Ηλεία Πολιτική

Αυγερινοπούλου: Περισσότερα κονδύλια από το Πράσινο Ταμείο

Ακούστε το άρθρο

Ιδιαιτέρως παραγωγική συνάντηση εργασίας για την αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος πραγματοποίησε η Δρ. Διονυσία – Θεοδώρα Αυγερινοπούλου, Βουλευτής Ν. Ηλείας, Ν.Δ. και Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής, με τον Πρόεδρο και τον Διευθυντή του Πράσινου Ταμείου, κ. Στάθη Σταθόπουλο και κ. Γεώργιο Πρωτόπαπα, αντιστοίχως. Η συζήτηση ήταν ιδιαιτέρως εκτεταμένη και τεχνοκρατική αναφορικά με τις θεσμικές αγκυλώσεις που αντιμετωπίζει το Πράσινο Ταμείο, αλλά και των ειδικότερων περιβαλλοντικών ζητημάτων του Ν. Ηλείας.

Η Δρ. Αυγερινοπούλου έθεσε το ζήτημα της απελευθέρωσης περισσότερων κονδυλίων από το Πράσινο Ταμείο σε ανταποδοτικές δράσεις και έργα αποκατάστασης του φυσικού περιβάλλοντος, όπως τον επαναπλημμυρισμό της λίμνης Μουριάς, την απορρύπανση των υδάτων και την απορρύπανση, αποκατάσταση και προστασία του φυσικού περιβάλλοντος σε περιοχές, όπως ενδεικτικά το Ποτόκι του Δήμου Πύργου, το Κοτύχι και τα δάση της Στροφυλιάς και της Φολόης. Η Ηλεία Βουλευτής αναφέρθηκε, δε, στη διαμόρφωση των κοινόχρηστων χώρων και τη δυνατότητα χρηματοδότησης ποδηλατοδρόμων, σημειώνοντας, μεταξύ άλλων,την περίπτωση της Τρυπητής, όπου δεν υπάρχει κοινόχρηστος χώρος και είναι πάγιο αίτημα των κατοίκων της περιοχής η κατασκευή παιδικής χαράς, αλλά και την περίπτωση του χωριού Δήμητρα του Δήμου Πηνειού και του χωριού Μέλισσα του Δήμου Ανδραβίδας – Κυλλήνης για τη διαμόρφωση κοινόχρηστων χώρων.

Ο Πρόεδρος του Πράσινου Ταμείου ενημέρωσε ότι μέσα στο 2020 θα βγει και νέο χρηματοδοτικό πρόγραμμα και ως εκ τούτου είναι ιδιαιτέρως κρίσιμη η ωρίμανση των αντίστοιχων έργων από τους Δήμους. Μάλιστα, όπως επισήμανεο κ. Σταθόπουλος, όσοι Δήμοι έχουν υποβάλλει αίτηση για το πρόγραμμα αστικής αναζωογόνησης θα υπάρξει άμεση αξιολόγηση και η ένταξη, σε περίπτωση πλήρους φακέλου, θα ξεκινήσει αρχές Μάρτη, ακόμη και πριν το πέρας του χρονικού περιθωρίου υποβολής των αιτημάτων ένταξης που έχει οριστεί στις 8 Μαΐου 2020.

Το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα πραγματοποιηθεί και συνεδρίαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλήςσχετικά με τη δυνατότητα αύξησης των κονδυλίων, προκειμένου να βελτιωθεί η περιβαλλοντική κατάσταση της χώρας, καθώς το Πράσινο Ταμείο έχει συμβάλλει καθοριστικά μέσω των προγραμμάτων του στην ανάπλαση του αστικού περιβάλλοντος πολλών Δήμων της χώρας.

Όλη η επικαιρότητα