Ηλεία Πολιτική

Αυγερινοπούλου: Νέο πακέτο μέτρων ύψους 10 δις για ρευστότητα στις επιχειρήσεις 

Ακούστε το άρθρο

“Μένουμε σπίτι, μένουμε αισιόδοξοι, μένουμε αποφασισμένοι, μένουμε πάνω απ’ όλα υγιείς”

Με την ανακοίνωση των νέων μέτρων και το διάγγελμα του κ. Πρωθυπουργού, τα συνολικά χρήματα για την στήριξη της οικονομίας ανέρχονται για τις επιχειρήσεις και τους πολίτες στα 10 δισεκατομμύρια και καλύπτουν το μεγαλύτερο μέρος των επιχειρήσεων που πλήττονται και έχει μειωθεί ο τζίρος τους από την εμφάνιση και διάδοση του κορονοϊού.

Η Δρ. Αυγερινοπούλου, με αφορμή το διάγγελμα του κ. Πρωθυπουργού, δήλωσε τα κάτωθι:

«Πολύ σημαντικό είναι το σημερινό διάγγελμα του Πρωθυπουργού, κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος ανακοίνωσε την ένταξη της χώρας μας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ. Η χώρα μας αντιμετωπίζεται πάλι ως ισότιμο μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η προσπάθεια της ένταξης της χώρας μας είχε ξεκινήσει επί Κυβέρνησης ΝΔ και προεδρίας  Σαμαρά και το οποίο ολοκληρώνεται επιτέλους σήμερα, έστω και με πέντε χρόνια καθυστέρησης, την οποία προκάλεσε η  δυσμενής «παρένθεση» της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Περαιτέρω, η Κυβέρνηση δείχνει για άλλη μια φορά την έμπρακτη στήριξη της στο σύνολο των εργαζομένων και των επιχειρήσεων, τόσο εκείνων που ανεστάλη όσο και εκείνων που συνεχίζεται η λειτουργία τους, υιοθετώντας τη ρήτρα διατήρησης θέσεων εργασίας για την αναστολή καταβολής ασφαλιστικών και φορολογικών υποχρεώσεων, και προβαίνοντας σε «αποζημίωση ειδικού σκοπού» ύψους 800 ευρώ για τους εργαζομένους, τους ελεύθερους επαγγελματίες, του αυταπασχολούμενους και όσους εξαναγκάστηκαν σε παραίτηση ή απολύθηκαν από 1η Μαρτίου μέχρι και μετά. Η Κυβέρνηση με γνώμονα την κοινωνική συνοχή δίνει παράταση καταβολής τακτικής επιδότησης ανεργίας, καθώς και του επιδόματος μακροχρονίως ανέργων και του βοηθήματος ανεργίας σε ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους, για δύο (2) ακόμη μήνες, σε όσους ανέργους το σχετικό δικαίωμα λήψης επιδόματος λήγει την 31η Μαρτίου.

Έκτακτο δώρο Πάσχα θα λάβουν φέτος οι ήρωες – εργαζόμενοι στα νοσοκομεία της χώρας και οι υπάλληλοι της Πολιτικής Προστασίας.

Επιπροσθέτως, αυτών των σημαντικών μέτρων που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός, ενημερώνω και για τα κάτωθι μέτρα, τα οποία αφορούν στην ικανοποίηση αιτημάτων που έχω λάβει από πολίτες και φορείς του Ν. Ηλείας και υποβάλει στα αρμόδια Υπουργεία, και στα οποία η Κυβέρνηση ανταποκρίθηκε άμεσα.

Κατόπιν της επικοινωνίας μου με το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ν. Ηλείας και το Σύλλογο Ξενοδόχων Δ. Πύργου και της έκτακτης επικοινωνίας που πραγματοποίησα με τον Υπουργό Τουρισμού για το σοβαρό πλήγμα που έχουν δεχτεί το σύνολο των ξενοδοχείων, πέρα από τα εποχικά τουριστικά καταλύματα, η ανταπόκριση του Υπουργείου ήταν άμεση και ανακοίνωσε ότι αναστέλλεται η λειτουργία ξενοδοχείων 12μηνης λειτουργίας από την 23η Μαρτίου έως τέλος Απριλίου.

Σε σχέση με τις εισφορές του ΕΛΓΑ έτους 2019, είχα μεταβιβάσει στον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ, κ. Λυκουρέντζο, την επιστολή του Αγροτικού Συνεταιρισμού Φρούτων, Λαχανικών, Σιτηρών, Ελαιόλαδου Αμαλιάδος Ν. Ηλείας «Εύφορη Γη» και άλλων αγροτών του Νομού μας και είχα αιτηθεί την παράταση της ημερομηνίας καταβολής της ειδικής ασφαλιστικής εισφοράς που έχει οριστεί στις 31 Μαρτίου 2020. Οι αγρότες όλης της χώρας εξέφρασαν αντίστοιχα αιτήματα. Η Διοίκηση του ΕΛΓΑ αναγνώρισε άμεσα τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι αγρότες και η καταληκτική ημερομηνία για τις εισφορές ΕΛΓΑ  μετατέθηκε για τις 31 Μαΐου 2020.

Όσον αφορά το λιανικό εμπόριο κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων, ενδυμάτων και υποδημάτων, σε υπαίθριους πάγκους και αγορές (λαϊκή αγορά) με ΚΑΔ 4782 και το λιανικό εμπόριο άλλων ειδών σε υπαίθριους πάγκους, πλην χαρτικών, ειδών καθαριότητας και προσωπικής φροντίδας με ΚΑΔ 4789 ενημερώνω ότι εντάσσονται στην προσωρινή απαγόρευση λειτουργίας για το χρονικό διάστημα από 18 Μαρτίου 2020 έως και 31 Μαρτίου 2020 (ΦΕΚ B’ 915/17.03.2020) και στην οικονομική στήριξη που απορρέει από την απαγόρευση.

Έχω ακόμη υποβάλλει τα κάτωθι αιτήματα και αναμένουμε τις σχετικές αποφάσεις.

Επικοινωνία πραγματοποίησα, ακόμη, με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και την Διοίκηση της ΔΕΗ για απρόσκοπτη ηλεκτροδότηση τόσο των επιχειρήσεων και των μεμονωμένων πολιτών, παρά την ενδεχόμενη αδυναμία έγκαιρης εξόφλησης των οφειλών ηλεκτρικού ρεύματος και αιτήθηκα περαιτέρω οικονομικές διευκολύνσεις, ενώ πρότεινα τη μείωση του κόστους της κιλοβατώρας για όσο διαρκέσει ο περιορισμός στο σπίτι, καθώς η κατανάλωση θα είναι σημαντικά αυξημένη.

Την ανάγκη διεύρυνσης της παράτασης του ειδικού εποχικού βοηθήματος για τους ξενοδοχοϋπαλλήλους, επισήμανα σε επικοινωνία με το Γραφείο του Υπουργού Εργασίας και του Τουρισμού, καθώς σε πολλές περιπτώσεις η επιδότηση των ξενοδοχοϋπαλλήλων έληξε λίγο νωρίτερα από τον Ιανουάριο. Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής μέτρα, οι εποχικοί εργαζόμενοι που επιδοτήθηκαν φέτος από τον ΟΑΕΔ και των οποίων η επιδότηση έληξε εντός του πρώτου διμήνου του 2020, θα λάβουν παράταση καταβολής της επιδότησης ανεργίας για δύο ακόμη μήνες. Ωστόσο, όπως τόνισα, είναι ανάγκη να συμπεριληφθούν και αυτοί, των οποίων η επιδότηση έληξε λίγο νωρίτερα, καθώς και στις δύο περιπτώσεις ισχύει η απαγόρευση λειτουργίας του συνόλου των ξενοδοχείων  μέχρι 30 Απριλίου και η επαναπρόσληψή τους θα καθυστερήσει σημαντικά.

Σε ανταπόκριση των αιτημάτων των συμπολιτών μας, επικοινώνησα με το Γραφείο του Γενικού Γραμματέα Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή για δύο νέες κατηγορίες επιχειρήσεων, τις Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις, (Κοιν.Σ.Επ) και το κλάδο των τουριστικών γραφείων που πρέπει να προστεθούν στις επιχειρήσεις που πλήττονται δραστικά λόγω της εμφάνισης και διάδοσης του κορονοϊού, και δικαιούνται την αναστολή των φόρων και εισφορών, καθώς έχουν στο σκληρό τους πυρήνα την επιχειρηματικότητα.

Μετέφερα, δε, στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, τις δυσχέρειες των ελαιοπαραγωγών από την διακοπή των εξαγωγών ελαιόλαδου στην Ιταλία, αλλά και εν γένει των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο αγροτικός κόσμος της Ηλείας από την σημαντική πτώση του τζίρου.

Πάνω απ’ όλα είναι η υγεία μας και η χώρα μας πήρε νωρίτερα από άλλες χώρες δραστικά μέτρα για να μειώσουμε τη διάδοση του ιού, αλλά δεν γνωρίζουμε πως θα εξελιχθεί ο ιός το επόμενο διάστημα. Οι επόμενες εβδομάδες είναι καθοριστικές και είναι στο χέρι μας να περιορίσουμε την εξάπλωση. Μένουμε σπίτι, μένουμε αισιόδοξοι, μένουμε αποφασισμένοι, μένουμε πάνω απ’ όλα υγιείς».

Όλη η επικαιρότητα