Ενέργεια

Αξίζει να επενδύσεις στην τοποθέτηση φωτοβολταϊκών

Τονίζουν οι μηχανολόγοι - ηλεκτρολόγοι και πολιτικοί μηχανικοί, αρκεί φυσικά να έχεις τα απαιτούμενα κεφάλαια μιας και το κόστος είναι αρκετά υψηλό - Όποιος όμως έχει το κεφάλαιο θα δει την επένδυση του να κάνει απόσβεση σε τρία με τέσσερα χρόνια
Ακούστε το άρθρο

Η εκτόξευση της τιμής του φυσικού αερίου έως και 10 φορές υψηλότερα σε λιγότερο από ένα χρόνο, έχει καταστήσει πανάκριβο το ηλεκτρικό ρεύμα, δεδομένου ότι με το συγκεκριμένο ορυκτό καύσιμο παράγεται περίπου το 40% της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνουν οικογένειες, ελεύθεροι επαγγελματίες και επιχειρήσεις στη χώρα μας.

Η εξάρτηση του φυσικού αερίου από τις γεωπολιτικές αναταραχές οδηγεί όλο και περισσότερους καταναλωτές στην αναζήτηση της λύσης για φθηνότερο ρεύμα με τη χρήση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Τα φωτοβολταϊκά και τα αιολικά, παράγουν φθηνότερη ηλεκτρική ενέργεια, καθώς δεν εξαρτώνται από γεωπολιτικά συμφέροντα, και το κόστος ηλεκτροπαραγωγής τους είναι δύο έως και τέσσερις φορές χαμηλότερο από εκείνο των μονάδων φυσικού αερίου και του λιγνίτη.

Υπό αυτό το πρίσμα, χιλιάδες καταναλωτές αναζητούν πια την επιλογή των φωτοβολταϊκών για την ηλεκτροδότηση τους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν καινοτόμα προγράμματα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας για νοικοκυριά κι επιχειρήσεις, μέσω φωτοβολταϊκών συστημάτων.

Το Net Metering, δηλαδή η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με συμψηφισμό της κατανάλωσης, και του προγράμματος «φωτοβολταϊκά στη στέγη» με το οποίο οι καταναλωτές πωλούν σε συγκεκριμένη τιμή το ρεύμα που παράγουν στο δίκτυο, αποτελούν την ιδανική λύση έναντι στην ενεργειακή κρίση αυτή την στιγμή.

Το νέο πρόγραμμα φωτοβολταϊκών πάνελ στις στέγες των σπιτιών αφορά εγκατάσταση 250.000 φωτοβολταϊκών σε 150.000 σε στέγες κατοικιών, 75.000 σε στέγες επιχειρήσεων και 75.000 σε αγροτικές εκμεταλλεύσεις.

Σε αυτή την περίπτωση μπορεί να εγκατασταθεί ένα φωτοβολταϊκό προκειμένου το νοικοκυριό, η επιχείρηση ή ο αγρότης το ρεύμα που καταναλώνει να το παράγει ο ίδιος.

Η εφημ. «Πατρίς» απευθύνθηκε σε ηλεκτρολόγους μηχανικούς, αλλά και με πτυχιούχους μηχανικούς και ζήτησε την άποψή τους, για το αν συμφέρει να τοποθετήσουν οι επιχειρήσεις, αλλά και οι απλοί πολίτες φωτοβολταικά και οι περισσότεροι εξ αυτών μας τόνισαν ότι πράγματι αξίζει τον κόπο αυτή η επένδυση, αρκεί ο καταναλωτής να έχει τα απαιτούμενα χρήματα και φυσικά να έχει μεγάλη κατανάλωση ενέργειας, προκειμένου να αποσβέσει γρήγορα την επένδυση που θα κάνει.

Ζωής Σιδηροκαστρίτης : «Παράγοντας το δικό μας ρεύμα, δεν μας νοιάζουν οι αυξήσεις στην ενέργεια»

Ο Ζωής Σιδηροκαστρίτης ηλεκτρολόγος μηχανικός ιδιοκτήτης της εταιρείας OLYMPIC ENGINEERING & CONSULTING που είναι εξειδικευμένη στα φωτοβολταϊκά συστήματα μας τόνισε.
«Το τελευταίο διάστημα μας απασχολεί έντονα η ενεργειακή κρίση, αλλά και η περιβαλλοντική κρίση, η κλιματική αλλαγή. Λόγω της ενεργειακής κρίσης έχουμε αύξηση των τιμών ενέργειας και στο ρεύμα και στο φυσικό αέριο και στη βενζίνη και σε όλα γενικά τα καύσιμα, με αποτέλεσμα να έχει στραφεί πολύς κόσμος στην λύση των φωτοβολταϊκών συστημάτων, τα οποία μας δίνουν τη δυνατότητα να παράξουμε τη δική μας ενέργεια. Μπορούμε δηλαδή να γίνουμε αυτοπαραγωγοί της δικιάς μας ενέργειας, κάτι που δεν μπορούμε να κάνουμε με το πετρέλαιο και το αέριο. Φυσικά όταν παράγουμε το δικό μας ρεύμα, δεν μας απασχολεί πόσο κοστίζει και δεν μας ενδιαφέρει όσο και να ακριβύνει, μιας και θα έχουμε το δικό μας ρεύμα. Υπάρχει μία αυξημένη ζήτηση στον τομέα μας, γενικότερα στις ανανεώσιμες πηγές, αφού όχι μόνο παράγουμε το ρεύμα μας οικονομικά, αλλά είναι και καθαρό, είναι μία καθαρή πηγή ενέργειας. Σιγά-σιγά όλα εξ’ ηλεκτρίζονται αφού έχουμε και τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, ενώ και η θέρμανση γίνεται με ηλεκτρισμό, είτε με κλιματιστικά, είτε με αντλίες θερμότητας. Υπάρχει λοιπόν πολύ μεγαλύτερη ζήτηση για ηλεκτρισμό, άρα και για φωτοβολταϊκά».

Υπάρχει όμως κάποιο πρόγραμμα το οποίο μπορεί να βοηθήσει τους οικιακούς καταναλωτές να εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκά στο σπίτι τους;

Ο κ. Σιδηροκαστρίτης τονίζει για αυτό το θέμα.

«Υπάρχει τώρα ένα πρόγραμμα που τρέχει για οικιακούς καταναλωτές και επιχειρήσεις πού λέγεται Net Metering και δίνει τη δυνατότητα σε κάθε καταναλωτή να βάλει ένα φωτοβολταϊκό αυτοπαραγωγής, να παράξει δηλαδή το δικό του ρεύμα, είτε στην ταράτσα, είτε σε κάποιο οικόπεδο που έχει και ότι περισσεύει το δίνει στο δίκτυο της ΔΕΗ. Δεν το πουλάει, είναι σαν πιστωτικό και το παίρνει πίσω το βράδυ ή μπορεί το καλοκαιρινό ρεύμα να το καταναλώσει τον χειμώνα. Δηλαδή χρησιμοποιούμε το δημόσιο δίκτυο σαν μπαταρία, ώστε να μην επιβαρυνθούμε με κάποιο κόστος και είναι ένα πρόγραμμα αρκετά ευέλικτο».

Σταύρος Δημόπουλος : «Αν έχεις λεφτά στην άκρη και κάνεις μεγάλη κατανάλωση, συμφέρει να τοποθετήσεις φωτοβολταϊκά»

Ο Σταύρος Δημόπουλος Μηχανολόγος και Ηλεκτρολόγος Μηχανικός, τονίζει και αυτός ότι συμφέρει η εγκατάσταση φωτοβολταικών.

«Φυσικά και συμφέρει η εγκατάσταση φωτοβολταικών, αλλά υπάρχει ένα θέμα με τη διασύνδεση. Αν λοιπόν κάποιος έχει λεφτά στην άκρη και κάνει μεγάλη κατανάλωση, τον συμφέρει σίγουρα να τοποθετήσει φωτοβολταϊκά. Θα αποπληρώσει αυτή την επένδυση σε 4 χρόνια, μπορεί και νωρίτερα. Το κόστος για την τοποθέτηση φωτοβολταϊκών είναι ανάλογα με τη παροχή και μπορεί να φτάσει από 7 με 8 χιλιάδες ευρώ, έως λίγο παραπάνω από τις 10.000 ευρώ. Βέβαια οι τιμές δεν είναι σταθερές αυτή την περίοδο, διότι λόγω του πληθωρισμού, αυξάνουν και τα μεταφορικά και τα υλικά, ενώ υπάρχουν και τα γραφειοκρατικά εμπόδια. Για να βοηθήσει η πολιτεία θέλει να μειώσει τα δικαιολογητικά από 100 που είναι τώρα, σε 50 – 60 οπότε θα είναι πιο εύκολο για κάποιον να βάλει φωτοβολταϊκά».

Γεώργιος Παππάς : «Πρόκειται καθαρά για μία επένδυση»

Ο Γεώργιος Παππάς Μηχανολόγος και Ηλεκτρολόγος Μηχανικός επισημαίνει ότι αν έχει κάποιος τα χρήματα συμφέρει να βάλει φωτοβολταικά και θα ωφεληθεί από το συμψηφισμό των κιλοβατώρων.
«Αν έχει κάποιος τα χρήματα συμφέρει να τοποθετήσει φωτοβολταικά και θα ωφεληθεί από το συμψηφισμό των κιλοβατώρων. Η τοποθέτηση φωτοβολταικών από έναν ιδιώτη στην οικία του, σημαίνει ότι θα πρέπει όσο ρεύμα καταναλώνει, τόσο να παράγει, έτσι ώστε να μην πληρώνει στη ΔΕΗ. Αν παράγει περισσότερο από αυτό που καταναλώνει στην τριετία θα γίνει συμψηφισμός και θα χαθούν οι επιπλέον κιλοβατώρες. Πρόκειται δηλαδή καθαρά για μία επένδυση, που δεν μπορεί να γίνει από κάποιον που είναι μέσα στον αστικό ιστό και δεν έχει χώρο μεγάλο για να τοποθετήσει τα φωτοβολταϊκά. Το κόστος συνήθως είναι γύρω στα 13 με 14 χιλιάδες ευρώ αν θέλει κάποιος να κάνει μία ολοκληρωμένη επένδυση».

Ιωάννης Κολόκας : «Δεν συμφέρει αυτή την στιγμή, γιατί είναι πολύ ακριβά τα υλικά και κυρίως οι συσσωρευτές»

Ο Ιωάννης Κολόκας Πολιτικός Μηχανικός, θεωρεί ότι αυτή τη στιγμή δεν συμφέρει κάποιον πολίτη να τοποθετήσει φωτοβολταϊκά στο σπίτι του για την παραγωγή ενέργειας, γιατί είναι πολύ ακριβά τα υλικά και κυρίως οι συσσωρευτές. Αν όμως προχωρήσει το πρόγραμμα που έχει στα συρτάρια του το υπουργείο Ανάπτυξης, τότε τα πράγματα θα αλλάξουν …
«Προσωπικά θεωρώ ότι αυτή τη στιγμή δεν συμφέρει κάποιον πολίτη να τοποθετήσει φωτοβολταϊκά στο σπίτι του για την παραγωγή ενέργειας, γιατί είναι πολύ ακριβά τα υλικά και κυρίως οι συσσωρευτές. Και βέβαια όλα χρειάζονται και κάποια συντήρηση. Οπότε θεωρώ ότι ακόμα δεν συμφέρει η τοποθέτηση τους για οικιακή χρήση και δεν υπάρχει και από την Πολιτεία ακόμη κάποιο πρόγραμμα ενίσχυσης για την προμήθεια των συγκεκριμένων υλικών. Μπορεί να λένε από την Πολιτεία ότι θα δώσουν κάποια ενίσχυση μέσω προγραμμάτων, αλλά ακόμα δεν έχει γίνει τίποτα. Μόνο αυτοί οι οποίοι κάνουν συμψηφισμό με τη ΔΕΗ είναι προς το συμφέρον τους, η τοποθέτηση φωτοβολταϊκών στο σπίτι τους».

Γιώργος Κολοτούρος : «Μακροπρόθεσμα θα έχει όφελος όποιος βάλει φωτοβολταϊκά»

Ο Γιώργος Κολοτούρος Πολιτικός Μηχανικός τονίζει ότι συμφέρει κάποιος να βάλει φωτοβολταϊκά στην οικία του για την παραγωγή ενέργειας, αφού μακροπρόθεσμα θα έχει όφελος.
«Η προσωπική μου άποψη είναι ότι συμφέρει κάποιος να βάλει φωτοβολταϊκά στην οικία του για την παραγωγή ενέργειας, ακόμα και χωρίς επιχορήγηση, αν το κάνει μόνο και μόνο δηλαδή με ίδια κεφάλαια. Μακροπρόθεσμα θα έχει όφελος, αλλά βέβαια θα πρέπει να έχεις και τα χρήματα για να κάνεις μία τέτοια επένδυση».

Κωνσταντίνος Ηλιόπουλος : «Ο κόσμος ενδιαφέρεται για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας»

Τέλος ο Κωνσταντίνος Ηλιόπουλος πολιτικός μηχανικός μέτοχος στην εταιρεία Ενεργειακή Δομή που ασχολείται με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και γενικά με ότι έχει να κάνει με την εξοικονόμηση στον τομέα της ενέργειας, τονίζει ότι ο κόσμος ενδιαφέρεται για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
«Η περίοδος που διανύουμε έχει προβληματίσει αρκετά τον κόσμο, πώς θα εξοικονομήσει χρήματα κυρίως στη θέρμανση ενόψει και του χειμώνα. Βλέπουμε μία στροφή στις ανανεώσιμες πηγές. Αυτό μεταφράζεται σε κατανάλωση πέλλετ, καυσόξυλα και σε αντλίες θερμότητας που δουλεύουν με ηλεκτρική ενέργεια. Επίσης βλέπουμε και μία στροφή προς την αναβάθμιση των κατοικιών με συστήματα θερμοπρόσοψης και θερμομόνωσης. Έχει βοηθήσει πολύ το Εξοικονομώ που τρέχει τα τελευταία χρόνια και θα συνεχίσει να επιδοτείται από τις κυβερνήσεις, ενώ η διαδικασία έχει απλοποιηθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό. Θα μπορούσε ο πολίτης να στραφεί ακόμα και σε μεθόδους συμψηφισμού ηλεκτρικής ενέργειας, όμως πρέπει να γίνει και καλύτερη ενημέρωση προς τους πολίτες, ώστε να αναζητήσουν αυτές τις λύσεις εξοικονόμησης. Ο κόσμος ψάχνει για τέτοιες λύσεις, μιας και έχει ανέβει δραματικά το κόστος της ενέργειας».

ΥΠΕΝ: Τέσσερα επιδοτούμενα προγράμματα για φωτοβολταϊκά, θερμοσίφωνες και εξοικονόμηση ενέργειας

Σειρά επιδοτούμενων προγραμμάτων για μείωση της ενεργειακής δαπάνης νοικοκυριών και επιχειρήσεων προκηρύσσει εντός του έτους το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Κώστας Σκρέκας.
Πρόκειται για τα προγράμματα που αφορούν την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών, την αγορά ηλιακών θερμοσίφωνων και οικιακών συσκευών καθώς και την εξοικονόμηση ενέργειας από μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Ειδικότερα:

-Το πρόγραμμα για τα φωτοβολταϊκά που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ θα προβλέπει επιδότηση για εγκατάσταση συστημάτων παραγωγής ρεύματος από τον ήλιο από νοικοκυριά, επαγγελματίες και αγρότες. Ήδη έχει ψηφιστεί η νομοθετική ρύθμιση που διασφαλίζει τον απαιτούμενο “ηλεκτρικό χώρο” στο δίκτυο διανομής ενώ είναι έτοιμη η πλατφόρμα υποδοχής των αιτημάτων του ΔΕΔΔΗΕ. Στόχος είναι η προκήρυξη έως τον Ιανουάριο.

-Για το πρόγραμμα “Αλλάζω συσκευή” αναμένεται έγκριση από τις Βρυξέλλες προκειμένου να ενταχθούν περισσότεροι επιλαχόντες, πέρα από εκείνους που έχουν ήδη ανακοινωθεί. “Όσο υπάρχουν επιλαχόντες θα προσπαθούμε να βρίσκουμε κονδύλια”, ανέφερε ο κ. Σκρέκας.

-Το πρόγραμμα για τους ηλιακούς θερμοσίφωνες θα έχει προϋπολογισμό 65 εκατ. Ευρώ. Στόχος επίσης είναι η προκήρυξη ως το τέλος του έτους.

-Εντός των ημερών θα γίνει η προδημοσίευση του οδηγού του προγράμματος “Εξοικονομώ για επιχειρήσεις”, ύψους 200 εκατ. Ευρώ από τα οποία 100 εκατ. θα διατεθούν σε τουριστικές επιχειρήσεις και τα υπόλοιπα στους τομείς εμπορίου και τουρισμού.

Όλη η επικαιρότητα