Γ Εθνική

Αστέρας Αμαλιάδας: Πέρασαν… κιόλας 70 χρόνια!

Ακούστε το άρθρο

Τα 70 χρόνια από την ίδρυσή του, συμπλήρωσε χθες ο Αστέρας Αμαλιάδας.

Ο Αστέρας Αμαλιάδας ιδρύθηκε στις 5 Ιουνίου του 1947, με την αριθμό 80/5-6-1947 απόφαση του Πρωτοδικείου Αμαλιάδας, με την ονομασία: «Αθλητικός και Ποδοσφαιρικός Σύλλογος Αμαλιάδος «Λευκός Αστήρ». Πρώτος πρόεδρος ήταν ο δικηγόρος Θεόδωρος Σιμιτζής, μετέπειτα δήμαρχος Αμαλιάδας. Ένας σύλλογος ο οποίος έμελλε να μετατραπεί σε έναν από τους μεγαλύτερους της περιοχής, φτάνει να σκεφτούμε ότι ανήκει σε ένα μικρό μόλις κλαμπ τριών ομάδων της Ηλείας, (Πανηλειακός και ΑΟ Πύργου οι άλλες δυο), που έχουν αγωνιστεί στη δεύτερη τη τάξει κατηγορία του ελληνικού ποδοσφαίρου. Ο Λευκός Αστήρ, αποτελεί προϊόν συγχώνευσης του Πανηλειακού Αμαλιάδας και του Ολυμπιακού Καλίτσα, δυο προπολεμικών ομάδων, οι οποίες συγχωνεύθηκαν το 1947 και δημιούργησαν τον Λευκό Αστέρα.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

Φυσική έδρα του Αστέρα αποτελεί το δημοτικό στάδιο της Αμαλιάδας που πήρε τη σημερινή του μορφή στα τέλη της δεκαετίας του 60’. Ο κόσμος έδειχνε πάντα την αγάπη του για την ομάδα και συχνά τους αγώνες παρακολουθούσε ένα κοινό 5 και πλέον χιλιάδων ατόμων. Αρκετοί παίχτες που φόρεσαν την φανέλα του Αστέρα διακρίθηκαν και στα γήπεδα της ‘Α Εθνικής. Χαρακτηριστικά παραδείγματα ο Παναγιώτης Κορδονούρης , Θοδωρής Ανδριόπουλος, Νίκος Γκρίλλας, Γιώργος Στασινόπουλος, Νίκος Καβουρίνος, Μιχάλης Κανελλακόπουλος και ο Τάσος Φερεκίδης. Η ομάδα αγωνίζεται συνήθως στην ερασιτεχνική κατηγορία με λίγες εξαιρέσεις υποβιβασμού στο τοπικό πρωτάθλημα, που σύντομα όμως επανακάμπτει. Την τροπαιοθήκη του συλλόγου κοσμούν 12 Κύπελλα Ηλείας και αρκετά πρωταθλήματα του Α΄ Τοπικού πρωταθλήματος.

Ο ΠΡΩΤΟΣ ΕΠΙΣΗΜΟΣ ΑΓΩΝΑΣ

Ο πρώτος επίσημος αγώνας του συλλόγου ήταν στις 22 Ιουνίου 1947, όταν και επικράτησε του συμπολίτη του Εθνικού, με 1-0. Στις 12 Φεβρουαρίου του 1962 έγινε συνένωση ανάμεσα στον Λευκό Αστέρα Αμαλιάδας και τον Εθνικό Αμαλιάδας. Η ομάδα που προέκυψε, ονομάστηκε «Κόροιβος» και συμμετείχε στο Πρωτάθλημα Αχαιοήλιδος (ΕΠΣ Αχαΐας-Ηλείας). Σε Γενική Συνέλευση του 1964, αποφασίστηκε ο σύλλογος να αλλάξει πάλι όνομα και να ονομαστεί Αστέρας Αμαλιάδος. Το 2013 ο Αστέρας Αμαλιάδας συνενώθηκε με τον ΠΦΟ Πανόπουλου, κάνοντας χρήση της θέσης του ΠΦΟ Πανόπουλου στη Γ΄ Εθνική, με την ίδια ονομασία «ΑΟ Αστέρας».

Συμμετοχή στο πρωτάθλημα Β’ Εθνικής

Η μέχρι στιγμής, μεγαλύτερη διάκριση του Αστέρα, καταγράφεται το 1973 όταν συμμετείχε για πρώτη και μοναδική φορά στο πρωτάθλημα της Β΄ Εθνικής, έχοντας καταλάβει την προηγούμενη χρονιά την 2η προνομιούχα θέση της ερασιτεχνικής Κατηγορίας.

Κατέλαβε την 18η στον 1ο όμιλο και υποβιβάστηκε. Είχε 7 νίκες, 9 ισοπαλίες και 19 ήττες με τέρματα 36-70. Την ίδια χρονιά έφθασε στο β’γύρο του 1973 Κυπέλλου Ελλάδας, αφού απέκλεισε στα πέναλτυ με 3-2 (κανονικός αγώνας 0-0) τον Ίκαρο Νέας Ιωνίας. Στο β’ γύρο ηττήθηκε με 6-0 από τον Εθνικό στο Καραϊσκάκη.

ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΜΑΤΣ…

Ιστορικά σπουδαίο παιχνίδι για τον Αστέρα, ήταν στις 19 Ιουνίου του 1961, ο φιλικός αγώνας στο Εθνικό Στάδιο Αμαλιάδας, απέναντι στην Εθνική Ελλάδας Κωφαλάλων, ο οποίος έληξε ισόπαλος 1-1. Ο Αστέρας στις  25 Απριλίου του 1971, αντιμετώπισε σε μεγάλο φιλικό παιχνίδι, στο Εθνικό Στάδιο, την Εθνική Κύπρου. Κορυφαία μέχρι στιγμής επιτυχία του, η άνοδος στη Β΄ Εθνική, το 1972. Στις 2 Ιουλίου, επικράτησε σε αγώνα μπαράζ της Δήμητρας Τρικάλων, στο ουδέτερο γήπεδο της Νέας Ιωνίας, με 3-1 και προβιβάστηκε.

Όλη η επικαιρότητα