Οικονομία

Αξιολόγηση: Ολοκληρώθηκε ο μαραθώνιος στις Βρυξέλλες – Πού υπάρχει σύγκλιση

Ακούστε το άρθρο
Θολό παραμένει το τοπίο σχετικά με την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα για το κλείσιμο της πολύπαθης αξιολόγησης.

Οι μαραθώνιες διαβουλεύσεις των Βρυξελλών ολοκληρώθηκαν τα ξημερώματα. Φαίνεται να υπάρχει συμφωνία σε ασφαλιστικό και φορολογικό, όχι όμως σε ενεργειακά και εργασιακά.

Κυβερνητική πηγή σημείωνε στην «Καθημερινή» πως η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα επιστρέφει στην Αθήνα, αλλά χωρίς να είναι σαφές το πώς θα συνεχιστεί η συζήτηση και πότε θα επιστρέψουν οι θεσμοί.

Υπενθυμίζεται ότι η ελληνική αντιπροσωπεία αποτελούμενη από τους υπουργούς Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη και τον αναπληρωτή ΥΠΟΙΚ Γιώργο Χουλιαράκη, παρέμεινε μετά το άκαρπο Eurogroup στη βελγική πρωτεύουσα, με σκοπό την επίτευξη συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο.

Το ΔΝΤ από την πλευρά του σημειώνει ότι «ακόμα δεν βρισκόμαστε στο στάδιο της επίτευξης συμφωνίας», παρά το γεγονός ότι υπάρχει πρόοδος.

Ο εκπρόσωπος του Ταμείου Τζέφρι Ράις διευκρίνισε ότι παραμένουν διαφορές μεταξύ των δανειστών και της ελληνικής κυβέρνησης στο συνταξιοδοτικό και τα εργασιακά.

Ο ίδιος αρνήθηκε να κάνει οποιαδήποτε πρόβλεψη αναφορικά με το χρόνο ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων, συμπληρώνοντας ότι «κινούμαστε όσο πιο γρήγορα μπορούμε».

Πάντως, η διακοπή των διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες δεν συνδέεται με τη στάση της Αθήνας απέναντι στη Διακήρυξη της Ρώμης, προσέθετε η ίδια κυβερνητική πηγή.

Ο πρωθυπουργός έστειλε επιστολή στους ηγέτες της ΕΕ και τους ομολόγους του εν όψει επετειακής Συνόδου της ΕΕ στη Ρώμη.

Ο κ. Τσίπρας ζητά απάντηση για το κατά πόσο το κοινωνικό μοντέλο και ειδικά σε ό,τι αφορά εργασιακά και συλλογικές διαπραγματεύσεις ισχύει και για την Ελλάδα.

Πάντως, από την επιστολή δεν δημιουργείται η εικόνα ότι η Αθήνα δεν θα υπογράψει τη Διακήρυξη.

Όλη η επικαιρότητα