Categories: Αποδράσεις

Αξέχαστες γιορτές στην Πελοπόννησο – 6+1 ξεχωριστοί προορισμοί

Share

Οι πιο ξεχωριστοί προορισμοί της Πελοποννήσου φορούν τα γιορτινά τους, και μας προσκαλούν να μπούμε στο εορταστικό κλίμα, και να περάσουμε τις μέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, σε γραφικούς ξενώνες, μπροστά από το τζάκι, μαζί με καλή συντροφιά.

Στεμνίτσα

Η ιστορική κωμόπολη της Γορτυνίας δεσπόζει σε υψόμετρο 1.100 μ., στις δυτικές πλαγιές του Μαινάλου. Είναι γεμάτη πετρόχτιστα σπίτια και γραφικά σοκάκια.

Η Στεμνίτσα, υπήρξε το σημαντικότερο κέντρο παραδοσιακής μεταλλοτεχνίας σε όλη την Πελοπόννησο, αλλά και αργυροχρυσοχοΐας, μάλιστα στην περιοχή λειτουργεί και σχετική πρότυπη σχολή.

Ο επισκέπτης δεν πρέπει να παραλείψει να περιηγηθεί στους χώρους του Λαογραφικού Μουσείου Σαββοπούλου, όπου φιλοξενούνται αναπαραστάσεις εργαστηρίων παραδοσιακών επαγγελμάτων, του εσωτερικού στεμνιτσιώτικου σπιτιού, όπλα από το 1821 – καθώς η περιοχή είχε καθοριστικό ρόλο στην Επανάσταση- κ.α.

Κοντά στη Στεμνίτσα, χτισμένη πάνω σε βράχους, στο φαράγγι του Λούσιου είναι η Μονή του Τιμίου Προδρόμου, αλλά και οι ξακουστές Πηγές των Αθανάτων.

Ερμιόνη

Η παραθαλάσσια γραφική κωμόπολη της Αργολίδας, δεν είναι ένας κλασικός χειμερινός προορισμός, η ομορφιά της όμως καταφέρνει και σαγηνεύει τους επισκέπτες όλες τις εποχές του χρόνου.

Η Ερμιόνη, βρίσκεται μια ανάσα από το Πόρτο Χέλι, και είναι χτισμένη σε κλειστό κόλπο, με θαυμάσιο φυσικό λιμάνι και πολύ πράσινο τριγύρω. Είναι μια περιοχή που δέχεται μεγάλο αριθμό τουριστών, και γι αυτό το λόγο έχει πολύ αξιόλογες ξενοδοχειακές υποδομές, καθώς και υπηρεσίες εστίασης.

Ακριβώς απέναντι, σε πολύ μικρή απόσταση, είναι οι πανέμορφες Σπέτσες, στις οποίες μπορείτε να περάσετε με το καραβάκι από την Κόστα.

Ζαρούχλα

Η Ζαρούχλα είναι ένα υπέροχο χωριό, με άφθονα νερά και ένα παραμυθένιο δάσος από καστανιές και έλατα.

Σε πολύ κοντινή απόσταση θα συναντήσετε την ονειρεμένη λίμνη Τσιβλού, όπου μπορείτε να κάνετε πικ-νικ, κανό και να βγάλετε άπειρες φωτογραφίες του μοναδικού τοπίου. Κάπου εκεί τριγύρω είναι και η περίφημη βρύση της Γκόλφως.

Αν είσαι λάτρης της πεζοπορίας, θα πάρεις το δρόμο μέσα από το χωριό Σόλος, και θα επισκεφτείς τα Ύδατα της Στυγός. Αξίζει τον κόπο; Φυσικά… Εκεί, σύμφωνα με την μυθολογία, έλουσε η Θέτις τον μικρό Αχιλλέα, για να γίνει αθάνατος.

Επίσης, ένας άλλος μύθος ανέφερε πως αν δώσεις όρκος στα νερά αυτά, θα είναι απαραβίαστος.

Ανδρίτσαινα

Η αρχόντισσα της Ορεινής Ηλείας, είναι χτισμένη αμφιθεατρικά, με τα πετρόχτιστα σπίτια, τις χαρακτηριστικές κεραμοσκεπές και τα γραφικά αρχοντικά της.

Στα γραφικά της σοκάκια, και στα καλντερίμια, ο επισκέπτης θα συναντήσει παραδοσιακές βρύσες με τρεχούμενο κρυστάλλινο νερό, το Λαογραφικό Μουσείο, καθώς και την Δημόσια Βιβλιοθήκη της.

Στο Λαογραφικό Μουσείο, μπορεί να δει κανείς παραδοσιακές φορεσιές, και αντικείμενα μιας καθημερινότητας που ανήκει πια στο παρελθόν, ενώ στη Δημόσια Βιβλιοθήκη, κρύβεται ένας θησαυρός γνώσης και πολιτισμού, καθώς και σπάνια έγγραφα και βιβλία, όπως το δοκίμιο του γνωστού εκπροσώπου του Διαφωτισμού, Ζαν Ζαν Ρουσσώ, με τις ιδιόχειρες διορθώσεις του προς τον εγκυκλοπαιδιστή Ζαν Λε Ρον ντ’ Αλαμπέρ.

Γούμερο

Το Γούμερο, είναι γνωστό για το φαράγγι του, με την σπάνια φυσική ομορφιά.

Εκεί κοντά είναι η ξακουστή Μονή Ασκητή, η οποία βρίσκεται κρυμμένη, ανάμεσα σε δύο ορθοπλαγιές, σε μια σχισμή του βράχου.

Είναι ένα παραδοσιακό χωριό, με φιλόξενους κατοίκους, και βρίσκεται σε μικρή απόσταση από την πρωτεύουσα του νομού Ηλείας, τον Πύργο.

Δάσος Φολόης

Στα 20 χλμ. απόσταση από την Αρχαία Ολυμπία, το δάσος της Φολόης αποτελεί το νοτιότερο δρυοδάσος της Ευρώπης, και το μοναδικό στα Βαλκάνια.

Απλώνεται σε 42.000 στρέμματα, και η περιήγηση σε αυτό, ίσως σε κάνει να πιστέψεις στις νεράιδες και τα ξωτικά. Ενδεικνύεται για περιπάτους, πεζοπορίες, καθώς και διαδρομές με το ποδήλατο.

Παράλληλα, η θέα είναι το κάτι άλλο… Άλλωστε δεν αποκαλείται τυχαία «το μπαλκόνι της Ηλείας».

Καστόρειο

Ακόμη ένας ξεχωριστός προορισμός, γεμάτος πετρόχτιστα σπίτια και αρχοντικά, πηγές, τρεχούμενα και κατάφυτο τοπίο.

Το Καστόρειο είναι χτισμένο στις πλαγιές του Ταΰγετου.

Εκεί θα δείτε τις διάσημες πηγές του Αη Γιάννη, σε ένα θαυμάσιο φυσικό περιβάλλον, με πυκνή βλάστηση, καθώς και το φαράγγι του Καστόρειου, με το Μαραμαρογέρυρο (γεφύρι).