Κόσμος

Αυτός είναι ο «Ηρώδης» του Πακιστάν

aytos_einai_o_irodis_toy_pakistan.jpg
Ακούστε το άρθρο

Ο άνθρωπος που έδωσε στους Ταλιμπάν την εντολή να εκτελέσουν εν ψυχρώ αθώα παιδιά είναι ο Μullah Fazlullah. Πρόκειται για τον ηγέτη της οργάνωσης των Ταλιμπάν του Πακιστάν που ανέλαβε την Τρίτη την ευθύνη της πιο αιματηρής επίθεσης στην ιστορία της χώρας.

Ο 40χρονος Fazlullah είναι αυτός που διατάσσει τους μαχητές Ταλιμπάν να βάλουν φωτιά σε παιδιά και καθηγητές εν ώρα μαθήματος. Είναι ο άνθρωπος που έδωσε εντολή να σκοτώσουν την Πακιστανή ακτιβίστρια Μαλάλα Γιουσαφζάι, αλλά και να ρίξουν σφαίρα στο κεφάλι των μαθητές του στρατιωτικού σχολείου στη Πεσαβάρ.

Δεν κρύβει το απάνθρωπο πρόσωπό του, ίσα ίσα, περηφανεύεται για τις κτηνώδεις πρακτικές που ακολουθεί η οργάνωσή του, προκειμένου να αποκτήσει κύρος και γόητρο στην διεθνή σκηνή, όπως αναφέρει η εφημερίδα «Le Monde». Ο ίδιος είναι άτεκνος, και σύμφωνα με την εφημερίδα «Le Figaro», ότι θέλει, το παίρνει δια της βίας. Ακόμα και την γυναίκα του, την απήγαγε γιατί ο πατέρας της δεν θα του την έδινε. 

Για να τον εμπιστεύονται οι Ταλιμπάν, συνήθως τους δίνει δωράκια από χρυσό κι έτσι τους καλοπιάνει. Για ορισμένες γυναίκες Ταλιμπάν, ο «Ηρώδης του Πακιστάν» είναι γαλαντόμος αλλά και χαρισματικός. Μιλάει τη γλώσσα των Παστούν και σύμφωνα με τη εφημερίδα «Liberation», η φωνή του είναι πλέον το σήμα κατατεθέν στην πακιστανική κοιλάδα Swat. 

Ο «Mullah Radio», όπως είναι το προσωνύμιό του, απειλεί σχεδόν καθημερινά μέσω του ραδιοφώνου ότι θα σφαγιάσει παιδιά, γυναίκες και άντρες, όλους όσοι έχουν υποκύψει στις επιταγές της Δύσης. 

Το Νοέμβριο του 2013, ανέλαβε και επισήμως τον τίτλο του «εμίρη» της οργάνωσης «Τehrik -i – Taliban» του Πακιστάν, της οργάνωσης που ανέλαβε χτες την ευθύνη για τον σφαγιασμό των παιδιών. Όσοι τον γνωρίζουν καλά, λένε πως είναι αγενής και υπερόπτης. Δεν έχει καταφέρει να επιβληθεί στους μαχητές τους. Μισεί τη μουσική, τα DVDs , την τηλεόραση καθώς τα θεωρεί αντι-ισλαμικές πρακτικές. 

Μόλις ανέλαβε την εξουσία, ξεκαθάρισε στην κυβέρνηση του Πακιστάν πως δεν πρόκειται να συνεργαστεί μαζί της. Οι μαχητές του έχουν απειλήσει αλλά και σφαγιάσει πολλούς κουρείς στο βορειοδυτικό Πακιστάν που έχουν απαλλάξει τους άνδρες από το μούσι καθώς όσοι το ξυρίζουν, σύμφωνα με τον εμίρη των Ταλιμπάν του Πακιστάν, θέλουν να μοιάσουν στα αρσενικά της Δύσης.

Για τον «Ηρώδη του Πακιστάν», οι γυναίκες δεν έχουν δικαίωμα λόγου, ψήφου και εκπαίδευσης.

Ο εμίρης των Ταλιμπάν του Πακιστάν δεν θεωρείται ενωτικός, γι΄αυτό και πολλοί επισημαίνουν ότι, μετά το θάνατο του προκατόχου του, πρώην ηγέτη της οργάνωσης των Ταλιμπάν, του Hakimullah  Mehsud,  από αμερικανική επιδρομή, ο νέος ηγέτης δεν έχει καταφέρει να συσπειρώσει τους μαχητές του. Είναι ο πρώτος ηγέτης της οργάνωσης που δεν ανήκει στη φυλή Mehsud, γεγονός που, όπως υποστηρίζει το CNN, για πολλούς μαχητές Ταλιμπάν θεωρείται «ξένο σώμα». 

Η οργάνωσή του δεν έχει καλές σχέσεις με τις άλλες δύο οργανώσεις των Ταλιμπάν στο βορειοδυτικό Πακιστάν, οι οποίες διατηρούν μία στοιχειώδη συνεργασία με τον πακιστανικό στρατό. Ακόμα και οι Ταλιμπάν του Αφγανιστάν έσπευσαν σήμερα να καταδικάσουν το χθεσινό αιματοκύλισμα, «εγκέφαλος» του οποίου ήταν ο «Mullah Radio».

Το Πακιστάν επαναφέρει τη θανατική ποινή για τρομοκράτες 
Ο πρωθυπουργός του Πακιστάν Ναουάζ Σαρίφ ανακοίνωσε σήμερα την άρση του μορατόριου στη θανατική ποινή για τις περιπτώσεις τρομοκρατίας, την επομένη της αιματηρής επίθεσης των Ταλιμπάν σε σχολείο της πόλης Πεσαβάρ, κατά την οποία σκοτώθηκαν 141 άνθρωποι, ανάμεσά τους 132 μαθητές.

Η επίθεση κομάντος Ταλιμπάν χθες στη μεγαλύτερη πόλη του βορειοδυτικού Πακιστάν, η πλέον αιματηρή στην ιστορία της χώρας, προκάλεσε κύμα αγανάκτησης σε όλη τη χώρα την οποία βύθισε στο πένθος, καθώς και διεθνούς καταδίκης.

Οι καταδίκες στην εσχάτη των ποινών, είναι σχετικά συχνές στο Πακιστάν αλλά η ποινή αυτή έχει να εφαρμοστεί από το 2008 εκτός από μια περίπτωση που είχε σχέση με το στρατοδικείο, με τη χώρα να τηρεί μορατόριο στη θανατική ποινή.

 
 
Πηγή: protothema.gr

Όλη η επικαιρότητα