Βιβλίο Συνεντεύξεις

Αθανάσιος Σταθόπουλος: «Χορευτές στη φλόγα των κεριών» η νέα συγγραφική δουλειά του διακεκριμένου Σεφ

Η στήλη της εφ. «Πατρίς» φιλοξενεί Ηλείους συγγραφείς που μας συστήνουν τα νέα του βιβλία
Ακούστε το άρθρο

Υπεύθυνη στήλης: Γιούλη Ηλιοπούλου

giouliiliopoulou2@gmail.com 

Το πρώτο του βιβλίο παρουσιάζει ο συγγραφέας Αθανάσιος Σταθόπουλος, από την Ανδραβίδα, ένας άνθρωπος που επαγγελματικά ασχολείται με την μαγειρική – είναι Executive Chef-Consultant Chef σε επιχειρήσεις επισιτισμού, αλλά τον έχει κερδίσει και η συγγραφή. Μάλιστα το βιβλίο «Χορευτές στη φλόγα των κεριών» είναι το πρώτο του συγγραφικό έργο, που δημιουργήθηκε στην Ζάκυνθο για να ταξιδέψει και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας και γιατί όχι και του εξωτερικού.

«Οι Χορευτές στη φλόγα των κεριών είναι όλες εκείνες οι βαθιές ανάσες που γεμίζουν και αδειάζουν την ψυχή όταν αυτή χορεύει με τα συναισθήματα, τις έννοιες, τους φόβους, τη χαρά και τη λύπη. Ένας μικρομέγαλος κόσμος μέσα στο άπειρο σύμπαν που ανοίγει τις μεγάλες λευκές του πόρτες για να καλωσορίσει τον αναγνώστη σε μια μαγική αλήθεια», αναφέρεται στην περιγραφή του βιβλίου, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Αποστακτήριο.

Το βιβλίο “Χορευτές στη φλόγα των κεριών” πώς προέκυψε;

«Το βιβλίο γράφτηκε στην Ζάκυνθο το καλοκαίρι του 2021. Επειδή η δουλειά μου απαιτεί πάρα πολλές ώρες (Σεφ σε ξενοδοχεία) όταν επέστρεφα στο σπίτι, με ξεκούραζε να γράφω, με έκανε να χαμογελώ και να ταξιδεύω με τον νού, σε γεγονότα στο παρελθόν, στην παιδική μου ηλικία, στο αύριο. Επηρεάστηκα και από ένα βιβλίο διηγημάτων που έφτασε στα χέρια μου, οπότε είπα θα το πράξω. Κι έτσι γεννήθηκε».

Τι είναι αυτό που χαρακτηρίζει το βιβλίο;

«Η αγάπη για τον Θεό, την ζωή και τον άνθρωπο. Η αλήθεια που έφτασε κοντά μου ως δώρο από τους ανθρώπους και βιωματικά την αγκάλιασα και το δικαίωμα στο όνειρο για ένα καλύτερο κόσμο».

Πώς θα περιγράφατε εσείς τον Θανάση Σταθόπουλο;

«Χαμογελώ. Σαν ένα χειμωνανθό που περιμένει την άνοιξη για να συναντήσει τις άγριες κόκκινες παπαρούνες. Ευγενικά θρασύς, αληθινός, ονειροπόλος».

Έχετε ένα πλούσιο βιογραφικό με πολύπλευρες δράσεις. Ποιες από αυτές, αν θα μπορούσατε να ξεχωρίσετε κάποιες, σας χαρακτηρίζουν περισσότερο;

«Η οικογένειά μου είναι η πιο ευλογημένη και προκλητική (δράση). Η δουλειά μου όπου αφιερώνω το μεγαλύτερο κομμάτι της ζωής μου. Η συνοδοιπορία μου με τους ανθρώπους, είναι αλήθεια απίστευτο το τι μπορεί κανείς να μάθει και να ζήσε με και μαζί τους. Οι αποστολές μου στο εξωτερικό είτε για ανθρωπιστικούς λόγους, είτε για δουλειά ή εκπαίδευση. Ο παράλληλος μαγικός κόσμος της συγγραφής. Με την ευκαιρία επιτρέψτε μου να σας ευχαριστήσω, να ευχαριστήσω και όλους αυτούς που συνέβαλαν ώστε να συζητάμε σήμερα για το πρώτο μου βιβλίο. Να ευχηθώ σε όλους υγεία καλό Πάσχα και καλή Ανάσταση».

Για τον συγγραφέα

Ο Αθανάσιος Σταθόπουλος κατάγεται από την Ανδραβίδα Ηλείας και είναι executive Chef-Consultant Chef σε επιχειρήσεις επισιτισμού. Αφού αποφοίτησε από διάφορες σχολές μαγειρικής στην Ελλάδα, βρέθηκε στην Ελβετία για μετεκπαίδευση μέσω του προγράμματος Εράσμους. Η εκπαίδευση συνεχίστηκε στη Νάπολη (Ιταλία), στη Σερβία, τη Βουλγαρία και το Μόναχο της Γερμανίας. Το 2013 πιστοποιήθηκε από σχολή του Νοτίου Αιγαίου στο F/B management και το 2015 στο Hospitality of tourism – University of West London. Είναι πιστοποιημένος στη διαχείριση του συστήματος HACCP and ISO 20000 ως προς την υγιεινή και ασφάλεια τροφίμων, ενώ από το 2018 ξεκίνησε να διδάσκει σε ιδιωτικές και δημόσιες τουριστικές σχολές, μαγειρική και ζαχαροπλαστική. Είναι επίσης ομιλητής και συνδιοργανωτής σε διεθνή φεστιβάλ στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, ενώ τα τελευταία πέντε χρόνια διαχειρίζεται ως executive chef και ως σύμβουλος επισιτιστικών επτά ξενοδοχεία και τρία εστιατόρια, στη Ζάκυνθο και στην Ηλεία.

Όσον αφορά την πολιτιστική του δράση, έχει συμμετάσχει σε τρεις ερασιτεχνικές θεατρικές παραστάσεις στον τόπο του και διατηρεί έως σήμερα τη ραδιοφωνική εκπομπή «Το κουτί της Πανδώρας» που ξεκίνησε το 2005 και για πολλά χρόνια μεταδιδόταν στο Ρέθυμνο, την Κω και τη Ρόδο. Από το 2009 θα εμφανιστεί και στη δισκογραφία με το συγκρότημα Zante Dilemma. Μάλιστα η διασκευή του τραγουδιού ”Save me”, του Paul van Dyk από τους Zante Dillema, όπου υπογράφει τους στίχους, θα σημειώσει μεγάλη επιτυχία και θα καταλάβει τις πρώτες θέσεις στα ευρωπαϊκά μουσικά δίκτυα. Ως στιχουργός συμμετέχει επίσης σε δισκογραφικές δουλειές των NOMISMA, του Νεκτάριου Χατζηδάκη και του Χρήστου Σολωμού. Από πολύ μικρόs γράφει στίχους αλλά και αποτυπώνει στο χαρτί τις σκέψεις του.

Το 2000 θα βραβευτεί από το ΝΑΤΟ για τη συμμετοχή του στην ειρηνευτική δύναμη στη Βοσνία Ερζεγοβίνη και το 2004 από το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών για τη συμμετοχή του στην ανθρωπιστική αποστολή στους πληγέντες από το τσουνάμι στην Ινδία και τη Σρι Λάνκα. Τιμήθηκε επίσης από τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό για τη συμμετοχή του ως διασώστης στις πυρκαγιές της Ρόδου και από τη Νομαρχία Ηλείας για τη συμμετοχή του ως διασώστης στις καταστροφικές πυρκαγιές της Ηλείας το 2007. Έχει επίσης ταξιδέψει με μη κυβερνητικές οργανώσεις στο Πακιστάν, στο Αμπού Ντάμπι, στο Μπαχρέιν και στο Κολόμπο.

Είναι παντρεμένος με τη Μαρία Χρηστίδου και πατέρας των διδύμων, Μιχαήλ και Δέσποινας.

Όλη η επικαιρότητα