Οικονομία

Αυξάνονται οι εισφορές και μειώνονται οι επικουρικές

syntaxeis_0.jpg
Ακούστε το άρθρο

Καμία μείωση στις κύριες συντάξεις, περικοπές στις επικουρικές (κυρίως τις μεγάλες) και αύξηση των εργοδοτικών εισφορών κατά 1% και των ασφαλισμένων κατά 0,5%» περιλαμβάνει η τελική κυβερνητική πρόταση για το ασφαλιστικό.

Τη Δευτέρα 4 Ιανουαρίου, το Μαξίμου θα στείλει το τελικό σχέδιο του νέου Ασφαλιστικού στους θεσμούς ώστε η διαπραγμάτευση να αρχίσει στις 8 Ιανουαρίου.

Το σχετικό σχέδιο παραδόθηκε στον κ. Αλέξη Τσίπρα από τον υπουργό Εργασίας, Γιώργο Κατρούγκαλο και τον υφυπουργό Κοινωνικής Ασφάλισης, Τάσο Πετρόπουλο. «Βιώσιμο ασφαλιστικό με κοινωνική δικαιοσύνη» ήταν εντολή του πρωθυπουργού προς τον υπουργό Εργασίας.Τονίζεται ότι στην φαρέτρα της κυβέρνησης, ώστε να μην υποχρεωθεί σε περικοπές κύριων συντάξεων, είναι ο φόρος στις τραπεζικές συναλλαγές, η αύξηση των εισφορών αλλά και η μεταφορά πόρων από τις κλήσεις της Τροχαίας σε Ταμείο για την διάσωση του ασφαλιστικού.

Ειδικότερα η τελική κυβερνητική πρόταση για το νέο ασφαλιστικό περιλαμβάνει τα εξής:

-Κύριες συντάξεις:Η κυβέρνηση δεσμεύεται ότι δεν θα θιγούν οι κύριες συντάξεις. Ωστόσο οι δανειστές επιμένουν σε περικοπές.Δεν αποκλείεται να υπάρξει μείωση σε κύριες συντάξεις άνω των 2.000 ευρώ καθώς και στις πολλαπλές συντάξεις.

-Επικουρικές συντάξεις:Η πρόταση της κυβέρνησης προβλέπει μειώσεις σε μερίσματα, εφάπαξ και στις επικουρικές συντάξεις άνω των 170 ευρώ. H μείωση στις υψηλότερες επικουρικές μπορεί να φτάσει το 15%-20%. Ωστόσο στελέχη του υπουργείου εργασίας τονίζουν ότι καταβάλλεται προσπάθεια η μείωση να είναι μικρότερη. Η κυβέρνηση θα επιδιώξει την αντικατάσταση της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος με κανόνα βιωσιμότητας, ώστε το ταμείο να μπορεί να χρησιμοποιήσει τα αποθεματικά του.

Εξάλλου  το εφάπαξ αναμένεται να μειωθεί κατά 10% και τα μερίσματα 280.000 πολιτικών συνταξιούχων κατά 30%.

Πηγή: tanea.gr

Όλη η επικαιρότητα