Υγεία

Αύξηση 90% των περιστατικών καρκίνου του εντέρου μέχρι το 2030

karkinoss.jpg
Ακούστε το άρθρο

Αύξηση 90% μέχρι το 2030, δείχνουν τα ποσοστά εμφάνισης του καρκίνου του εντέρου για τις ηλικίες 20-34 ετών και 46% για τις ηλικίες 35-49 ετών.

Πιο αισιόδοξες είναι οι προβλέψεις για τους άνω των 50 ετών, στους οποίους ο συγκεκριμένος τύπος καρκίνου θα βαίνει διαρκώς μειούμενος.

Αυτό είναι το συμπέρασμα μελέτης Αμερικανών επιστημόνων για τον καρκίνο του παχέος εντέρου με επικεφαλής την Κριστίνα Μπέιλι του Αντικαρκινικού Κέντρου Άντερσον του πανεπιστημίου του Τέξας-Χιούστον, που δημοσιεύθηκε στην μηνιαία ιατρική επιθεώρηση JAMA Surgery.

Οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα κινδύνου, επισημαίνοντας, ότι ενώ μειώνεται ο καρκίνος του παχέος εντέρου μεταξύ ανδρών και γυναικών άνω των 50 ετών, αντίθετα αυξάνεται στις μικρότερες ηλικίες και ιδιαίτερα σ’ εκείνες των 20-34 ετών.

Από τις περιπτώσεις που διαγνώσθηκαν κατά την περίοδο της μελέτης, μόνο το 1% αφορούσαν άτομα κάτω των 35 και 6,8 % άτομα ηλικίας 35-49 ετών. Αυτό σημαίνει ότι περίπου 9 στους 10 στους οποίους γίνεται διάγνωση καρκίνου του εντέρου είναι 50 ετών ή μεγαλύτεροι.

Σύμφωνα με μελέτη του Αντικαρκινικού Κέντρου Άντερσον, η αύξηση του ποσοστού του καρκίνου στο κόλον θα φτάσει το 90% ενώ του καρκίνου του ορθού θα πλησιάσει το 124% στις νεώτερες ηλικίες μέχρι το 2030, εφόσον δεν υπάρξει καμία αλλαγή στην ευαισθητοποίηση του νεότερου πληθυσμού απέναντι στη διατροφή, την άσκηση και την παχυσαρκία.

onmed.gr

Όλη η επικαιρότητα