Κόσμος

Αστρονόμοι φωτογράφισαν παράξενους κύκλους ραδιοκυμάτων στο διάστημα

Η λεπτομερής εικόνα θα μπορούσε να δώσει τέλος στο μυστήριο σχετικά με τον λόγο ύπαρξής τους
Ακούστε το άρθρο

Μυστηριώδεις και παράξενους κύκλους ραδιοκυμάτων φωτογράφισαν αστρονόμοι, με τη λεπτομερή τους αποτύπωση να προκαλεί αισιοδοξία για την καλύτερη κατανόηση του φαινομένου.

Οι κύκλοι ραδιοκυμάτων ή αλλιώς ORC έχουν μπερδέψει τους επιστήμονες από τότε που τους ανακάλυψαν για πρώτη φορά το 2020. Οι αστρονόμοι είχαν βρει τότε τους περίεργους αυτούς ραδιοκύκλους χρησιμοποιώντας το αυστραλιανό τηλεσκόπιο SKA Pathfinder, το οποίο βρίσκεται υπό την επίβλεψη της εθνικής επιστημονικής υπηρεσίας της Αυστραλίας CSIRO.

Αυτοί οι διαστημικοί δακτύλιοι είναι τόσο μεγάλοι που έχουν διάμετρο περίπου ένα εκατομμύριο έτη φωτός, δηλαδή είναι 16 φορές μεγαλύτεροι από τον γαλαξία μας.

Τώρα, η νέα εικόνα που τραβήχτηκε από το τηλεσκόπιο MeerKAT του Ραδιοαστρονομικού Παρατηρητηρίου της Νότιας Αφρικής παρέχει περισσότερες λεπτομέρειες και πληροφορίες. Η εικόνα και τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν τη Δευτέρα στο Monthly Notices of the Royal Astronomical Society.

Τρεις πιθανές θεωρίες

Αρχικά, οι αστρονόμοι πίστευαν ότι οι κύκλοι θα μπορούσαν να είναι γαλαξιακά κρουστικά κύματα ή ακόμη και οι “λαιμοί” των σκουληκότρυπων, μεταξύ άλλων. Πλέον οι ερευνητές έχουν περιοριστεί σε τρεις πιθανές θεωρίες.

Οι περίεργοι κύκλοι ραδιοκυμάτων θα μπορούσαν να είναι απομεινάρια μιας τεράστιας έκρηξης στο κέντρο ενός γαλαξία.

Δεύτερον, μπορεί να είναι ισχυροί πίδακες που αντλούν ενεργητικά σωματίδια από το γαλαξιακό κέντρο.

Η τρίτη πιθανότητα είναι ότι θα μπορούσαν να είναι το αποτέλεσμα ενός ωστικού κύματος έκρηξης αστεριών που προκαλείται από τη γέννηση αστεριών σε έναν γαλαξία.

Σημειώνεται ότι μόνο πέντε κύκλοι ραδιοκυμάτων έχουν βρεθεί στο διάστημα μέχρι στιγμής.

Με πληροφορίες από CNN

Όλη η επικαιρότητα