Ηλεία

Αθανασία Κούρβα στην Πατρίς: «Η επιστημονική γνώση να διαχυθεί στην τοπική κοινωνία»

Η πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Στρεφίου του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας κ. Αθανασία Κούρβα.
Ακούστε το άρθρο

Η αναζήτηση τρόπων που θα συνέβαλλαν καθοριστικά ώστε η επιστημονική γνώση που έχει σχέση με τον πρωτογενή τομέα να διαχυθεί στην τοπική κοινωνία, ώστε να δώσει την δυνατότητα στους αγρότες να παράγουν ανταγωνιστικά προϊόντα, αποτελεί το σκοπό των πρωτοβουλιών που έχει αναπτύξει η πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Στρεφίου του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας κ. Αθανασία Κούρβα.

Η κ. Κούρβα μέσα από το πρίσμα της συνολικής προόδου της κοινωνίας που αναδεικνύεται από τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει δίνει το στίγμα το πως ένας εκπρόσωπος τοπικής κοινωνίας πρέπει  να υπηρετεί το θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Στα πλαίσια αυτά έχει ήδη ξεκινήσει συνεργασία με τη Γεωπονική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών όπου βρίσκεται σε εξέλιξη και με το ίδρυμα «Κωνσταντακόπουλου» με δράσεις που έχουν να κάνουν κυρίως με τον αγροτικό τομέα.

Η ουσιαστική διάσταση των πρωτοβουλιών αυτών αρχίζει να φαίνεται μέσα από το έντονο ενδιαφέρον για συμμετοχή του αγροτικού κόσμου που διψάει να μάθει τρόπους για να κάνει τα προϊόντα του ανταγωνιστικά ώστε να κατακτήσουν τις διεθνείς αγορές.

Παράλληλα μέσα από αυτές τις ενέργειες αναδεικνύεται ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην χάραξη αναπτυξιακής προοπτικής για την κοινωνία, που αν και θεσμικά οι δυνατότητες παρέμβασης των Προέδρων των Τοπικών Κοινοτήτων είναι ελάχιστες έως ανύπαρκτες.

Η  Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Στρεφίου, η οποία μιλά στην εφ. «Πατρίς», ανοίγει το δρόμο και δείχνει ότι ακόμα και μέσα από αυτό το ιδιαίτερα σφιχτό πλαίσιο του «Καλικράτη» για τις τοπικές κοινότητες όταν θέλεις μπορείς να βρεις τον τρόπο να ενεργήσεις για το καλό του τόπου σου.

Από πότε ξεκίνησε η ιδέα της συνεργασίας με τον ίδρυμα Κωνσταντακοπουλου;

Το Στρέφι, είναι  κυρίως αγροτική περιοχή,   με τους κατοίκους του να βιώνουν τα προβλήματα του αγροτικού τομέα. Η κατάσταση δεν διαφέρει από  όσα είναι γνωστά για τον  πρωτογενή τομέα της οικονομίας στην πατρίδα μας: κατακερματισμός ιδιοκτησίας, έλλειψη εμπιστοσύνης σε ομαδικές μορφές οργάνωσης της παραγωγής,  έλλειψη συνεργασιών με άλλους τομείς της οικονομίας,  μη διασύνδεση επιστημονικής γνώσης με την παραγωγή, ηλικιακή σύνθεση μη ευνοϊκή, χαμηλή παραγωγικότητα, χαμηλός βαθμός εκμηχάνισης, οριακή κερδοφορία, εξάρτηση του εισοδήματος από τις κοινοτικές ενισχύσεις, μορφές οργάνωσης της αγοράς που ευνοούν τους μεσάζοντες  κλπ. Είναι φυσικό η κατάσταση αυτή να μας προβληματίσει από την αρχή της θητείας μας.  Στις αρχές του 2021, ξεκίνησαν οι πρώτες τηλεφωνικές επαφές, ανταλλαγή εγγράφων  κλπ. Τον Ιούλιο συμφωνήθηκε το γενικό πλάνο ενεργειών. Άλλαξε κάπως, κυρίως ως προς τους    χώρους υλοποίησης των δράσεών  μας, μετά τις πυρκαγιές, αφού χρέος όλων μας, είναι να βοηθήσουμε τις πυρόπληκτες περιοχές. Σ’ αυτό το πλαίσιο, εντάσσεται και η γεωπονική συνάντηση στο Βασιλάκι που πραγματοποιήθηκε με την συνεργασία του  δραστήριου Προέδρου της  Κοινότητας κ. Στάμου Ανδρέα.

Οι δράσεις τι αφορούν και σε ποιους τομείς επεκτείνονται;

Για την χρονιά που έρχεται, έχουμε προγραμματίσει γεωπονικές συναντήσεις, με σκοπό, η  επιστημονική γνώση να διαχυθεί   στην τοπική κοινωνία. Με την ανταλλαγή απόψεων μεταξύ καλλιεργητών και  εξειδικευμένων επιστημόνων,  ευελπιστούμε πως  θα ανοίξει η συζήτηση σε τοπικό επίπεδο για το μέλλον του αγροτικού τομέα στην περιοχή μας. Δεν είναι ευχάριστα τα νέα από τις αγορές. Τα προϊόντα μας δεν πωλούνται ή πωλούνται σε τιμές που δεν αποδίδουν ένα αξιοπρεπές εισόδημα στον γεωργό.  Αυτό έχει οδηγήσει πολλούς να αφήνουν να χωράφια ακαλλιέργητα, αφού συχνά, όπως διαμορφώνεται η κατάσταση,  η  καλλιέργεια της αγροτικής γης, σχεδόν δεν συμφέρει. Δεν μπορούμε -ως Τοπική Αυτοδιοίκηση- να μείνουμε απλοί παρατηρητές του προβλήματος.

Ποιος ο στόχος του προγράμματος και ποια προσδοκάται ότι θα είναι η αλληλεπίδραση με την τοπική κοινωνία;

Θέλουμε οι ίδιοι οι αγρότες να συνειδητοποιήσουν, ότι τα πράγματα πρέπει να αλλάξουν. Η αλλαγή π.χ. στις καλλιεργητικές μεθόδους, είναι πολύ σημαντική για παραγωγή ποιοτικών προϊόντων.  Εκ των ων ουκ άνευ, θεωρούμε  την δημιουργία ομάδων παραγωγών. Χωρίς ομάδες παραγωγών, δεν υπάρχει μέλλον στον αγροτικό τομέα και ελπίζουμε πως αυτό θα γίνει κατανοητό από όλους. Υπάρχει έλλειψη συνεργατικής κουλτούρας, το ξέρουμε όλοι.  Όμως ο καθένας μόνος του, με τον μικρό κλήρο που έχει, δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τις αγορές.  Μόνο μέσω της συνεργασίας, μπορεί να αντιστραφεί το αρνητικό κλίμα στον πρωτογενή τομέα της οικονομίας.

Θεωρούμε  την   τοπική αγροτική ανάπτυξη, προϋπόθεση για την οικονομική  και όχι μόνο,   επιβίωση  της τοπικής κοινωνίας.

Με τις δράσεις μας, σκοπεύουμε να βοηθήσουμε και εμείς κατά το μέτρο του δυνατού,  στην επίλυση ή στην βοήθεια για την επίλυση,  κάποιων, από τα χρόνια προβλήματα, του αγροτικού τομέα.

Μέχρι σήμερα ποια βήματα έχουν γίνει;

Υλοποιώντας τον σχεδιασμό μας, με το Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου, την (29/10/2021) έγινε η πρώτη γεωπονική συνάντηση, στο χωριό Βασιλάκι.  Μας εξέπληξε θετικά,  η συμμετοχή των καλλιεργητών (περίπου 40 και κάποιοι είχαν έρθει από την Αρκαδία), αλλά και το ενδιαφέρον που επέδειξαν για το θέμα. Πρέπει να πω ότι και οι υπεύθυνοι του Ιδρύματος, έμειναν πολύ ευχαριστημένοι από την ανταπόκριση του κόσμου και εμείς δικαιωθήκαμε για την επιμονή μας, να επεκτείνουν τις δράσεις τους και στον τόπο μας. Οπότε αναμένουμε την υλοποίηση του σχεδιασμού μας.

Και η συνεργασία με το Πανεπιστήμιο σε ποιο στάδιο βρίσκεται;

Έχουμε ήδη υποβάλλει τις προτάσεις μας, στο Γεωπονικό. Αναμένουμε συνάντηση για να καθοριστεί το λεπτομερές σχέδιο.

Από την υπογραφή του Πρωτοκόλλου Συνεργασίας με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο της Αθήνας που υπέγραψε η πρόεδρος του Στρεφίου κ.Αθανασία Κούρβα με τον Πρύτανη κ.Σπυρίδων Κίντζιο

Όλη η επικαιρότητα