Κόσμος

Ασθενής Έμπολα ξύπνησε μέσα σε σακούλα, τον θεωρούσαν νεκρό!

empola_sakoula.jpg

Τα πλάνα είναι συγκλονιστικά και θυμίζουν ταινίες με νεκροζώντανους. Μόνο που είναι πέρα για πέρα αληθινά, βγαλμένα μέσα από τη φρίκη του Έμπολα.

Ο ανταποκριτής του ABC News στη Λιβερία μετέδιδε ζωντανά το ρεπορτάζ του από τους δρόμους της πόλης Monrovia που πλήττεται από τον ιό Έμπολα.

Η αναμετάδοση των εικόνων γίνεται από τον Dr. Richard Besser που συνεργάζεται με το αμερικανικό δίκτυο. Η ομάδα περισυλλογής των θυμάτων και των νεκρών, είχε τοποθετήσει το σώμα του ασθενή σε σακούλα για να μεταφερθεί στο κρεματόριο.

Ξαφνικά εκείνος άρχισε να κινείται. “Είναι ζωντανός”, ακούγεται να λέει ο ανταποκριτής του ABC.

Οι ντόπιοι ανέφεραν στον Besser ότι ζητούσαν επί σειρά ημερών από τον 37χρονο άνδρα-ασθενή να δεχθεί βοήθεια, με εκείνον να αρνείται.

Ο ασθενής νοσηλεύεται πλέον σε πολύ σοβαρή κατάσταση.

Φόβοι για πανδημία

Η επιδημία του ιού Έμπολα έχει προκαλέσει τον θάνατο 3.439 ανθρώπων σε σύνολο 7.478 κρουσμάτων που έχουν καταγραφεί σε πέντε χώρες στη δυτική Αφρική (τη Σιέρα Λεόνε, τη Γουινέα, τη Λιβερία, τη Νιγηρία και τη Σενεγάλη) από το ξέσπασμά της στα τέλη Δεκεμβρίου του 2013, σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο απολογισμό του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ως την 1η Οκτωβρίου.

Επίσης υπάρχει ένα κρούσμα στις ΗΠΑ, όπου ένας άνδρας αρρώστησε από τον ιό τέσσερις ημέρες αφού έφτασε στη χώρα από τη Λιβερία.

Η πιο σοβαρή επιδημία του ιού Έμπολα στην Ιστορία έχει προκαλέσει τον θάνατο 2.069 ανθρώπων στη Λιβερία σε σύνολο 3.834 κρουσμάτων.

Στη Γουινέα οι νεκροί φτάνουν τους 739 σε σύνολο 1.199 κρουσμάτων και στη Σιέρα Λεόνε 623 άνθρωποι έχουν πεθάνει από τους 2.437 που έχουν προβληθεί.

Στο ιατρικό προσωπικό έχουν καταγραφεί μεγάλες απώλειες με 216 θανάτους σε σύνολο 377 μολύνσεων.

Μια ξεχωριστή επιδημία του Έμπολα πλήττει μια απομονωμένη περιοχή στη βορειοδυτική Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό. Από αυτή έχουν χάσει τη ζωή τους 42 άνθρωποι σε σύνολο 70 κρουσμάτων από την εμφάνισή της στις 11 Αυγούστου.

Στη Νιγηρία έχουν καταγραφεί οκτώ θάνατοι σε 20 κρούσματα, ενώ στη Σενεγάλη καταγράφηκε ένα κρούσμα, όμως ο ασθενής θεραπεύτηκε.

Στη μελέτη της Ομάδας Απόκρισης για τον Εμπολα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) που δημοσιεύθηκε στις 23 Σεπτεμβρίου στην έγκριτη επιθεώρηση “The New England Journal of Medicine”, σημειώνεται ότι τα κρούσματα του ιού, επιβεβαιωμένα και ύποπτα, είναι πιθανό να αγγίξουν τις 20.000 ως τον Νοέμβριο.

Προστίθεται ότι η θνησιμότητα αγγίζει το 70%, ποσοστό πολύ υψηλότερο από το 50% των προηγούμενων εκτιμήσεων. Μέσα σε όλα αυτά, εκτιμήσεις ειδικών από τα αμερικανικά Κέντρα για τον Ελεγχο και την Πρόληψη Νοσημάτων (CDC) κάνουν λόγο για 1,4 εκατομμύρια κρούσματα του ιού στη Δυτική Αφρική ως τα μέσα Ιανουαρίου.

Είναι επόμενο ότι αν ο ιός γνωρίσει τέτοια εξάπλωση θα είναι πολύ πιο εύκολο να “δραπετεύσει” προς οποιαδήποτε γωνιά του κόσμου αλλά και να κυκλοφορεί ελεύθερος ασταμάτητα στην Αφρική στο μέλλον.

Πηγή: news247.gr

Όλη η επικαιρότητα