Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας

Την Τετάρτη στην Καλαμάτα η κηδεία του ομογενούς ράφτη George De Paris (VIDEO)

de_paris.jpg
Ακούστε το άρθρο

Στον τόπο καταγωγής του, την Καλαμάτα, θα τελεστεί η Νεκρώσιμη Ακολουθία του Τζορτζ ντε Πάρις (Γεώργιου Χριστόπουλου), του ομογενή που έχει ράψει τα κοστούμια εννέα προέδρων των ΗΠΑ, ξεκινώντας από τον πρώην πρόεδρο Λίντον Τζόνσον μέχρι και τον πρόεδρο Ομπάμα.

Χθες, Παρασκευή το πρωί, οι γνωστοί και οι φίλοι συγκεντρώθηκαν στον ιερό ναό της Αγίας Αικατερίνης στο Φαλς Τσερτς Βιρτζίνιας και παρακολούθησαν με συγκίνηση το τρισάγιο, το οποίο έψαλε ο ιερατικός προϊστάμενος της κοινότητας, π. Κωνσταντίνος Παυλάκος.

Ο π. Κωνσταντίνος ήταν από τους τελευταίους Ελληνες που βρέθηκαν την ύστατη στιγμή στο κρεβάτι του πόνου του ομογενή και ο οποίος τον είχε επισκεφθεί αρκετές φορές στο Νοσοκομείο «Hospice Center» του Αρλινγκτον. Ο εκλιπών δεν μπορούσε να μιλήσει, αλλά έκανε τον σταυρό του και με νοήματα εξέφραζε την ευαρέσκειά του για τον π. Κωνσταντίνο που προσευχόταν γι’ αυτόν.

Ο εκλιπών, όπως έγραψε ο «Εθνικός Κήρυκας» της 24ης Σεπτεμβρίου, ήταν ο πιο διάσημος ράπτης στην Ουάσιγκτον όχι μόνο διότι έχει ράψει τα κοστούμια όλων των προέδρων και κυβερνητικών παραγόντων από τη δεκαετία του ’60 μέχρι σήμερα και στελεχών επιχειρήσεων, αλλά και διότι η ζωή του θα αποτελούσε ένα τέλειο σενάριο για το Χόλιγουντ.

Γεννήθηκε στην Καλαμάτα στις 28 Σεπτεμβρίου 1934 και το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του το πέρασε στην Αμερική, όπου ήταν γνωστός ως ο διάσημος Γαλλοαμερικανός ράπτης Georges de Paris, του οποίου το εγκώμιο έπλεκαν οι πρόεδροι των ΗΠΑ και τα μεγάλης εμβέλειας Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

Ηταν ανύπανδρος και δεν είχε άμεσους συγγενείς στην Αμερική και ελάχιστοι ήξεραν ότι ήταν Ελληνας και μάλιστα Καλαματιανός.

Οταν η κατάσταση της υγείας του επιδεινώθηκε και εξανεμίζονταν οι ελπίδες εκμυστηρεύτηκε στον διαχειριστή της διαθήκης του, Λες Τόμσον, ότι είχε μια αδελφή στην Καλαμάτα και ότι ήθελε να τον ενταφιάσουν στα πάτρια εδάφη, δίπλα στους τάφους των γονέων του.

Αν και ο εκλιπών του είχε δώσει τα τηλέφωνα της αδελφής του στην Ελλάδα, ο κ. Τόμπσον δεν μπορούσε να επικοινωνήσει. Με την βοήθεια μιας ομογενούς νοσοκόμας ήρθε σε επαφή με την αδελφή του και διευθετήθηκαν οι λεπτομέρειες της Νεκρώσιμης Ακολουθίας και του ενταφιασμού του.

Ο κ. Τόμσον κατά τη διάρκεια της επικοινωνίας του με τον «Εθνικό Κήρυκα» εξέφρασε την ευγνωμοσύνη για την νοσοκόμα και τόνισε ότι «χωρίς την βοήθειά της ίσως να μην καταφέρναμε να εκπληρώναμε την τελευταία του επιθυμία».

Επεσήμανε επίσης ότι έχουν ήδη διευθετηθεί οι λεπτομέρειες για την διακομιδή της σορού του στην Καλαμάτα και ότι θα ταξιδέψει και ο ίδιος στην Ελλάδα για να απευθύνει τον ύστατο χαιρετισμό στον φίλο του.

Ο π. Κωνσταντίνος Παυλάκος ανέφερε ότι ο εκλιπών δεν ήταν μέλος της κοινότητάς του και ότι καθοριστικό ρόλο στην γνωριμία του με τον Γεώργιο Χριστόπουλο έπαιξε η ίδια ομογενής νοσοκόμα, η οποία έφερε σε επαφή τον Τόμσον με την αδελφή του.

Ο π. Κωνσταντίνος μίλησε με θαυμασμό για τον κ. Τόμπσον, ο οποίος επέμεινε να τελεστεί το τελετουργικό έτσι όπως ήθελε ο ίδιος ο Χριστόπουλος.

Ο κ. Τόμπσεν εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του και για τον Γεώργιο Κάλα, τον ιδιοκτήτη-διευθυντή του Γραφείου Τελετών «George P. Kalas», που ανέλαβε την διευθέτηση των λεπτομερειών για την κηδεία του Χριστόπουλου και για το γεγονός ότι τον έφερε σε επαφή με τον «Εθνικό Κήρυκα».

 

Όλη η επικαιρότητα