Ηλεία

Αθωώθηκαν ομόφωνα πατέρας και γιοι για τις φωτιές στο Γεράκι

Ο πατέρας και οι τρεις γιοι του, που κάθισαν στο εδώλιο του κατηγορούμενου απαλλάχθηκαν από την κατηγορία του εμπρησμού δασικής έκτασης με πρόθεση από κοινού και κατ’ εξακολούθηση.
Ακούστε το άρθρο

Ομόφωνα αθώοι κρίθηκαν χθες από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Ηλείας στον Πύργο οι τέσσερις κατηγορούμενοι για τον εμπρησμό δασικών εκτάσεων στο Γεράκι του Δήμου Ήλιδας, το 2017 και το 2018.

Μάλιστα, η σύνθεση του Δικαστηρίου που εκδίκασε την υπόθεση συντάχθηκε πλήρως και με την απαλλακτική πρόταση της Εισαγγελέως.

Ο πατέρας και οι τρεις γιοι του, που κάθισαν στο εδώλιο του κατηγορούμενου απαλλάχθηκαν από την κατηγορία του εμπρησμού δασικής έκτασης με πρόθεση από κοινού και κατ’ εξακολούθηση και η έκταση που κάηκε είναι ιδιαίτερα μεγάλη και για εμπρησμό με πρόθεση και κατ’ εξακολούθηση, με δυνατότητα πρόκλησης κοινού κινδύνου για ανθρώπους, πράξεις που σύμφωνα με το κατηγορητήριο τελέστηκαν από ιδιοτέλεια και κακοβουλία. Αξίζει να αναφερθεί ότι όλες οι περιπτώσεις των πυρκαγιών στο Γεράκι, η πρόκληση των οποίων αποδόθηκε στους κατηγορούμενους, σημειώθηκαν με σκοπό οι αθωωθέντες να δημιουργήσουν βοσκοτόπια για να βοσκούν τα αιγοπρόβατά τους.

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται στο κατηγορητήριο, το απόγευμα της 20ης Αυγούστου 2018  ο πρώτος και ο δεύτερος κατηγορούμενος ενεργώντας από κοινού και κατόπιν συναπόφασης, με πρόθεση προξένησαν πυρκαγιά που έδειχνε τάση εξάπλωσης και δε μπορούσε να κατασβεσθεί εύκολα, καθώς έβαλαν φωτιά με γυμνή φλόγα σε δασική έκταση προκειμένου να δημιουργήσουν βοσκότοπο για τα αιγοπρόβατά τους. Η φωτιά προκλήθηκε ταυτόχρονα σε δύο διαφορετικά σημεία, τα οποία απείχαν μεταξύ τους 500 μέτρα και καταστραφήκαν συνολικά 120 στρέμματα πευκόφυτου δάσους και 20 ελαιόδεντρα.

Στη δεύτερη περίπτωση, ο πρώτος, o δεύτερος και ο τρίτος κατηγορούμενος έδρασαν με παρόμοιο τρόπο και την επόμενη ημέρα, το πρωί στις 21 Αυγούστου 2018, με αποτέλεσμα να καεί μισό στρέμμα δάσους πεύκων. Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι και στις δύο περιπτώσεις από την πρόκληση πυρκαγιάς μπορούσε να προκύψει κοινός κίνδυνος για κατοίκους κοντινών οικισμών και πολίτες που θα προσέτρεχαν να διασώσουν τις περιουσίες τους, στις οποίες θα εξαπλωνόταν η φωτιά.

Στην τρίτη περίπτωση ο πρώτος και ο τέταρτος κατηγορούμενος κατηγορήθηκαν ότι τις μεσημεριανές ώρες της 3ης Σεπτεμβρίου 2017 προξένησαν πυρκαγιά σε δασική έκταση με σχίνα και χαμηλά πεύκα από την οποία κάηκε συνολική έκταση 50 τ.μ. Μετά την κατάσβεση της συγκεκριμένης πυρκαγιάς από την Πυροσβεστική Υπηρεσία, το απόγευμα της ίδιας ημέρας με τη χρήση γυμνής φλόγας, οι προαναφερόμενοι προκάλεσαν νέα πυρκαγιά σε απόσταση μερικών μέτρων από την προηγούμενη, από την οποία κάηκε δασική έκταση από σχίνα και χαμηλά πεύκα δέκα τετραγωνικών μέτρων.

Οι δηλώσεις των συνηγόρων υπεράσπισης

Γεωργία Σακαρέλλου, Δικηγόρος Πατρών

«Η απόφαση του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Ηλείας δικαίωσε τους εντολείς μου οι οποίοι αποδείχθηκαν ο εύκολος στόχος, πλην όμως αθωώθηκαν ομόφωνα. Πρόκειται για μια περιπέτεια έξι ετών η οποία έλαβε αίσιο τέλος, αποκαθιστώντας την τιμή και υπόληψή τους στην κλειστή κοινωνία του Γερακίου».

Ερμής Παπουτσής, Δικηγόρος Πατρών

«Δια της απόφασης του δικαστηρίου αποκαταστάθηκε η πραγματικότητα και ευθυγραμμίστηκε με το ποινικό δίκαιο. Η επιεικώς ατυχής έκβαση της προανάκρισης δε θόλωσε την κρίση των φυσικών Δικαστών των κατηγορουμένων. Η ομόφωνη απαλλαγή των κατηγορουμένων αποτελεί δικαίωση».

*φωτογραφία αρχείου

Όλη η επικαιρότητα