Categories: Γεύσεις

Αβγά στραπατσάδα: Το απόλυτο καλοκαιρινό πιάτο

Share

Ελληνικό καλοκαίρι σημαίνει στραπατσάδα! Θες στραπατσάδα, θες καγιανά, θες κοσκοσέλα, όπως το λένε στις Κυκλάδες, τα αβγά μαγειρεμένα μέσα σε σάλτσα φρέσκιας ντομάτας, με ρίγανη και φέτα είναι το απόλυτα καλοκαιρινό πιάτο. Γίνεται σε λίγα λεπτά και τρώγεται οποιαδήποτε ώρα της ημέρας. Θες για πρωινό; Θες για brunch; Θες για μεσημεριανό ή βραδινό; Πάει παντού και με τα πάντα και αρέσει σε μικρούς και μεγάλους.

Μερικές συμβουλές για μια επιτυχημένη στραπατσάδα

Χρησιμοποιώ φρέσκιες, ώριμες και ζουμερές ντομάτες. Τελεία και παύλα.
Τις ντομάτες τις κόβω σε καρέ, γιατί μου αρέσει να τις νιώθω, αλλά μπορούμε να τις περάσουμε και από τον τρίφτη για πιο λείο αποτέλεσμα.
Από μυρωδικά βάζω δάφνη, την οποία στη συνέχεια αφαιρώ, και ρίγανη στο τέλος. Τη ρίγανη δεν τη βάζουμε από την αρχή, γιατί θα πικρίσει η σταρπατσάδα. Αντίθετα, όταν την βάζουμε στο τέλος, το καλοκαιρινό της άρωμα είναι πιο έντονο και απολαυστικό. Πάντα προτιμώ άγρια ρίγανη που είναι πολύ πιο αρωματική και ευεργετική για τον οργανισμό μας.

Μπορούμε να αντικαταστήσουμε τη ρίγανη με άλλα μυρωδικά, όπως θυμάρι ή θρούμπι ή να συνδυάσουμε και κάποιο φρέσκο, όπως μαϊντανό ή βασιλικό.
Αν θέλουμε να κάνουμε το πιάτο πικάντικο, μπορούμε να προσθέσουμε καυτερή πιπεριά στην ντομάτα.
Αντί για φέτα υπάχουν πολλά άλλα τυριά που ταιριάζουν, από τα φρέσκα, όπως το ανθότυρο και η μυζήθρα, μέχρι τα σκληρά, όπως η γραβιέρα ή το κεφαλοτύρι.
Μου αρέσει να προσθέτω κάπαρη, γιατί είμαι λάτρης και τη χρησιμοποιώ πολύ σε καλοκαιρινές συνταγές. Δίνει στη συνταγή μια ιδιαίτερη αψάδα. Η χρήση της είναι προαιρετική. Μπορούμε να την αντικαταστήσουμε με ροδέλες ελιάς.
Απολαύστε την με φρέσκο ψωμί και παγωμένη μπίρα.

Συνταγή για αβγά στραπατσάδα

Βαθμός δυσκολίας: Εύκολη

Χρόνος προετοιμασίας: 20 λεπτά

Vegetarian | Gluten Free

Υλικά για 4 μερίδες

650 γρ. ώριμες ντομάτες, κομμένες σε καρέ (με τα ζουμιά τους)
3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
6 αβγά μεσαίου μεγέθους
1 φύλλο δάφνης
2 κ.σ. ελαιόλαδο
140 γρ. φέτα
1 κ.σ. κάπαρη
2 κ.γ. ρίγανη
αλάτι, μαύρο πιπέρι

Εκτέλεση

Τοποθετούμε ένα μεγάλο τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Προσθέτουμε το λάδι και στη συνέχεια τις ντομάτες με τα ζουμιά τους, το σκόρδο και τη δάφνη.

Ανακατεύουμε, προσθέτουμε λίγο αλάτι και αφήνουμε να σιγοβράσουν σε μέτρια φωτιά για περίπου 10 λεπτά, μέχρι να πιουν τα υγρά τους. Προσοχή, περιμένουμε αρκετά, μέχρι να απορροφηθούν τα πολλά υγρά για να βγει σωστό το πιάτο. Η πυκνότητα πρέπει να θυμίζει σάλτσα ντομάτας για μακαρόνια.
Στο μεταξύ, σε ένα μπολ, σπάμε τα αβγά και τα χτυπάμε ελαφρά με έναν αβγοδάρτη.

Μόλις οι ντομάτες έχουν γίνει σαν σάλτσα και έχουν πιει τα πολλά υγρά, αφαιρούμε τη δάφνη και προσθέτουμε τα αβγά, ανακατεύοντας με μια σπάτουλα για περίπου 3 λεπτά, μέχρι να γίνουν τα αβγά, ενώ η στραπατσάδα να παραμένει κρεμώδης (αλλά όχι υδαρής) και σε καμία περίπτωση στεγνή.

Προσθέτουμε τη φέτα, ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει ελαφρά και αποσύρουμε από τη φωτιά.

Πηγή: ow.gr