Χωρίς κατηγορία

«Αθώοι» οι τηλεοπτικοί σταθμοί την προσπάθεια χειραγώγησης του κοινού πριν το δημοψήφισμα

kanalia.jpg
Ακούστε το άρθρο

«Αθώοι» κρίθηκαν οι τηλεοπτικοί σταθμοί σχετικά με την προπαγάνδα και την προσπάθεια χειραγώγησης του κοινού, για την οποία είχαν κατηγορηθεί την περίοδο προ του δημοψηφίσματος.

Ο Εισαγγελέας Κ. Δεληδήμος, που διενήργησε την προκαταρκτική εξέταση για να διαπιστωθεί αν ευσταθούν οι καταγγελίες περί «παραβίασης της εκλογικής νομοθεσίας», κατέληξε στο συμπέρασμα πως «οποιαδήποτε παρέμβαση στην ενημέρωση θα συνιστούσε παραβίαση των άρθρων 2, 5 και 14 του Συντάγματος (περί προσωπικής ελευθερίας και ελευθερίας του Τύπου κ.λπ.), καθώς και του άρθρου 10 της ΕΣΔΑ».

Όπως σημειώνουν οι Τυπολογίες, ο εισαγγελέας δεν κατέληξε στο συμπέρασμα πως δεν έγινε προπαγάνδα από τους τηλεοπτικούς σταθμούς, αλλά στη θέση ότι αυτό περιλαμβάνεται στη μετάδοση ενημέρωσης.

Στο μεταξύ στο Πειθαρχικό της ΕΣΗΕΑ συνεχίζεται η έρευνα για την παραπομπή των εννέα δημοσιογράφων και παρουσιαστών που την περίοδο πριν από το δημοψήφισμα είχαν επιδοθεί αγώνα προπαγάνδισης του «Ναι» στο δημοψήφισμα.

Υπενθυμίζεται ότι μετά τη βροχή καταγγελιών από πολίτες που «αγανάκτησαν» από τον τρόπο που συγκεκριμένα μέσα και δημοσιογράφοι κάλυψαν την περίοδο προ του δημοψηφίσματος, η ΕΣΗΕΑ αποφάσισε να καλέσει στο Πειθαρχικό της 9 δημοσιογράφους, προκειμένου να ελέγχθουν για το αν τήρησαν τους κανόνες δημοσιογραφικής δεοντολογίας ή όχι.

Οι κλήσεις αφορούν στους Όλγα ΤρέμηΓιάννη ΠρετεντέρηΜαρία Σαράφογλου και Μανώλη Καψή από το Mega, τους Σταμάτη Μαλέλη και Νίκο Κονιτόπουλο (αρχισυντάκτη της εκπομπής του Κώστα Μπογδάνου που δεν είναι μέλος της ΕΣΗΕΑ), τους Άρη Πορτοσάλτε και Δημήτρη Οικονόμου από τον ΣΚΑΙ και την Μαρία Χούκλη από τον ΑΝΤ1.

Το κατηγορητήριο του Πειθαρχικού, σύμφωνα με πληροφορίες, περιλαμβάνει δεκάδες βίντεο και απομαγνητοφωνήσεις εκπομπών από εκείνη την κρίσιμη εβδομάδα.

Το θέμα της άσκησης δίωξης κατά των εννέα παρουσιαστών και δημοσιογράφων έχει συζητηθεί στο Πρωτοβάθμιο Πειθαρχικό, στο οποίο υπάρχει μέλος που δίνει μεγάλη μάχη να μην επιβληθούν ποινές, σημειώνουν οι Τυπολογίες.

Το παρακάτω γράφημα υπενθυμίζει το χρόνο που έδωσαν οι τηλεοπτικοί σταθμοί στην κάλυψη του τελευταίου μεγάλου συλλαλητηρίου υπέρ του «ναι» και υπέρ του «όχι»:


Πηγή: tvxs.gr

Όλη η επικαιρότητα