέρρευσε το κεντρικό κλιμακοστάσιο με αποτέλεσμα οκτώ άτομα να εγκλωβισθούν στον εξώστη του ορόφου (μπαλκόνι) εκ των οποίων τα δύο τραυματισμένα από πτώσεις αντικειμένων και μέρους της τοιχοποιίας.

Το αντικείμενο

Αντικείμενο της άσκησης αποτέλεσε ειδικά η διάσωση εγκλωβισμένων ατόμων και η ανάπτυξη στρατηγικής αντιμετώπισης με την ομάδα σχεδιασμού να αποτελούν ο επιπυραγός, Θεόδωρος Λεβέντης και ο υποπυραγός, Κώστας Σπυρόπουλος ενώ συντονιστής του εγχειρήματος ήταν ο επιπυραγός, Θεόδωρος Λεβέντης. Τέλος επικεφαλής αξιωματικός ήταν ο υποπυραγός, Κώστας Σπυρόπουλος.

Στην άσκηση παραβρέθηκαν μεταξύ των άλλων ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ωλένης, Αθανάσιος, ο Συντονιστής Δυτικής Ελλάδας Πελοποννήσου και Ιονίων Νήσων, Βασίλης Ματθαιόπουλος, ο Διοικητής Περιφερειακής Πυροσβεστικής Διοίκησης Δυτικής Ελλάδας, Κώστας Κυριακόπουλος, ο Διοικητής Π.Υ. Πύργου και Νομού Ηλείας, Ιωάννης Πετρούτσος, ο υποδιοικητής της ΣΕΤΤΗΛ, Παναγιώτης Γκολφινόπουλος, ο Λιμενάρχης Κατακόλου, Νίκος Ακουμιανάκης, ο δασάρχης Πύργου, Παναγιώτης Λάττας, η προϊσταμένη της Πολιτικής Προστασίας Δήμου Πύργου, Κική Διονυσοπούλου κ.α.

Στην άσκηση συμμετείχαν ενεργά μέλη της Θεατρικής Ομάδας Πύργου, πυροσβέστες της Π.Υ. Πύργου και των Κλιμακίων Αρχαίας Ολυμπίας και Κρεστένων με ειδικά οχήματα καθώς και εθελοντές του Πυροσβεστικού Σώματος.

Σκοποί της άσκησης

Σκοπός της άσκησης ήταν αρχικά η διαπίστωση του βαθμού ετοιμότητας των υπαλλήλων της Π.Υ. Πύργου και των Π.Κ. Ολυμπίας και Κρεστένων σε συμβάντα αστικής πυρκαγιάς και διάσωσης εγκλωβισμένων ατόμων καθώς η διαπίστωση της καλής λειτουργίας και των δυνατοτήτων του εξοπλισμού που διαθέτει η Π.Υ. Πύργου, η βελτίωση του συντονισμού των εμπλεκομένων φορέων με την Π.Υ. Πύργου σε περιπτώσεις εκτάκτου ανάγκης και η αποτελεσματική εφαρμογή της διαδικασίας διάσωσης και πυρόσβεσης σε συνθήκες πυρκαγιάς.

Η άσκηση «Θαλής 2017» στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία με τους πυροσβέστες που συμμετείχαν σε αυτή να επιδεικνύουν υψηλό αίσθημα ευθύνης, αποδεικνύοντας ταυτόχρονα την εμπειρία τους σε συνθήκες εκτάκτου ανάγκης. Αξίζει να σημειωθεί ότι χθες το πρωί υλοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις της Π.Υ. Πύργου, παρουσία του υποδιοικητή, Κωνσταντίνου Κατσαριώτη και εθελοντών φορέων εμπλεκομένων στην δασοπροστασία και δασοπυρόσβεση και η ετήσια άσκηση «Πυρσός 2017» επί χάρτου.

Όλη η επικαιρότητα