Επιστήμη

Αστρονόμοι ανίχνευσαν έναν παράξενο «καρδιακό παλμό» δισεκατομμύρια έτη φωτός από τη Γη

Το συγκεκριμένο ραδιοσήμα διαρκεί έως και τρία δευτερόλεπτα, περίπου 1.000 φορές περισσότερο από μια μέση FRB.
Ακούστε το άρθρο

Αστρονόμοι του ΜΙΤ ανίχνευσαν ένα παράξενο ραδιοσήμα από έναν μακρινό γαλαξία που μοιάζει με χτύπο καρδιάς. Αυτές οι «γρήγορες εκρήξεις ραδιοκυμάτων» (fast radio bursts, FRB) -όπως ονομάζονται- διαρκούν συνήθως μερικά χιλιοστά του δευτερολέπτου.

Το συγκεκριμένο ραδιοσήμα όμως, διαρκεί έως και τρία δευτερόλεπτα, περίπου 1.000 φορές περισσότερο από μια μέση FRB.

Σύμφωνα με την επιστημονική ομάδα, σε αυτά τα τρία δευτερόλεπτα, επαναλαμβάνεται ένας σαφής περιοδικός ρυθμός των 0,2 δευτερολέπτων. Οι ερευνητές δήλωσαν ότι υπάρχουν πολύ λίγα πράγματα στο σύμπαν που είναι γνωστό ότι εκπέμπουν αυτά τα αυστηρά περιοδικά σήματα.

«Τα παραδείγματα που γνωρίζουμε στον δικό μας γαλαξία είναι τα πάλσαρ και τα μάγναστρα, τα οποία περιστρέφονται και παράγουν μια εκπομπές ακτίνων όπως ένας φάρος. Πιστεύουμε ότι αυτό το νέο σήμα θα μπορούσε να είναι ένα μάγναστρο ή ένα πάλσαρ σε στεροειδή», εξήγησε ο Daniele Michilli, μεταδιδακτορικός ερευνητής αστροφυσικής στο MIT.

Το ραδιοσήμα FRB 20191221A- όπως το ονόμασαν οι αστρονόμοι- είναι προς το παρόν το μακροβιότερο FRB με το σαφέστερο περιοδικό μοτίβο, που έχει ανιχνευθεί μέχρι σήμερα.

Η πηγή του βρίσκεται σε έναν μακρινό γαλαξία, αρκετά δισεκατομμύρια έτη φωτός από τη Γη. Στη συνέχεια, η ομάδα ελπίζει να ανιχνεύσει περισσότερα περιοδικά σήματα από αυτή την πηγή, τα οποία θα μπορούσαν στη συνέχεια να χρησιμοποιηθούν ως αστροφυσικό ρολόι.

Πηγή: Sky News

Όλη η επικαιρότητα