Ηλεία Πολιτική

Αυγερινοπούλου: Ομιλία στην συζήτηση του Νομοσχεδίου για τη Πρόληψη, προστασία και προαγωγή της υγείας – Ανάπτυξη των υπηρεσιών δημόσιας υγείας

Ακούστε το άρθρο

Η Δρ. Διονυσία – Θεοδώρα Αυγερινοπούλου, Βουλευτής Ν. Ηλείας, Ν.Δ., πραγματοποίησε παρέμβαση στη Συνεδρίαση της Ολομέλειας για τη συζήτηση και ψήφιση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Υγείας: «Πρόληψη, προστασία και προαγωγή της υγείας – Ανάπτυξη των υπηρεσιών δημόσιας υγείας», αφιερωμένη στον κορονοϊό, τους ασθενείς και τις δομές υγείας στο Ν. Ηλείας.

Παρατίθεται ολόκληρο το κείμενο της ομιλίας:

«Σας ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.

Θα ήθελα να αφιερώσω τη σημερινή ομιλία μου σε όλες τις οικογένειες στον νομό μας που έχασαν κάποιον οικείο τους επειδή οι δομές υγείας στην Ηλεία δεν επαρκούν, ούτε σε συνθήκες πανδημίας, ούτε σε συνθήκες ομαλότητας. Στην Ηλεία δεν έχουμε ούτε τα βασικά. Ούτε ασθενοφόρα για έγκαιρη διακομιδή, ούτε πλήρως στελεχωμένα νοσοκομεία.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, σήμερα συζητούμε ένα επίκαιρο για την πρόληψη, προστασία και προαγωγή της υγείας και την ανάπτυξη των υπηρεσιών υγείας. Παράλληλα έχουμε την συγκυρία η χώρα μας να δοκιμάζεται από τον ιό SARS COV 2 ο οποίος προκαλεί τη νόσο COVID 19. Ως σήμερα τόσο το σύστημα υγείας όσο και ολόκληρη η κοινωνία έχει ανταποκριθεί ικανοποιητικά και δεν έχουμε μεγάλη διασπορά κρουσμάτων στη χώρα. Η σκέψη μας είναι στους ασθενείς στους οποίους ευχόμαστε ταχεία και καλή ανάρρωση και στα μέλη των οικογενειών τους στους οποίους ευχόμαστε καλή δύναμη. Στεκόμαστε δίπλα τους.

Αγαπητοί συνάδελφοι, θα είμαι σύντομη στην εισήγησή μου. Αυτές τις μέρες η έγνοια μας είναι η συνδρομή στις βασικές ανάγκες των συμπολιτών μας καθώς ο νομός Ηλείας είναι ο νόμος που πλήττεται κυρίως από τον κορονοϊό. Πολλοί συμπολίτες μας φιλοξενούνται στα νοσοκομεία αναφοράς τα οποία έχουν πλέον αυξημένες ανάγκες, ενώ τα νοσοκομεία Πύργου και Αμαλιάδας έχουν πολλές ελλείψεις σε υλικοτεχνική υποδομή και νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό, για τις οποίες και παρακαλούμε θερμά και αναμένουμε το Υπουργείο Υγείας να ανταποκριθεί άμεσα.

Επίσης, αναμένουμε να ανταποκριθεί η Κυβέρνηση και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις οικονομικές ανάγκες που έχουν δημιουργηθεί ξαφνικά στην τοπική οικονομία, στην εστίαση, τον τουρισμό και την αγροτική παραγωγή λόγω της περιορισμένης κυκλοφορίας κυρίως στους δήμους Πηνειού, Ήλιδος και Πύργου. Η τοπική κοινωνία βρίσκεται σε καραντίνα με σεβασμό στις ευαίσθητες ομάδες πληθυσμού. Να διευκρινίσω ότι για αμιγώς τυχαίους λόγους στον νομό Ηλείας έναντι άλλων νομών παρουσιάζεται η μεγαλύτερη συγκέντρωση κρουσμάτων που έχουν διαπιστωθεί ως θετικά στον ιό.

Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να επιστήσω την προσοχή στο ότι ο ΕΟΔΥ ακολούθησε τις οδηγίες που του υπέδειξε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Αυτές τις οδηγίες έδωσε στους επισκέπτες στους Αγίους Τόπους που επέστρεψαν πίσω στα σπίτια τους στο νομό μας, ενώ είχαν ενημερώσει ότι είχαν ασθενήσει. Δεν έκανε κανένας τους κάποιο τραγικό λάθος και δεν θα πρέπει οι συμπολίτες μας που ασθενούν σήμερα να αισθάνονται άσχημα. Το έλλειμμα διακυβέρνησης, ως προς τη λήψη των σωστών αποφάσεων, παρατηρήθηκε στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και εκεί πρέπει να αποδοθεί, αν κάπου πρέπει να αποδοθεί και όχι στους συμπολίτες μας ή στο Εθνικό σύστημα. Όμως ενδεχομένως πριν από μέρες και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας να μην είχε την κατάλληλη τεκμηρίωση ώστε να δώσει αυστηρότερες οδηγίες, όπως έπρεπε για την αντιμετώπιση ενός ιού που εξελίσσεται σε πανδημία.

Αυτό το παράδειγμά μας φέρνει σε δύο τουλάχιστον συμπεράσματα. Πρώτον, θα πρέπει η Ελλάδα να υιοθετήσει ακόμα αυστηρότερα μέτρα τα οποία θα πρέπει να τηρήσουμε απαρέγκλιτα όλοι οι πολίτες. Δεύτερον, αναδεικνύεται η ανάγκη να φτιάξουμε ένα ακόμα ισχυρότερο εθνικό σύστημα και μία αποτελεσματικότερη εθνική στρατηγική δημόσιας υγείας.

Η νέα στρατηγική για τη δημόσια υγεία που εισάγουμε σήμερα με το νομοσχέδιο είναι σημαντική. Η προληπτική ιατρική, οι νέες δομές και η ενίσχυση των υπαρχόντων δομών καθώς και οι προσλήψεις πρόσθετου ιατρικού νοσηλευτικού και διοικητικού προσωπικού είναι απαραίτητες. Μετά το τέλος των μνημονίων τα οποία μας οδήγησαν σε ένα σύστημα υγείας πενιχρό, με προσωπικό και δομές οι οποίες δεν επαρκούσαν για να ανταποκριθεί το κράτος στις σύγχρονες ανάγκες, έρχεται το πρώτο συστημικό νομοσχέδιο για την υγεία, το οποίο είναι απαραίτητο για να ενισχυθούν όλες οι βαθμίδες της υγείας. Θα πρέπει να υιοθετήσουμε όλοι μαζί και τη νέα αντίληψη την οποία εισάγει το νομοσχέδιο ως απόρροια μιας ολιστικής προσέγγισης, όπως ταιριάζει επιστημονικά στον τομέα της προστασίας της δημόσιας υγείας, με βάση την πρόληψη  και την αντιμετώπιση στη ρίζα τους παραγόντων οι οποίοι επιβαρύνουν τη δημόσια υγεία, όπως το κάπνισμα το οποίο είναι υψηλός παράγοντας δημιουργίας ογκολογικών ασθενειών αλλά και η υποβάθμιση του φυσικού περιβάλλοντος και η κλιματική αλλαγή.

Αύριο στις 2 το μεσημέρι η επιτροπή περιβάλλοντος της Βουλής θα αναλύσει περαιτέρω τα ζητήματα των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στη δημόσια υγεία με σκοπό να προβούμε σε περαιτέρω συστάσεις ανάληψης πολιτικών πρωτοβουλιών. Σας παρακαλούμε όλους και κυρίως το Υπουργείο Υγείας να παρακολουθήσει την επιτροπή μας.

Θα πρέπει να υλοποιηθεί άμεσα η νέα στρατηγική για τη δημόσια υγεία την οποία εισάγει το παρόν νομοσχέδιο, με προοπτική να δημιουργήσουμε εκ νέου στη χώρα μας τις προϋποθέσεις της εξασφάλισης της Δημόσιας Υγείας και της ποιότητας ζωής μας. Γι’ αυτό το σπουδαίο αίτημα έχετε την πλήρη υποστήριξή μας.

Ευχαριστώ πολύ».

Όλη η επικαιρότητα