Πολιτική

Αυγερινοπούλου προς Σταϊκούρα και Τριαντόπουλο, ΓΓ Υπ. Οικονομικών: Επώδυνες οι Επιπτώσεις του COVID-19 στην τοπική οικονομία

Ακούστε το άρθρο

Πρόσθετη στήριξη στην οικονομία του Ν. Ηλείας – Τα μέτρα για την Ηλεία δεν αρκούν

Με τον Υπ. Οικονομικών, κ. Σταϊκούρα, και τον Γενικό Γραμματέα Οικονομικής Πολιτικής του Υπουργείου Οικονομικών, κ. Χρήστο Τριαντόπουλο, επικοινώνησε σήμερα η Δρ. Διονυσία – Θεοδώρα Αυγερινοπούλου, Βουλευτής Ν. Ηλείας, Ν.Δ., ώστε να μεταφέρει το αίτημα των πρόσθετων οικονομικών μέτρων, τα οποία είναι αναγκαία για την στήριξη της τοπικής οικονομίας, μετά από την απώλεια εσόδων που προκαλούν οι τελευταίες εξελίξεις, λόγω των εκτεταμένων κρουσμάτων από τον Κορονοϊό COVID-19. Το Υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε σήμερα μέτρα που αφορούν περιοχές και κλάδους, όπου διακόπτεται η δραστηριότητα με κρατική εντολή για πάνω από 10 ημέρες. Η πρώτη δέσμη άμεσων μέτρων στήριξης που εξήγγειλε το Υπουργείο Οικονομικών αφορά, μεταξύ άλλων, την αναστολή πληρωμών τρεχουσών υποχρέων, ΦΠΑ και δόσεων φόρων και ασφαλιστικών εισφορών μέχρι 10 Ιουνίου.

Σύμφωνα με την ενημέρωση από το Υπουργείο Οικονομικών, αυτή είναι μια πρώτη δέσμη αναγκαίων οικονομικών μέτρων, αλλά όχι και η τελική. Νεότερα, πιο ουσιαστικά μέτρα οικονομικής ελάφρυνσης θα μπορέσουν να ανακοινωθούν μετά την ερχόμενη Δευτέρα και την πραγματοποίηση του Eurogroup, όπου θα τεθούν σε πανευρωπαϊκό επίπεδο τα σχετικά ζητήματα από την χώρα μας, αλλά και τις άλλες χώρες οι οποίες έχουν πληγεί από τον COVID-19. Όπως δήλωσε και ο Υπουργός Οικονομικών στην  οικονομία, τα δεδομένα και οι μέχρι σήμερα εκτιμήσεις δείχνουν ότι οι επιπτώσεις θα είναι μεν παροδικές, αλλά τελικά θα είναι πολύ πιο σημαντικές και επώδυνες από τις αρχικές εκτιμήσεις.

Αυγερινοπούλου προς Βορίδη, Άδωνη και Θεοχάρη: Πρόσθετα οικονομικά μέτρα, στήριξη σε Τουρισμό και τις εξαγωγές αγροτικών προϊόντων

Τις επιστολές του Επιμελητηρίου Ηλείας και της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Πελοποννήσου, Νοτιοδυτικής Ελλάδος, Ζακύνθου, Κεφαλληνίας και Ιθάκης (Ο.Ε.ΕΣ.Π.), αλλά και τις προτάσειςτης Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Ηλείας, των Εμπορικών Συλλόγων Αμαλιάδας, Αρχαίας Ολυμπίας και Πύργου υπέβαλε η Δρ. Αυγερινοπούλου στο Υπουργείο Τουρισμού, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, και Οικονομικών, καθώς τα μέτρα τα οποία ανακοινώθηκαν σήμερα από το Υπουργείο Οικονομικών και το Υπουργείο Εργασίας είναι μεν προς την σωστή κατεύθυνση, αλλά χρειάζεται να συμπληρωθούν με νέα πρόσθετα μέτρα, καθώς η τοπική οικονομία πρόκειται μεσοπρόθεσμα να πληγεί έτη περαιτέρω. Συγκεκριμένα, νέα οικονομικά μέτρα πρέπει να υιοθετηθούν προς στήριξη των επιχειρήσεων που, δεν έκλεισαν μεν μετά από κρατική εντολή (εκπαιδευτικά κέντρα, θέατρα, κινηματογράφοι, αθλητικά συγκροτήματα), αλλά και πλήθος άλλων επιχειρήσεων που τις έκλεισε η ίδια η αγορά, καθώς ο τζίρος τους περιορίστηκε σε χαμηλότατα όρια. Τέτοιες είναι για παράδειγμα οι τουριστικές επιχειρήσεις με ποσοστά ακυρώσεων 100% όπως ξενοδοχεία, ταξιδιωτικά πρακτορεία, οι μεταφορές, τα καταστήματα τουριστικών ειδών, οι επιχειρήσεις εστίασης, αλλά και κάθε άλλη συναφής δραστηριότητα. Διατηρούνται δε επιφυλάξεις για την μέτρηση των επιπτώσεων στη αγορά των εξαγωγικών επιχειρήσεων που διακινούν το σύνολο της αγροτικής παραγωγής από το Νομό Ηλείας.

Όλη η επικαιρότητα