Ηλεία Πολιτική

Αυγερινοπούλου: Ερώτηση στη Βουλή για την επιστροφή των γλυπτών του ναού του Επικουρίου Απόλλωνος

Ακούστε το άρθρο

Ερώτηση προς την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού κατέθεσε η Βουλευτής Ν. Ηλείας, Ν.Δ., Δρ. Διονυσία – Θεοδώρα Αυγερινοπούλου, στη Βουλή σχετικά με την διεκδίκηση της επιστροφής των γλυπτών του ναού του Επικουρίου Απόλλωνος.

Η επιστροφή όλων των γλυπτών του ναού του Επικουρίου Απόλλωνος είναι καίριας σημασίας, όχι μόνο για την ανάδειξη των ίδιων και του μνημείου στο οποίο ανήκουν, αλλά και για την εξασφάλιση της ακεραιότητας του ναού βάσει της αρχής διατήρησης της ακεραιότητας του πολιτιστικού αγαθού, όπως επισήμανε η Δρ. Αυγερινοπούλου. Η Βουλευτής σημείωσε ότι ο Επικούρειος Απόλλων, καίτοι ο σπουδαιότερος αρχιτεκτονικά ναός της Αρχαίας Ελλάδας και το πρώτο μνημείο το οποίο ετέθη από την χώρα μας υπό την αιγίδα της UNESCO, δεν έχει τύχει της δέουσας φροντίδας και ανάδειξης, ενώ έχει υποστεί αισθητική βλάβη μιας και στερείται των βασικότερων διακοσμητικών του στοιχείων που είναι και μοναδικά αριστουργήματα γλυπτικής. Επεσήμανε, δε,  ότι τα γλυπτά του Επικουρίου βρίσκονται εν κρυπτώ και παραβύστω στην Αίθουσα 16 του Βρετανικού Μουσείου, με το ωράριο επισκεψιμότητας να είναι ιδιαιτέρως περιορισμένο και η επίσκεψη εκτός του ωραρίου να μπορεί, ίσως, να πραγματοποιηθεί με ειδική αίτηση μόνο από Δευτέρα μέχρι και Παρασκευή. Τόνισε, περαιτέρω, ότι ο επαναπατρισμός των γλυπτών του ναού του Επικουρίου Απόλλωνος θα συνιστούσε μια υψίστης εθνικής σημασίας δικαίωση για την Ελλάδα, ενώ εδώ και πολλά χρόνια δεν έχει υλοποιηθεί καμία άλλη πολιτική διεκδίκηση των εν λόγω γλυπτών.

Η Δρ. Αυγερινοπούλου ζήτησε να ενημερωθεί τόσο για τις ενέργειες στις οποίες έχει προβεί μέχρι σήμερα το Υπουργείο για την διεκδίκηση των γλυπτών του ναού του Επικουρίου Απόλλωνος και για το αν έχει υπάρξει αντίστοιχη ενημέρωση του Έλληνα πρέσβη στο Λονδίνο όσο και για τις ενέργειες που θα πραγματοποιήσει το Υπουργείο στο εσωτερικό, αλλά και διεθνώς για την αποτελεσματική διεκδίκηση των εν λόγω γλυπτών.

Η Βουλευτής Ηλείας ασχολείται επισταμένα εδώ και χρόνια με την αύξηση της μέχρι σήμερα ελάχιστης ροής χρηματοδότησης που δίνεται από το Κράτος και την Περιφέρεια για την συντήρηση και αναστήλωση του Ναού του Επικουρίου Απόλλωνος στις Βάσσες της Φιγαλείας, ενώ ήδη από το 2012 έχει απευθύνει αίτημα τόσο προς την Ελληνική Κυβέρνηση όσο και προς την UNESCO για να στηρίξει το δίκαιο αίτημα της διεκδίκησης όλων των τμημάτων ελληνικών κτηρίων από μουσεία του εξωτερικού και δη της επιστροφής των γλυπτών του Επικουρίου Απόλλωνος από το Βρετανικό Μουσείο.

Όλη η επικαιρότητα