Κόσμος

Αβέβαιη η οικονομική επιβίωση της Toshiba

Η ιαπωνική Toshiba ανακοίνωσε καθυστερημένα τα οικονομικά αποτελέσματα τρίτου τριμήνου χωρίς την έγκριση των ελεγκτών, προειδοποιώντας παράλληλα ότι η επιβίωση της εταιρείας βρίσκεται σε κίνδυνο.

«Υπάρχουν σημαντικά γεγονότα και συνθήκες που εγείρουν αμφιβολίες για την ικανότητα της εταιρείας να συνεχίσει ως δρώσα οικονομική μονάδα» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Toshiba.

Η ιαπωνική εταιρεία αναφέρθηκε σε οικονομικές απώλειες 4,8 δισ. δολαρίων το διάστημα Απρίλιος – Δεκέμβριος, ενώ κινδυνεύει να διαγραφεί και από το Χρηματιστήριο του Τόκιο.

Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας είπε ότι η Toshiba θα κάνει ό,τι μπορεί για να αποφύγει την διαγραφή της από το Χρηματιστήριο του Τόκιο.

«Η απόφαση για την όποια διαγραφή εναπόκειται στο χρηματιστήριο», δήλωσε ο Σατόσι Τσουνακάουα σε συνέντευξη Τύπου. «Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για την αποφύγουμε».

Η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων για το τρίμηνο έως τα τέλη Δεκεμβρίου συνοδεύεται από δήλωση αποποίησης ευθύνης από την ελεγκτική εταιρία PricewaterhouseCoopers (PwC) Aarata LLC, η οποία αναφέρει ότι δεν ήταν σε θέση να σχηματίσει γνώμη για τα αποτελέσματα.

Αυτή η αποποίηση ευθύνης είναι ένα από τα πολλά κριτήρια που το TSE μπορεί να χρησιμοποιήσει για να διαγράψει εταιρίες από το χρηματιστήριο.

Πρόκειται για μια άνευ προηγουμένου κίνηση για μια μεγάλη ιαπωνική εταιρία, με το βάρος να πέφτει πλέον στο χρηματιστήριο του Τόκιο, που πρέπει πλέον να εξετάσει τα υπέρ και τα κατά της διαγραφής της Toshiba.

Η Toshiba βρίσκεται σε καθεστώς εποπτείας από τα μέσα Μαρτίου καθώς δεν κατάφερε να περιορίσει τις ανησυχίες για τους εσωτερικούς της ελέγχους ενάμισι χρόνο μετά το λογιστικό σκάνδαλο του 2015. Δεν υπάρχουν συγκεκριμένοι κανόνες για το πότε το χρηματιστήριο θα λάβει την απόφασή του.

Newsroom ΔΟΛ

Όλη η επικαιρότητα