Ηλεία

Αυγερινοπούλου: Κρίσιμη συνάντηση στο ΥΠΕΝ για το μέλλον της Νότιας Ηλείας μετά την αναθεώρηση του Π.Δ. του Κυπαρισσιακού Κόλπου

Η συνάντηση έλαβε χώρα στο κατάλληλο χρονικό σημείο
Ακούστε το άρθρο

Κρίσιμη συνάντηση ενόψει της διαδικασίας αναθεώρησης του Προεδρικού Διατάγματος του Κυπαρισσιακού Κόλπου πραγματοποιήθηκε χθες στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με πρωτοβουλία της Βουλευτού Ν. Ηλείας, Ν.Δ. και Προέδρου της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής, Δρ. Διονυσίας – Θεοδώρας Αυγερινοπούλου. 

Μετά από πρόσκληση της Βουλευτού Ν. Ηλείας, Ν.Δ., Δρ. Αυγερινοπούλου, στην ευρεία σύσκεψη με τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Γιώργο Αμυρά, και το Γενικό Γραμματέα Φυσικού Περιβάλλοντος και Ύδατος, Καθ. Κωνσταντίνο Αραβώση, συμμετείχαν ο Δήμαρχος Ζαχάρως – Φιγαλείας, κ. Κ. Αλεξανδρόπουλος, ο Αναπληρωτής Δήμαρχος Πύργου, κ. Γ. Αργυρόπουλος, ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Ανδρίτσαινας – Κρεστένων, κ. Κ. Πολυζωγόπουλος, εκπρόσωπος του Φορέα Διαχείρισης Κοτυχίου – Στροφυλιάς και Κυπαρισσιακού Κόλπου, κ. Ν. Καραβάς, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΗΛΙΔΑ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ Α.Ε., κ. Σ. Λιάρος, το Συντονιστικό στέλεχος της μελέτης εκ μέρους της Σύμπραξης ΕΨΙΛΟΝ – ΙΛΙΔΑ, η κα Ε. Νάκου, ενώ εκ μέρους της ENVECO ήταν η κα Π. Νεστορίδου.

Η συνάντηση έλαβε χώρα στο κατάλληλο χρονικό σημείο, καθώς οι φορείς είχαν τη δυνατότητα να εκφράσουν τις απόψεις τους και να «μεταφέρουν» την κατάσταση που επικρατεί στο νότιο τμήμα του Νομού Ηλείας, προτού ξεκινήσουν οι μελετητές το στάδιο της ζωνοποίησης, το οποίο είναι καθοριστικό για τις επιτρεπόμενες δράσεις στην περιοχή. Η κα Αυγερινοπούλου επισήμανε την ανάγκη προστασίας της βιοποικιλότητας εντός ενός πλαισίου βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης, καθώς, πέραν του σοβαρού ζητήματος που δημιουργείται από τις αλλεπάλληλες ζωνοποιήσεις, δεν παρέχεται στην εν λόγω περιοχή Natura ουσιαστική περιβαλλοντική προστασία, αλλά τουναντίον, παρατηρείται υποβάθμιση του φυσικού περιβάλλοντος και παράλληλα υποβάθμιση του τουριστικού προϊόντος της περιοχής. Στο πλαίσιο αυτό, η κα Βουλευτής ζήτησε τη λήψη θετικών μέτρων περιβαλλοντικής προστασίας από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και όχι μόνο απαγορευτικών διατάξεων.

Τόσο ο Υφυπουργός όσο και ο Γενικός Γραμματέας, βαθιοί γνώστες του αντικειμένου, παρουσίασαν νέα περιβαλλοντικά εργαλεία, τα οποία μπορούν να τεθούν στη διάθεση της περιοχής μας και διατυπώθηκε ομόφωνη θέση ότι η νέα μελέτη της αναθεώρησης του Προεδρικού Διατάγματος θα πρέπει να στηριχθεί σε ορθά επιστημονικά δεδομένα για τη βέλτιστη προστασία της περιοχής, δίνοντας ταυτόχρονα και «πνοή» βιώσιμης ανάπτυξης στο Νομό. 

Ενόψει της διαβούλευσης που θα προηγηθεί της αναθεώρησης του Π.Δ. του Κυπαρισσιακού Κόλπου, προγραμματίζεται επίσκεψη της Ηγεσίας του ΥΠΕΝ στην Ηλεία, μετά από πρόσκληση της κα Βουλευτού, αλλά και των Δημοτικών Αρχών των τριών Δήμων.

Όλη η επικαιρότητα