Πολιτική

Αυγερινοπούλου: «Ελλάδα – Κύπρος: Δύο σπουδαίες χώρες, ένα σπουδαίο έθνος. Ευχαριστούμε την Κύπρο για τη δωρεά για το Μάτι»

Ομιλία της βουλευτού Ηλείας στη Βουλή
Ακούστε το άρθρο

Στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας «Για την κύρωση του Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυπριακής Δημοκρατίας για την υλοποίηση έργων υποδομής για την ανασυγκρότηση και αναβάθμιση των πυρόπληκτων περιοχών της Ανατολικής Αττικής», αναφέρθηκε στην ομιλία της στη Βουλή (4/2/2022) η Βουλευτής Ν. Ηλείας, Ν.Δ., Δρ. Διονυσία – Θεοδώρα Αυγερινοπούλου

Το περιεχόμενο της ομιλίας:

«Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

με ιδιαίτερη συγκίνηση προσέρχομαι σήμερα στο Βήμα της Βουλής για να μιλήσω στο νομοσχέδιο για την κύρωση του Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυπριακής Δημοκρατίας που υπογράφηκε στις 19 Οκτωβρίου του 2021, με στόχο την υλοποίηση των έργων υποδομής για την ανασυγκρότηση και αναβάθμιση των πυρόπληκτων περιοχών της Ανατολικής Αττικής, μετά τις πυρκαγιές του 2018.

Η Κυπριακή Δημοκρατία μετά τις πυρκαγιές του 2007 ανέλαβε και ανοικοδόμησε το πυρόπληκτο χωριό Αρτέμιδα του Δήμου Ζαχάρως – Φιγαλείας. Είχε δε αποστείλει ήδη πυροσβεστικές δυνάμεις για την κατάσβεση της λαίλαπας εκείνης της πυρκαγιάς. Από τότε εμείς στην Ηλεία παραμένουμε βαθιά υπόχρεοι προς την Κυπριακή Δημοκρατία και τους Κύπριους αδελφούς μας.

Το χωριό ανοικοδομήθηκε με τη μέγιστη δυνατή αρτιότητα, λειτουργικότητα και αισθητική και παραμένει ως σήμερα στην περιοχή μας σύμβολο αλληλεγγύης μεταξύ των χωρών μας, σύμβολο της αδιάρρηκτης ενότητας του ελληνισμού. Το ίδιο όμορφες και λειτουργικές πιστεύω ότι θα είναι και οι κατοικίες και οι χώροι αναψυχής που θα δημιουργηθούν με την προσφορά της Κύπρου και στην περιοχή της Ανατολικής Αττικής. Έχουμε ήδη το καλό παράδειγμα.

Συνεπώς, με ιδιαίτερη συγκίνηση και χαρά υπερψηφίζω σήμερα την προσφορά της Κυβέρνησης της Κύπρου των 10 εκατομμυρίων ευρώ, καθώς και τις ατομικές συνεισφορές των Κυπρίων πολιτών, οι οποίες ανήλθαν στο ποσό των 973.283 ευρώ. Είναι μεγάλη μας τιμή.

Με αυτή την αφορμή ευχαριστούμε θερμά και το σύνολο των δωρητών τόσο των θεσμικών όσο και των ιδιωτών που σε μια κίνηση αλτρουισμού και αλληλεγγύης συνέβαλαν στη στήριξη του ειδικού λογαριασμού για το Μάτι.

Αυτοί οι πόροι δίνονται για την υλοποίηση δύο συγκεκριμένων έργων: Πρώτον, για την ανέγερση συγκροτημάτων κοινωνικών κατοικιών με συγκεκριμένες προδιαγραφές ανέγερσης, χωροθέτησης, αρχιτεκτονικού σχεδιασμού και δεύτερον, για τη διαμόρφωση ευρύτερου χώρου πρασίνου σε χώρο δασικής αναψυχής.

Το Μνημόνιο Συνεργασίας προνοεί για τη χωροθέτηση των κτηρίων και για τη διαμόρφωση ελεύθερων χώρων με τρόπο που να εξασφαλίζει τη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών και την απορροή των ομβρίων υδάτων, καθώς και για τον σύγχρονο αρχιτεκτονικό σχεδιασμό των οικιστικών αυτών μονάδων. Επιπλέον, ρυθμίζονται ζητήματα που αφορούν στη διαγωνιστική διαδικασία, ενώ υπάρχει και πρόβλεψη για την παρακολούθηση της προόδου της υλοποίησης των έργων.

Νομοθετείται ότι το ελληνικό δημόσιο θα χρηματοδοτήσει την ολοκλήρωση των έργων, αν τα ανωτέρω αναφερόμενα ποσά δεν επαρκούν. Άλλωστε η Κυβέρνηση έχει αφιερώσει πολύ μεγάλα ποσά σε θέματα αποκατάστασης. Αναφέρω μόνο ενδεικτικά τα 200 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία θα αφιερωθούν σε δράσεις αναδάσωσης σε όλη τη χώρα από το Ταμείο Ανθεκτικότητας και Ανάκαμψης. Συνεπώς, η δωρεά της Κύπρου αποτελεί μια δωρεά, η οποία θα αξιοποιηθεί σωστά και η επένδυση της Κύπρου θα αποκτήσει ιδιαίτερη ανθρωπιστική, κοινωνική και περιβαλλοντική αξία.

Αποτελεί δε μία δωρεά, η οποία ανταποκρίνεται πλήρως στις ανάγκες των πυρόπληκτων κατοίκων και η οποία είναι σύμφωνη με τις αποφάσεις των τοπικών φορέων και των εν λόγω δήμων και, βέβαια, και με την ίδια την Κύπρο. Η διαχείριση των χρημάτων χαρακτηρίζεται από πλήρη διαφάνεια και νομιμότητα και τίθεται υπό την εγγύηση τόσο της Κυβέρνησης όσο και της ίδιας της Βουλής.

Είναι σημαντικό το ότι η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας προχωρά με ένα συνεκτικό σχέδιο, με πρόγραμμα και συστηματικά στην αποκατάσταση των περιοχών που επλήγησαν από τις φυσικές και ανθρωπογενείς καταστροφές. Όπως το πράττει στο Μάτι, έτσι το πράττει και στη βόρεια Εύβοια και ήδη ετοιμάζεται και το αντίστοιχο σχέδιο ανασυγκρότησης στην Ηλεία.

Με επιμέλεια του ίδιου του Πρωθυπουργού, του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, το παρόν Μνημόνιο Συνεργασίας έρχεται να συμπληρώσει το γενναίο πλαίσιο ενεργειών και δράσεων που έχει αναλάβει η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας στα δυόμισι χρόνια της διακυβέρνησής της για την ανακούφιση των πληγέντων στο Μάτι, όπως την απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ, την αναστολή των πλειστηριασμών και των κατασχέσεων στους δήμους Ραφήνας και Μαραθώνα, καθώς και έργα για την ασφάλεια των κατοίκων και την απομάκρυνση της καύσιμης ύλης.

Ακόμα, προχωρά τάχιστα η διαδικασία για το ειδικό πολεοδομικό σχέδιο για το Μάτι, το Κόκκινο Λιμανάκι, την Αγία Μαρίνα, τα Σκουφέικα και τον Πευκώνα, ενώ έως και σήμερα χορηγείται επίδομα ανακατασκευής των πυρόπληκτων κατοικιών, καθώς και επίδομα ενοικίου στους πληγέντες. Η Κυβέρνηση βρίσκεται με συνέπεια στο πλευρό των πληγέντων και με όλα τα μέσα που διαθέτει προσπαθεί να ανακουφίσει τους πυρόπληκτους από μία από τις πλέον πολύνεκρες περιπτώσεις πυρκαγιών κατά τις τελευταίες δεκαετίες στη χώρα μας.

Κλείνοντας, καλωσορίζω τη στενότερη θεσμική συνεργασία μεταξύ της Κύπρου και της Ελλάδας στους τομείς της πρόληψης και της αντιμετώπισης των ανθρωπογενών και φυσικών καταστροφών, γιατί η ιστορικά και γεωπολιτικά σημαντική περιοχή της ανατολικής Μεσογείου στην οποία τα κράτη μας βρίσκονται είναι ιδιαίτερα ευάλωτη και στην κλιματική κρίση. Χρειάζεται να δουλέψουμε στενά μαζί, για να θωρακίσουμε και να προστατέψουμε την περιοχή μας για το μέλλον. Και να το πράξουμε αυτό για τις μέλλουσες γενεές, για να μπορέσουν να ζήσουν και τα παιδιά μας στην Ελλάδα και την Κύπρο, σε δύο σπουδαίες χώρες με ένα σπουδαίο έθνος».

Δείτε σε βίντεο την ομιλία…

Όλη η επικαιρότητα