Ηλεία

Αυγερινοπούλου – Ράπτη: Τέσσερις νέες δομές ψυχικής υγείας ιδρύονται στην Ηλεία

Η ίδρυση και η λειτουργία των εν λόγω δομών ψυχικής υγείας στο Νομό Ηλείας ήταν και το κύριο θέμα που είχαν συζητήσει η κυρία Αυγερινοπούλου και η κυρία Ράπτη ήδη από την ίδρυση του Υφυπουργείου Ψυχικής Υγείας.
Ακούστε το άρθρο

Είναι σπουδαίας σημασίας η ίδρυση τεσσάρων νέων δομών ψυχικής υγείας στην Ηλεία, στις οποίες θα παρέχονται σημαντικές υπηρεσίες για την ψυχοκοινωνική αποκατάσταση των πασχόντων και την ολοκληρωμένη πλαισίωση των εφήβων και των οικογενειών τους, εξασφαλίζοντας την ισότιμη πρόσβαση σε ποιοτική φροντίδα, δήλωσε η Βουλευτής Ν. Ηλείας Ν.Δ., Δρ. Διονυσία – Θεοδώρα Αυγερινοπούλου, κατόπιν νεότερης επικοινωνίας της με την Υφυπουργό Υγείας, κα Ζωή Ράπτη. Με την δημιουργία του Κέντρου Ψυχικής Υγείας, του Οικοτροφείου Ψυχικά Πασχόντων, του Οικοτροφείου για τους πάσχοντες με άνοια και Alzheimer´s, καθώς και με το Κέντρο Ημέρας παιδιών και εφήβων με διαταραχές αυτιστικού φάσματος, καλύπτεται το κενό στις πρωτοβάθμιες μονάδες ψυχικής υγείας στο Νομό και ικανοποιούνται τα χρόνια αιτήματα των πολιτών, όπως συμπλήρωσε η κα Βουλευτής.

Σύμφωνα με την τροποποίηση της απόφασης του Υπουργείου Υγείας για την έγκριση σκοπιμότητας των πολιτικών ψυχικής υγείας για την περίοδο 2021-2023, με χρηματοδότηση από Ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά Επενδυτικά Ταμεία (ΕΣΠΑ και Ταμείο Ανάκαμψης) ή και από τον Τακτικό Προϋπολογισμό του Υπουργείου Υγείας (Αρ. Πρωτ.: Γ3α,β/Γ.Π.οικ22845), εγκρίνονται:

  • 230.000 ευρώ για την ανάπτυξη Κέντρου Ψυχικής Υγείας με φορέα υλοποίησης το Γ.Ν. Ηλείας, 
  • 510.000 ευρώ για την δημιουργία Οικοτροφείου τύπου Α1, στα οποία διαμένουν ηλικιωμένα άτομα με ψυχικές διαταραχές που χρήζουν ψυχογηριατρικής φροντίδας,  
  • 480.000 ευρώ για την δημιουργία Οικοτροφείου τύπου Α3 για τους πάσχοντες με άνοια και Alzheimer’s, καθώς και
  • 250.000 ευρώ για τη δημιουργία Κέντρου Ημέρας παιδιών και εφήβων με διαταραχή αυτιστικού φάσματος.

Η ίδρυση και η λειτουργία των εν λόγω δομών ψυχικής υγείας στο Νομό Ηλείας ήταν και το κύριο θέμα που είχαν συζητήσει η κυρία Αυγερινοπούλου και η κυρία Ράπτη ήδη από την ίδρυση του Υφυπουργείου Ψυχικής Υγείας. Η κα Βουλευτής ευχαρίστησε από καρδιάς τον Πρωθυπουργό, κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος, ως γνωστόν, τρέφει ιδιαίτερη ευαισθησία για τους ευάλωτους συμπολίτες μας, καθώς είναι ο πρώτος Πρωθυπουργός που όρισε Υφυπουργό με τέτοιο χαρτοφυλάκιο, αλλά και την κα Υφυπουργό για την ταχύτατη ανταπόκρισή της και την ένταξη αυτών των δομών στον σχεδιασμό του Υπουργείου, το οποίο θα επιτρέψει τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου συστήματος ποιοτικών υπηρεσιών ψυχικής υγείας στην Ηλεία με επίκεντρο τον άνθρωπο. Η κα Βουλευτής πρότεινε δε το Οικοτροφείο Ψυχικά Πασχόντων να ιδρυθεί στη νότια Ηλεία, όπου δεν υπάρχει αντίστοιχη δομή, ενώ το Κέντρο Ημέρας Παιδιών και Εφήβων με διαταραχές αυτιστικού φάσματος να δημιουργεί στον Πύργο, ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες του Νομού.

Όλη η επικαιρότητα