Πολιτισμός

Αθήνα: Η εντυπωσιακή τοιχογραφία για τα 700 χρόνια από τον θάνατο του Δάντη

Η τοιχογραφία παρουσιάζει την Κόλαση, το Καθαρτήριο και τον Παράδεισο, δηλαδή τις τρεις ενότητες του έργου του Δάντη.
Ακούστε το άρθρο

Το έργο, υλοποιήθηκε από τρεις σημαντικούς καλλιτέχνες, τους ALBERTO RUCE, KEZ και SAME84, με την αιγίδα του Δήμου Αθηναίων και την συμμετοχή της ΟΣΥ ΑΕ . Η τοιχογραφία παρουσιάζει την Κόλαση, το Καθαρτήριο και τον Παράδεισο, δηλαδή τις τρεις ενότητες του έργου του Δάντη.

Οι δυο Έλληνες καλλιτέχνες KEZ και SAME84 και ο Ιταλός καλλιτέχνης ALBERTO RUCE πραγματοποίησαν το έργο μέσα από το ιδιαίτερο στυλ τους, σε μια επιφάνεια – ευγενική παραχώρηση της ΟΣΥ ΑΕ, η οποία υποστήριξε και με τις υποδομές της το έργο. Η τοιχογραφία βρίσκεται στον τοίχο περίφραξης του σταθμού επί της οδού Λιοσίων (δίπλα στον σταθμό «Αττική»), έναν εμβληματικό χώρο, στον οποίο η UrbanAct από το 2005 έχει πραγματοποιήσει εκεί πολυάριθμα έργα.

Η τοιχογραφία δέχτηκε και μια αναπάντεχη καταστροφή-βανδαλισμό, στο πρώτο τμήμα του έργου το οποίο υλοποιήθηκε από τον καλλιτέχνη Kez και ήταν αφιερωμένο στην ενότητα της «Κόλασης». Όπως αναφέρει ο καλλιτέχνης «μετά τον βανδαλισμό του έργου μου, προχώρησα σε μια νέα προσέγγιση της θεματικής με την Κόλαση και το παρόν είναι το αποτέλεσμα της συνεργασίας μου με την Πρεσβεία της Ιταλίας η οποία το επέλεξε, και το υποστήριξε εκ νέου.»

Η τοιχογραφία ξεκίνησε στις 5 Δεκεμβρίου και ολοκληρώθηκε στις 20 Φεβρουαρίου, εξελίχθηκε μπροστά στους διερχόμενους πολίτες οι οποίοι είχαν την ευκαιρία να έρθουν σε άμεση επαφή και να συνομιλήσουν με τους καλλιτέχνες. Πλέον οι κάτοικοι και οι επισκέπτες μπορούν να «απολαύσουν» οπτικά και νοητικά το όλο έργο, τοπόσημο για την πόλη της Αθήνας.

Πηγή: culturenow.gr

Όλη η επικαιρότητα