Ελλάδα

ΑΣΟΕΕ: Τι οδήγησε στον άγριο ξυλοδαρμό του καθηγητή – Οι υποθέσεις που απασχολούν τη δικαιοσύνη

Ο καθηγητής στην πρώτη του κατάθεση στους αστυνομικούς μετά τον ξυλοδαρμό του, περιέγραψε την επίθεση εις βάρος του ως υποκινούμενη, υποστηρίζοντας ότι είχε «προσωπικές διαφορές» με τρεις καθηγητές του Ιδρύματος.
Ακούστε το άρθρο

Σοκ έχει προκαλέσει η επίθεση που δέχτηκε το μεσημέρι της Τρίτης  εν ώρα ακαδημαϊκής παράδοσης καθηγητής της ΑΣΟΕΕ, όταν ομάδα περίπου 20 κουκουλοφόρων εισέβαλε στο αμφιθέατρο, ξυλοκοπώντας τον καθηγητή.

Μάλιστα, οι κουκουλοφόροι χτύπησαν και φοιτητές, οι οποίοι προσπάθησαν να προστατέψουν τον καθηγητή τους.

Το θύμα της επίθεσης, μετέβη στο Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», ενώ το περιστατικό βίας προκάλεσε την άμεση παρέμβαση της Προϊσταμένης της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, Σωτηρίας Παπαγεωργακοπούλου, η οποία έδωσε εντολή για διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας, στο πλαίσιο της οποίας θα διερευνηθεί αν έχουν τελεστεί μεταξύ άλλων οι αξιόποινες πράξεις της επικίνδυνης σωματικής βλάβης, της διατάραξης δημόσιας υπηρεσίας και της παράνομης βίας.

Με ποια υπόθεση ενδέχεται να σχετίζεται η επίθεση

Ο καθηγητής στην πρώτη του κατάθεση στους αστυνομικούς μετά τον ξυλοδαρμό του, περιέγραψε την επίθεση εις βάρος του ως υποκινούμενη, υποστηρίζοντας ότι είχε «προσωπικές διαφορές» με τρεις καθηγητές του Ιδρύματος.

Ο καθηγητής της ΑΣΟΕΕ, ο οποίος δέχτηκε την επίθεση, φέρεται μιλώντας στους αστυνομικούς, να συνδέει την επίθεση με μια εκκρεμή δικαστική έρευνα σε βάρος ενός συναδέρφου του. Πρόκειται για μια διαδικασία, στην οποία ο καθηγητής είναι μάρτυρας κατηγορίας. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του MEGA, η υπόθεση αφορά σεξουαλική εκμετάλλευση ανηλίκων, ένα ιδιαίτερα σύνθετο θέμα που απασχολεί την πανεπιστημιακή κοινότητα και για το οποίο έχουν ενημερωθεί τόσο οι δικαστικές αρχές, όσο και κυβερνητικά στελέχη.

Ωστόσο, άπαντες περιμένουν την επίσημη κατάθεση του καθηγητή, ούτως ώστε να εξεταστούν όλες οι παράμετροι, προκειμένου να δουν αν μπορεί η επίθεση να συνδέεται με την εν λόγω υπόθεση, η οποία είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη.

Κατηγορούμενος για παιδεραστία και τοκογλυφία

Ο καθηγητής είναι σύμφωνα με τις πληροφορίες του MEGA, κατηγορούμενος για τοκογλυφία και παιδεραστία. Όπως ανέφερε στο MEGA ο Βασίλης Λαμπρόπουλος, από την αστυνομία συνδέουν την επίθεση με μια εκκρεμή δικαστική έρευνα. Πρόκειται για υπόθεση, αρχικά οικονομικού εγκλήματος και, στη συνέχεια, υπάρχει ζήτημα έρευνας σεξουαλική εκμετάλλευσης ανηλίκων.

Αρχικά ο ίδιος ο καθηγητής είχε συνδέσει την επίθεση με τρεις μάρτυρες κατηγορίες, οι οποίοι είχαν εμπλακεί σε αυτή την υπόθεση, μάλιστα έκανε λόγο και για «κατευθυνόμενη επίθεση» εναντίον του.

Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία, ο ίδιος ο καθηγητής είναι κατηγορούμενος αρχικά από την περίοδο 2018-2019 για μια υπόθεση απάτης, όπου φέρεται να παραπλανούσε πολλά άτομα με το γνωστό «τρικ» της «πυραμίδας».

Δηλαδή, έκανε λόγο για μια επικερδή επένδυση, εισέπραττε μεγάλα χρηματικά ποσά, απέδιδε κάποιους τόκους και υποτιθέμενα οφέλη στους «πελάτες». Ωστόσο, μετά παρακρατούσε τα ποσά, με αποτέλεσμα να κατηγορηθεί για το αδίκημα της απάτης.

Όμως, στη συνέχεια υπήρξαν και νεότερα στοιχεία από καταθέσεις τριών καθηγητών. Ο ένας από αυτούς ανέφερε πως όταν επισκέφτηκε τα γραφεία του ομίλου που είχε δημιουργήσει ο καθηγητής στη Ρουμανία, είχε διαπιστώσει ότι εκμεταλλευόταν σεξουαλικά ανήλικους. Μάλιστα, σχετικές αναφορές υπήρξαν και στο πανεπιστήμιο της Αθήνας.

Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο υπήρξε και νέα δικαστική έρευνα και φαίνεται, σύμφωνα με τους αστυνομικούς, όλο αυτό το πλέγμα των ερευνών να συνδέεται με την επίθεση.

Οι αστυνομικές και οι δικαστικές αρχές αναφέρουν ότι ο εν λόγω καθηγητής παρέμενε στη θέση του, γιατί δεν είχε τελεσιδικήσει καμία από τις δικαστικές έρευνες. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο παρελθόν κατείχε κρατικές θέσεις, αφού είχε τοποθετηθεί σε διάφορες επιτροπές.

«Η βία στα Πανεπιστήμια είναι ζήτημα πολιτικό, όχι ακαδημαϊκό»

Στην πρωτοφανή επίθεση που δέχτηκε ο καθηγητής μίλησε ο πρύτανης του Οικονομικού Πανεπιστήμιου Αθηνών Δημήτρης Μπουραντώνης. «Είναι αλήθεια ότι η βία ενδημεί στα Πανεπιστήμια», είπε ο κ. Μπουραντώνης αναφερόμενος στην επίθεση εναντίον καθηγητή, για τον οποίο τόνισε ότι «ως οφείλαμε τον παραπέμψαμε στο Πειθαρχικό στη βάση εισαγγελικής αναφοράς ότι διώκεται για το αδίκημα της τοκογλυφίας».

Είναι ζήτημα πολιτικό και όχι απλά ακαδημαϊκό, είπε μιλώντας στην ΕΡΤ ο πρύτανης του Οικονομικού Πανεπιστήμιου Αθηνών και επανέλαβε ότι «όσο υπάρχει βία στην ευρύτερη κοινωνία, αυτή θα εισρέει και στα πανεπιστήμια».

Ο ξυλοδαρμός του καθηγητή στο κατάμεστο αμφιθέατρο του Οικονομικού Πανεπιστήμιου και η εισβολή των κουκουλοφόρων «είναι θέματα για τα οποία έχουν επιληφθεί αστυνομία και η δικαιοσύνη, τόνισε ο κ. Μπουραντώνης μιλώντας για «απίστευτα παραβατική ενέργεια  που προσβάλλει το κύρος του ιδρύματος και το ανοικτό και δημοκρατικό πανεπιστήμιο».

Σχετικά με τον καθηγητή που δέχθηκε ξυλοδαρμό, ο πρύτανης είπε ότι «ο συνάδελφος διώκεται για πράξεις για τις οποίες από πέρυσι ασκήθηκε πειθαρχική δίωξη από το πανεπιστήμιο και το  πειθαρχικό των καθηγητών πρέπει να εκδόσει σχετική απόφαση.«Κάνουμε προσπάθεια κι επιχειρούμε να βρούμε τα κατάλληλα μέτρα. Οι συνθήκες έχουν βελτιωθεί, χωρίς να σημαίνει ότι έχει λυθεί το πρόβλημα της βίας», τόνισε χαρακτηριστικά.

Πηγές: ΕΡΤ, in.gr

Όλη η επικαιρότητα