Categories: Κόσμος

Αυτοεξόριστη δημοσιογράφος από το Ιράν σε μια κατάθεση ψυχής: «Οι γυναίκες σκοτώνονται επειδή διεκδικούν την ελευθερία τους»

Share

«Σήμερα, οι Ιρανές σκοτώνονται, διοτι απλώς ίσως φανούν λίγα από τα μαλλιά τους κάτω από την μαντίλα», δηλώνει και συγκλονίζει η Μασίχ Αλνετζάντ, ακριβίστρια, δημοσιογράφος και αυτοεξόριστη από το Ιράν, μιλώντας για τις αιματηρές διαδηλώσεις στη χώρα μετά τον θάνατο της Μαχσά Αμινί.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, η δημοσιογράφος από το Ιράν δηλώνει ότι «εάν φανούν λίγα από τα μαλλιά σου είναι πολύ πιθανό να ξυλοκοπηθείς, γιατί δεν φέρεσαι ηθικά» και αποκάλυψε για την αστυνομία ηθών ότι πέρα από τον συνεχή έλεγχο της μαντίλας, «τσεκάρουν συνεχώς και εάν είσαι ντυμένη ευπρεπώς», θέλοντας να ξεκαθαρίσει τι ακριβώς σημαίνει «αστυνομία» στο Ιράν.

Οι αιματηρές διαδηλώσεις «καίνε» το Ιράν εδώ και μια εβδομάδα, με γυναίκες να καίνε τις μαντίλες τους και να κόβουν τα μαλλιά τους ενώ η χώρα έχει μετατραπεί σε πεδίο μάχης, αφού η αστυνομία αντιμετωπίζει τους διαδηλωτές ως «εχθρούς» ενώ σήμερα πραγματοποιήθηκε και φιλοκυβερνητική διαδήλωση.

«Ύστερα από τον θάνατο της Μαχσά Αμινί, οι γυναίκες ξεχύθηκαν στους δρόμους για να διεκδικήσουν την ελευθερία τους από τη χιτζάμπ, ειρηνικά», προσέθεσε στην τηλεόραση της ΕΡΤ η δημοσιογράφος και μίλησε και για τη δική της συγκλονιστική εμπειρία.

Από 7 χρονών φορούσε χιτζάμπ και παρατηρούσε ότι όλες οι γυναίκες φοβούνταν όταν έβλεπαν αστυνομικό. Η ίδια αυτοεξορίστηκε από το Ιράν και είπε ότι «έβγαλαν την αδερφή και τη μητέρα μου να με αποκυρήξουν δημοσίως στην τηλεόραση».

Αποκάλυψε, επίσης, ότι είχε σταλθεί κάποιος από το Ιράν για να τη σκοτώσει αλλά το FBI δεν κατάφερε να τον εντοπίσει.

Η ίδια θέλει να σταματήσει η καταπίεση των γυναικών στο Ιράν και οι ίδιες να επαναστατήσουν, αλλά για να συμβεί αυτό απαραίτητη είναι η βοήθεια των υπόλοιπων χωρών, θέτοντας σοβαρές κυρώσεις στη χώρα.

Πηγή: newsit.gr