Categories: Ελλάδα

ΑΤ Ομόνοιας: Ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους οι αστυνομικοί που κατηγορούνται για βιασμό 19χρονης

Share

Ελεύθεροι, με τους περιοριστικούς όρους της εμφάνισης μια φορά τον μήνα σε αστυνομικό τμήμα και απαγόρευση εξόδου από τη χώρα, αφέθησαν μετά τις απολογίες τους οι δύο αστυνομικοί που κατηγορούνται για βιασμό 19χρονης μέσα στο Αστυνομικό Τμήμα Ομόνοιας.

Εις βάρος των δύο αστυνομικών της ομάδας ΔΙΑΣ έχει ασκηθεί ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος για ομαδικό βιασμό και παράβαση του νόμου περί προσωπικών δεδομένων έπειτα από την καταγγελία της 19χρονης ότι τη βίασαν στο Αστυνομικό Τμήμα Ομόνοιας.

Οι δύο αστυνομικοί τέθηκαν σε διαθεσιμότητα από το αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας, ενώ παράλληλα διατάχθηκε η διενέργεια Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης σε βάρος τους.

Η υπεράσπιση των δύο αστυνομικών έχει υποστηρίξει ότι η 19χρονη τούς προσκάλεσε και δεν βιάστηκε από εκείνους.

Συγκεκριμένα, ο δικηγόρος ενός από τους δύο αστυνομικούς Αλέξης Κούγιας είχε δηλώσει:

«Όπως είναι γνωστό, υπερασπίζομαι τον έναν από τους δύο νεαρούς αστυνομικούς της υπηρεσίας ΔΙΑΣ, μιας “περίεργης” καταγγελίας βιασμού από μια 19χρονη κοπέλα, η οποία μόνη της, δέκα η ώρα τη νύχτα, πλησίασε τέσσερις αστυνομικούς της ΔΙΑΣ, στην περιοχή του Θησείου και όταν οι δύο από αυτούς απεχώρησαν και πήγαν στο αστυνομικό τμήμα Ομονοίας, με τις μηχανές τους, μετά από μιάμιση ώρα, όπως προκύπτει από κάμερες ασφαλείας της περιοχής, πήγε πρώτα σε καφετέρια δίπλα από το αστυνομικό τμήμα και ακολούθως, μόνη της, εισήλθε στο αστυνομικό τμήμα, όπου μόνη της, αφού πληροφορήθηκε πού είναι τα αποδυτήρια του αστυνομικού τμήματος, προσκάλεσε διαδοχικά τον έναν νεαρό αστυνομικό, με τον οποίο είχε σεξουαλική επαφή και ακολούθως, αφού ολοκλήρωσε την πράξη με τον έναν, είχε διαφορετική σεξουαλική επαφή με τον δεύτερο, τον οποίο η ίδια προσκάλεσε, όπως και τον πρώτο.

»Από τις κάμερες ασφαλείας προκύπτει ότι μετά από αυτές τις επιλογές της, αποχωρεί εντελώς φυσιολογικά από το αστυνομικό τμήμα, στο οποίο καθ’ όλη τη διάρκεια της επαφής με τους δύο αστυνομικούς, υπήρχαν τουλάχιστον δέκα συνάδελφοί τους, οι οποίοι δεν αντελήφθησαν τίποτα, όση ώρα διαρκούσαν οι πράξεις και στους οποίους, πριν αποχωρήσει από το τμήμα, δεν τους ανέφερε το παραμικρό παράνομο που να έκαναν οι δύο νεαροί αστυνομικοί που έχουν συλληφθεί.

»Το ίδιο βράδυ και την επομένη μέρα, είχε επαφές μέσω μηνυμάτων με την καλύτερή της φίλη, προς την οποία, όπως προκύπτει, εκτός των μηνυμάτων και από την κατάθεσή της φίλης της, επίσης, δεν είπε το παραμικρό το οποίο να υπέστη και ειδικά την πράξη του βιασμού.

»Η επίλεκτη ιατροδικαστής κ. Μαριανού, στην ιατροδικαστική της έκθεση, δεν έχει βρει ούτε έναν μώλωπα στο σώμα της κοπέλας και η ίδια η φερόμενη ως παθούσα στην κατάθεσή της, επιβεβαιώνει ότι κανείς δεν την απείλησε, ούτε την πίεσε να κάνει το παραμικρό, αλλά ότι μετά από τρεις ημέρες, αντελήφθη δήθεν, ότι ήταν θύμα βιασμού και επεσκέφθη τη ΓΑΔΑ, όπου και έκανε μήνυση.

»Σημειωτέον ότι, τη μήνυση την υπέβαλε μετά από τρεις μέρες και ακόμη μέχρι σήμερα, δεν έχει αναφέρει το παραμικρό στο οποιοδήποτε συγγενικό της πρόσωπο.
Εκείνο για το οποίο διαμαρτύρομαι είναι ότι, ένας αστυνομικός, ο οποίος από το πρωί μέχρι το βράδυ είναι σε όλες τις τηλεοπτικές εκπομπές, όλες τις ημέρες και ο οποίος δεν γνωρίζω αν έχει κάνει έστω μία ώρα αστυνομική υπηρεσία και ο οποίος μέχρι πρότινος εμφανιζόταν ως πρόεδρος των αστυνομικών, αλλά πληροφορήθηκα από συναδέλφους του ότι καμία σχέση δεν έχει πλέον με καμία συνδικαλιστική οργάνωση, ο περιβόητος Μπαλάσκας, ο οποίος εμφανίζεται και ισχυρίζεται ότι δήθεν γνωρίζει όλες τις προανακριτικές πράξεις της Ελληνικής Αστυνομίας για οποιαδήποτε υπόθεση απασχολεί την επικαιρότητα, ενώ στην πραγματικότητα δεν γνωρίζει τίποτα, γιατί όλες οι προανακρίσεις σε οποιαδήποτε υπηρεσία είναι μυστικές, σε κάποια από τις δεκάδες εκπομπές που εμφανίζεται κάθε μέρα, ισχυρίστηκε ότι “ντρέπεται για τους συναδέλφους του και ότι δήθεν η πράξη είναι ομολογημένη και αυταπόδεικτη και μάλιστα ότι δήθεν έγινε σε αυτοκίνητο”.

»Επιτέλους, θα πρέπει να τελειώνει όλη αυτή η παραπληροφόρηση και οι ψευδείς τοποθετήσεις του συγκεκριμένου προσώπου και μου κάνει εντύπωση, γιατί ούτε ο κ. Θεοδωρικάκος, ούτε ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, ούτε ο Διοικητής του αστυνομικού τμήματος, όπου πρέπει φυσιολογικά να υπηρετεί, δεν έχουν κάνει τίποτα, ώστε να τον υποχρεώσουν να αποσυρθεί από αυτήν την παράνομη συμπεριφορά του, όπου έφτασε στο σημείο, προκειμένου να τον καλούν, να μην σέβεται ούτε καν το τεκμήριο αθωότητος δύο συναδέλφων του, τους οποίους συκοφαντεί με τέτοιον τρόπο, ενώ δεν γνωρίζει ούτε καν μια λέξη από τη δικογραφία και το μόνο το οποίο τον ενδιαφέρει, είναι καθημερινά να συμμετέχει σ’ αυτά τα λαϊκά δικαστήρια, γελοιοποιώντας και την ιδιότητά του ως αστυνομικού.»

Παράλληλα, ο δικηγόρος του άλλου εμπλεκόμενου αστυνομικού Δ. Ζορμπάς, δήλωσε ότι η κοπέλα πήγε μόνη της στο τμήμα χωρίς να έχει κλείσει προηγουμένως ραντεβού με τους αστυνομικούς όπως ισχυρίζεται η ίδια.

«Η καταγγέλουσα δεν αντέδρασε, δεν εναντιώθηκε, δεν πρόβαλε αντίσταση. Ήταν σε δωμάτιο με ανοιχτή πόρτα, δεν ακούστηκε τίποτα;» διερωτήθηκε ο δικηγόρος ενός εκ των κατηγορουμένων αστυνομικών, μιλώντας το πρωί της Κυριακής (16/10) στον ΣΚΑΪ.

Ο κ. Ζορμπάς υποστήριξε ότι η σεξουαλική πράξη έγινε με τη συναίνεση της καταγγέλλουσας, η οποία μάλιστα μετά από λίγη ώρα έστειλε μήνυμα στον αστυνομικό πελάτη του, όπου «του εξέφραζε την ανησυχία της μήπως την κακοχαρακτηρίσει».

Οι δύο αστυνομικοί συνελήφθησαν στις 14 Οκτωβρίου μετά από καταγγελία της 19χρονης. Ο εισαγγελέας άσκησε εις βάρος τους ποινική δίωξη για ομαδικό βιασμό και παράβαση του νόμου περί προσωπικών δεδομένων, καθώς φαίνεται ότι ακτέγραφαν τις πράξεις τους με την κάμερα που φέρουν στην στολή τους.

Τι κατέθεσε η 19χρονη

Σύμφωνα με πληροφορίες από την κατάθεση της γυναίκας, εκείνη αναφέρθηκε στον φόβο της, όταν ο πρώτος άρχισε να τη φιλάει, να βγάζει τη ζώνη και το όπλο του, τονίζοντας ότι βρισκόταν σε σοκ και δεν μπορούσε να αντιδράσει.

Η 19χρονη είπε στην κατάθεσή της ότι αρχικά συζήτησε εκτός του Α.Τ. με τους αστυνομικούς, που την οδήγησαν μέσα στο κτίριο και συγκεκριμένα σε έναν χώρο, στον οποίο η πόρτα δεν έκλεινε και υπήρχε μόνο ένα μεταλλικό τραπέζι.

Κατά τις πληροφορίες που έχουν διαρρεύσει από την κατάθεσή της, φέρεται να έχει πει: «Περίπου στις έντεκα, κάποιος -δεν θυμάμαι ποιος- μου είπε να καθίσω πάνω στο μεταλλικό γραφείο. Κάθισα ενώ εκείνοι ήταν όρθιοι και συνομιλούσαμε. Στη συνέχεια έφυγαν οι δυο από τους τρεις. Μόλις έμεινα μόνη μου με τον… χωρίς να μου πει κάτι ξεκίνησε να με φιλάει στο στόμα».

Το κορίτσι στη συνέχεια περιγράφει πως φοβόταν και αυτός στη συνέχεια τη βίασε. «Πονούσα πολύ και έβγαλα ένα αναφώνημα πόνου και μου είπε μην φωνάζεις».

Στη συνέχεια όπως ισχυρίζεται μπήκε ο δεύτερος αστυνομικός και άρχισε να την αγγίζει. «Είδα πάνω στη στολή του ότι φορούσε κάμερα στην οποία αναβόσβηνε το φως. Φοβήθηκα μην με βιντεοσκοπεί».

«Δεν με χτύπησαν και δεν μου άσκησαν εν γένει σωματική βία. Δεν με απείλησαν ότι θα μου κάνουν κακό αλλά φοβήθηκα πολύ για τη σωματική μου ακεραιότητα» καταλήγει ή ίδια που την επόμενη ημέρα επισκέφτηκε γιατρό επειδή αιμορραγούσε.

Τι αναφέρουν τα στοιχεία που έχουν οι Αρχές

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν οι Αρχές, ο ομαδικός βιασμός της 19χρονης για τον οποίο ασκήθηκε ποινική δίωξη σε βάρος δύο αστυνομικών της ομάδας ΔΙΑΣ τελέστηκε σε δωμάτιο του ισογείου του Αστυνομικού Τμήματος Ομονοίας. Όπως προκύπτει από τα μέχρι στιγμής στοιχεία, η κοπέλα βιάστηκε διαδοχικά παρά την κολπική αιμορραγία που προκλήθηκε.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ. πραγματοποίησαν αυτοψία στο εν λόγω δωμάτιο που χρησιμοποιείται ως χώρος αποδυτηρίων και μέσα σε αυτό υπήρχε μόνο ένα τραπέζι, όπου εντοπίστηκαν σωματικά υγρά και αίμα.

Στο διπλανό δωμάτιο βρίσκονταν άλλοι αστυνομικοί του ΑΤ Ομονοίας, οι οποίοι όπως ισχυρίστηκαν στις καταθέσεις τους ούτε άκουσαν, ούτε αντιλήφθηκαν το παραμικρό από τα όσα καταγγέλλει η 19χρονη.

Δεν διέθετε λειτουργικές κάμερες το ΑΤ Ομονοίας

Την είσοδο και έξοδο της 19χρονης και των αστυνομικών από το αστυνομικό τμήμα επιβεβαιώνει βιντεοληπτικό υλικό που συνέλεξε η ΕΛ.ΑΣ. από παρακείμενο ξενοδοχείο διότι «όπως προέκυψε, το ΑΤ Ομονοίας δεν διέθετε λειτουργικές κάμερες και καταγραφικό μηχάνημα».

Όπως κατέθεσε η 19χρονη, ένας εκ των δύο αστυνομικών φορούσε στη στολή του ψηφιακή καταγραφική κάμερα με κάρτα μνήμης, η οποία κατασχέθηκε. Ωστόσο δεν είναι σαφές κατά πόσο η κάμερα κατέγραψε τα όσα διαδραματίστηκαν στο ισόγειο του ΑΤ Ομονοίας.

Η 19χρονη έδωσε και συμπληρωματική κατάθεση παρουσία πραγματογνώμονα-ψυχολόγου της ΕΛ.ΑΣ., ενώ σύμφωνα με τη σχετική ψυχολογική πραγματογνωμοσύνη που διενεργήθηκε «δεν παρατηρήθηκαν διαταραχές περιεχομένου σκέψης, ούτε αντίληψης, βρισκόταν σε πλήρη εγρήγορση και η συγκέντρωση, η μνήμη και η κρίση της ήταν μέσα στα φυσιολογικά όρια».

Οι αστυνομικοί οι οποίοι φέρονται μάλιστα να έχουν βιντεοσκοπήσει τις πράξεις τους υποστηρίζουν, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι υπήρξε συναίνεση της καταγγέλλουσας.