Ελλάδα

Athens Democracy Forum: Μαριάννα Βαρδινογιάννη – Ορόσημο το 2020

Ακούστε το άρθρο

Στις εργασίες του Athens Democracy Forum μετέχει η Πρέσβυς Καλής Θελήσεως της UNESCO, Μαριάννα Βαρδινογιάννη.

Η κυρία Βαρδινογιάννη ήταν παρούσα στην έναρξη του Forum και παρακολούθησε την ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ενώ λίγο αργότερα πραγματοποίησε ομιλία με θέμα «Δημοκρατία και Πολιτισμός».

Στην ομιλία της ανέφερε, μεταξύ άλλων: «Η Ελλάδα ήταν πάντοτε μια χώρα που υποστήριζε τις αξίες της ειρήνης, της αλληλεγγύης και της ελευθερίας, μια χώρα που υπερασπιζόταν τα ανθρώπινα δικαιώματα: αξίες ακρογωνιαίους λίθους της βιωσιμότητας και της προόδου. Ευρισκόμενη στο σταυροδρόμι Ανατολής και Δύσης, αποτελούσε πάντοτε μια χώρα διαλόγου ανάμεσα στους πολιτισμούς όπου ευδοκιμούσαν τα ευγενέστερα ιδανικά, τα οποία είναι η πυξίδα μας από τους αρχαίους χρόνους μέχρι και σήμερα. Η Αθήνα, το λίκνο της Δημοκρατίας, παραμένει μια πόλη που διαχέει παγκοσμίως το φως του πολιτισμού και του ανθρωπισμού.

Ως Πρέσβυς Καλής Θελήσεως της UNESCO, έχω θέσει δύο προτεραιότητες: την παιδεία και την πολιτιστική κληρονομιά. Η παιδεία είναι ένα παράθυρο στο μέλλον, ενώ η πολιτιστική κληρονομιά αποτελεί την ταυτότητα των ανθρώπων και των λαών. Είναι επομένως ζωτικής σημασίας και πρέπει πάντοτε να λαμβάνονται υπόψη στη χάραξη κάθε πολιτικής. Και τις δυο αυτές αξίες επηρεάζουν μια σειρά από ζητήματα τα οποία θα πρέπει να λάβουμε υπόψιν προκειμένου να επιτύχουμε τους στόχους των Ηνωμένων Εθνών για το 2030».

Geoffrey Pyatt, Αχιλλέας Τσάλτας, Μαριάννα Β. ΒαρδινογιάννηMVV FOUNDATION

Η κυρία Βαρδινογιάννη έθεσε ως ορόσημο το 2020, επέτειος που σηματοδοτεί τη γέννηση του Δυτικού Πολιτισμού, καθώς συμπληρώνονται 2.500 χρόνια από τη Μάχη των Θερμοπυλών και τη Ναυμαχία της Σαλαμίνας. «Στο βιβλίο του “Στο λίκνο του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού”, η Α.Ε. ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κύριος Προκόπιος Παυλόπουλος αναφέρεται στους “Πέρσες” του Αισχύλου σημειώνοντας τη γέννηση της Δύσης. Είναι η σκηνή όταν η μητέρα του Ξέρξη, η Βασίλισσα Άτοσσα, ρωτά τον Xορό, τον οποίο αποτελούν οι Γέροντες Άρχοντες της Περσίας: “Σε ποιο σημείο του πλανήτη λένε οι άνθρωποι πως βρίσκεται η πόλη των Αθηνών;”. Και ο κορυφαίος του Χορού απαντά: “Μακριά. Στη Δύση. Εκεί που δύει ο βασιλιάς Ήλιος”.

Θα ήθελα ακόμα να αναφερθώ στον Βρετανό ιστορικό και δημοσιογράφο Dominique Selwood σε άρθρο του το 2016: “Αν η Δύση είχε γενέθλια, αυτά θα ήταν πιθανότατα η 22α Σεπτεμβρίου του 480 π.Χ., την ημέρα δηλαδή που έγινε η Ναυμαχία της Σαλαμίνας…” Αποτέλεσμα της έκβασης της μάχης αυτής ήταν η γρήγορη άνθιση του πολιτισμού των Αθηναίων που εισήλθε στον Χρυσό Αιώνα της δημοκρατίας, της φιλοσοφίας, των τεχνών και του θεάτρου, βάζοντας τα θεμέλια του Δυτικού πολιτισμού» ανέφερε η κυρία Βαρδινογιάννη.

Τέλος, προανήγγειλε ότι το 2020 θα αποτελέσει μια χρονιά σημαντικών πολιτιστικών και εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων. «Πραγματικά ελπίζω ότι τον επόμενο χρόνο, με την ίδια ευκαιρία, το Athens Democracy Forum θα είναι και πάλι σύμμαχός μας και θα μοιράζεται μαζί μας αυτά τα οικουμενικά μηνύματα. Γιατί αυτή η επέτειος είναι παγκόσμια. Σας καλώ όλους να συμμετέχετε σε αυτή την μεγάλη προσπάθεια. Να διαδώσουμε όλοι μαζί το μήνυμα της ελευθερίας, της ειρήνης και της δημοκρατίας σε ολόκληρο τον κόσμο!» κατάληξε η Πρέσβυς Καλής Θελήσεως της UNESCO.

Όλη η επικαιρότητα