Ηλεία Πολιτική

Αυγερινοπούλου: Η Κυβέρνηση θα διαθέσει 2 δις στις παραγωγικές επιχειρήσεις

Ακούστε το άρθρο

Συνεχείς επικοινωνίες με τα Υπουργεία για ρύθμιση ζητημάτων

Σε συνεχή επικοινωνία με το Υπουργείο Οικονομικών και το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων βρίσκεται η Δρ. Διονυσία – Θεοδώρα Αυγερινοπούλου, Βουλευτής Ν. Ηλείας, Ν.Δ., ακόμη και μέσα στο σαββατοκύριακο, μεταβιβάζοντας τα αιτήματα του Εμπορικού Επιμελητηρίου Ηλείας και του Οικονομικού Επιμελητηρίου Δυτικής Ελλάδος, αλλά και τις επώδυνες επιπτώσεις του Covid – 19 στην τοπική οικονομία. Η κα Βουλευτής, σε συνέχεια της στήριξης του αιτήματος ενίσχυσης των πληγέντων επιχειρήσεων καταθέτοντας τη σχετική επιστολή του Επιμελητηρίου Ηλείας ως αναφορά στη Βουλή, καθώς και της διαρκούς της μέριμνας για την ευημερία της τοπικής οικονομίας και κοινωνίας, διαβίβασε στα αρμόδια Υπουργεία την επιστολή του Προέδρου του Οικονομικού Επιμελητηρίου Δυτικής Ελλάδος και αιτήθηκε την ανάληψη πρωτοβουλίας για λήψη πρόσθετων μέτρων στήριξης της τοπικής οικονομίας, λαμβάνοντας υπόψιν τις ιδιαιτερότητες της περιοχής. Σε επικοινωνία με το Υπουργείο Οικονομικών και Ανάπτυξης, η κα Βουλευτής, εξήρε δε, την ανάγκη να υπάρξουν περαιτέρω διευκρινίσεις και λεπτομερείς οδηγίες για τη λίστα των καταστημάτων που θα λειτουργούν και υπό ποιες συνθήκες, ώστε να δοθούν οι πιο πλήρεις κατευθύνσεις στην αγορά και να διευκρινιστούν έτη περαιτέρω οι αποφάσεις, όπως στη περίπτωση των ζαχαροπλαστείων, τα οποία εφόσον δεν διαθέτουν τα τραπεζοκαθίσματα για τους πολίτες, θα μπορούν να συνεχίσουν τη λειτουργία τους.

Το Υπουργείο Οικονομικών, σε συνέχεια της πρώτης δέσμης άμεσων μέτρων στήριξης και της ολοκλήρωσης του Eurogroup για την αντιμετώπιση της κρίσης από την εξάπλωση του κορονοϊού, εξήγγειλε πρόσθετα ουσιαστικά μέτρα οικονομικής ελάφρυνσης, αλλά και την πλήρη δημοσιονομική ευελιξία στη μάχη κατά του κορονοϊού, καθώς τα κράτη-μέλη μπορούν να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών του τεράστιου προβλήματος με τις δαπάνες αυτές να εξαιρούνται του δημοσιονομικού αποτελέσματος και της επίδοσης της Ελλάδας.

Ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ δεν θα ισχύσει για φέτος, όπως εξήγγειλε σήμερα ο Πρωθυπουργός, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, κάτι που θα δώσει ανάσα και περιθώριο δυνατοτήτων στην εθνική οικονομία. Σε πρώτη φάση, δε, η κυβέρνηση θα διαθέσει 2 δις στις παραγωγικές δραστηριότητες με προβλήματα, λόγω μείωσης του τζίρου, ενώ θα αναλάβει να καταβάλει μέρος του μισθού των εργαζομένων στους κλάδους που πλήττονται, αναστέλλοντας και όλες τις φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις. Αναμένουμε τις επόμενες ενέργειες και εξελίξεις βάσει της διάρκειας ισχύς των προληπτικών μέτρων και του σχεδιασμού της έκτακτης χρηματοδότησης από την ΕΕ.

Σε διαρκή επικοινωνία βρίσκεται, δε, η κα Αυγερινοπούλου και με το Υπουργείο Υγείας για την ενίσχυση των Νοσοκομείων Πύργου, Αμαλιάδας και Κρέστενας, καθώς και των υγειονομικών μονάδων, με έκτακτη οικονομική επιχορήγηση, άμεση κάλυψη έκτακτων αναγκών μέσω διάθεσης ιατρικού, νοσηλευτικού και διοικητικού προσωπικού, καθώς επίσης και πρόσθετη υλικοτεχνική υποδομή.

Μετά από επικοινωνία με την Ένωση Ξενοδόχων Ηλείας, η Δρ. Αυγερινοπούλου επικοινώνησε εκτάκτως με τον Υφυπουργό Τουρισμού, κ. Μάνο Κόνσολα, στον οποίο μετέφερε ότι η τοπική οικονομία πρόκειται να πληγεί έτη περαιτέρω μεσοπρόθεσμα, καθώς οι τουριστικές επιχειρήσεις έχουν υποστεί σοβαρό πλήγμα στην οικονομική τους δραστηριότητα με τις κρατήσεις να βρίσκονται σε μηδενικό σημείο και τις ακυρώσεις για το Πάσχα και το καλοκαίρι να αγγίζουν το 100%. Οι επιπτώσεις αυτές, όπως επισήμανε, δεν περιορίζονται μόνο στα εποχικά τουριστικά καταλύματα, τα οποία έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους έως και 30 Απριλίου 2020 μετά από κρατική εντολή, αλλά και στα ξενοδοχεία που λειτουργούν και τους 12 μήνες, καθώς ο κύκλος εργασιών μειώνεται και για τους μη εκδρομείς και τουρίστες. Η κα Αυγερινοπούλου πρότεινε τη λήψη πρόσθετων μέτρων οικονομικής στήριξης και για τα μη εποχικά ξενοδοχεία, κάτι που βρίσκεται υπό εξέταση από το Υπουργείο Τουρισμού.

Η Ηλεία Βουλευτής επικοινώνησε, επιπλέον, με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, ώστε να ενημερωθεί για τη μέριμνα και τα μέτρα πρόληψης που έχουν ληφθεί για την υγεία των ένστολων στη ΣΕΤΤΗΛ, την 117 Πτέρυγα Μάχης και το Κέντρο Αεροπορικής Τακτικής (ΚΕΑΤ).

Σε επικοινωνία με τον Υφυπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, κ. Λευτέρη Αυγενάκη, βρίσκεται, δε, η Δρ. Αυγερινοπούλου, όπου επισήμανε την ανάγκη να ενισχυθούν περαιτέρω οι ομάδες και οι αθλητικές ενώσεις και να προστεθούν στον κατάλογο της κρατικής απαγόρευσης, ώστε αφενός να προστατευθούν οι εργαζόμενοι στο χώρο και αφετέρου να ενισχυθεί οικονομικά ο χώρος του αθλητισμού.

Με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, τον ΕΛΓΑ, αλλά και τον ΟΠΕΚΕΠΕ, επικοινώνησε, ακόμη, η Δρ. Αυγερινοπούλου, μετά από τα αιτήματα που έλαβε από τον αγροτικό κόσμο της Ηλείας, στους οποίους μετέφερε τις δυσχέρειες που αντιμετωπίζει ο αγροτικός κόσμος σε αυτή τη δύσκολη στιγμή, καθώς αδυνατεί να προωθήσει σε ικανοποιητικό βαθμό τα αγροτικά του προϊόντα στη λαϊκή αγορά, δυσκολεύεται η εξαγωγή των προϊόντων, ενώ και οι συνθήκες εργασίες είναι δυσμενέστερες, λόγω των προφυλάξεων που πρέπει να λαμβάνουν για αποφυγή της εξάπλωσης του Covid-19. Αναμένουμε να συμπεριληφθούν σχετικές αποζημιώσεις.

Όλη η επικαιρότητα