Ηλεία

Bόμβα το δημογραφικό για την Ηλεία: «Χάθηκαν δυο χωριά σε ένα χρόνο»

Ακούστε το άρθρο

Γερνάει, μειώνεται και δεν ανανεώνεται ο πληθυσμός- 617 άτομα λιγότερα στην Ηλεία από πέρυσι… Σα να λέμε «χάθηκαν» δύο ολόκληρα χωριά

Ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που καλείται να επιλύσει άμεσα η χώρα μας είναι το δημογραφικό, γι αυτό κρίνεται εξαιρετικά αναγκαία η λήψη δραστικών αποφάσεων που θα συντελέσουν στην αύξηση των γεννήσεων και από φέτος αν είναι εφικτό.

Το δημογραφικό είναι ένα πρόβλημα που δε γεννήθηκε χθες και ούτε γίνεται εύκολα αντιληπτό παρά μόνο όταν διαβάσουμε τα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας μετά από κάθε απογραφή και όταν δούμε να κλείνει ένα σχολείο…

Υπενθυμίζεται ότι την Κυριακή 24 Ιανουαρίου 2021 μετά από έρευνα μας διαπιστώθηκε και δημοσιεύθηκε ότι μέσα σε μια πενταετία στην Ηλεία έχουμε 1400 λιγότερους μαθητές και 31 σχολεία που έβαλαν λουκέτο, λόγω έλλειψης παιδιών.

Στην εθνική απογραφή του 2011 ο νομός είχε πληθυσμό 159.300 κατοίκους, στοιχεία που θα τροποποιηθούν με αρνητικό πρόσημο από την απογραφή που αναμένεται να διενεργηθεί το φετινό καλοκαίρι, αρκεί να συλλογιστούμε ότι μόνο το 2020 οι θάνατοι που σημειώθηκαν είναι πολύ περισσότεροι από τις γεννήσεις, όπως προκύπτει από την έρευνα που κάναμε στα ληξιαρχεία και τα δημοτολόγια και των επτά δήμων της Ηλείας.

Συγκεκριμένα το 2020 σημειώθηκαν στο νομό 2.189 θάνατοι, σε αντίθεση με τις γεννήσεις που είναι λιγότερες από 1572, όπως προκύπτει από τις νέες εγγραφές μελών στα κατά τόπους δημοτολόγια. Δηλαδή ενδέχεται να είναι και λιγότερες καθώς ο αριθμός αυτός δεν είναι ξεκάθαρος γιατί μπορεί να αφορά και περιπτώσεις μεταδημότευσης, καθώς όπως είναι γνωστό τα παιδιά δηλώνονται απευθείας στο δήμο που γεννιούνται, παρ όλα αυτά τον χρησιμοποιούμε ως ενδεικτικό αριθμό γεννήσεων. Αν αφαιρέσουμε από τους 2189 θανάτους τις 1572 νέες εγγραφές στα δημοτολόγια προκύπτει ότι φέτος στην Ηλεία είμαστε λιγότεροι κατά 617 πολίτες. Αν αυτό συνεχιστεί και δεν αντιμετωπιστεί σοβαρά και υπεύθυνα τα νούμερα θα είναι ακόμη πιο τραγικά τα επόμενα χρόνια 10 χρόνια.

Αύξηση μόνο ο δήμος Ήλιδας

Όλοι οι δήμοι παρουσιάζουν πτωτικό αριθμό στις γεννήσεις δηλ. στις νέες εγγραφές στα δημοτολόγια με εξαίρεση το δήμο Ήλιδας που ο πληθυσμός του αυξήθηκε κατά 48 πολίτες. Αναλυτικά στο δήμο Ανδραβίδας –Κυλλήνης είχαμε 252 θανάτους και 220 γεννήσεις, στο δήμο Ανδρίτσαινας – Κρεστένων 209 θανάτους και 100 γεννήσεις, στο δήμο Αρχαίας Ολυμπίας 290 θανάτους και 129 γεννήσεις, στο δήμο Ζαχάρως – Φιγαλίας 149 θανάτους και 80 γεννήσεις, στο δήμο Ήλιδας 336 θανάτους και 384 γεννήσεις, στο δήμο Πηνειού 216 θανάτους και 159 γεννήσεις και τέλος στο δήμο Πύργου 737 θανάτους και 500 γεννήσεις.

Σταδιακά από το 2011 ο πληθυσμός της Ελλάδας μειώνεται επικίνδυνα και σύμφωνα με έρευνα μέχρι το 2050 θα έχει συρρικνωθεί στα 8,8 εκατομμύρια με το 1/3 του πληθυσμού να είναι άνω των 65 ετών.

«Το δημογραφικό υπονομεύει το μέλλον της χώρας μας»

Μαρία Συρεγγέλα: Προωθείται νέος εργασιακός νόμος και το πρόγραμμα «Νταντάδες της Γειτονιάς».

Η Υφυπουργός Εργασίας κ. Μαρία Συρεγγέλα ευαισθητοποιημένη στο συγκεκριμένο θέμα με δηλώσεις της στην εφημ.«Πατρίς» επισημαίνει τις προεκτάσεις του προβλήματος που ταλανίζει δεκαετίες τη χώρα και αναφέρεται στις ενέργειες που προωθούνται για την αντιμετώπισή του. «Οι οικογένειες κάνουν πλέον λιγότερα παιδιά και ο ελληνικός πληθυσμός μειώνεται και γηράσκει. Το δημογραφικό πρόβλημα έχει σημαντικές συνέπειες στην οικονομική ανάπτυξη και την κοινωνική ευημερία της χώρας μας. Γι’ αυτό κρίθηκε αναγκαία η άμεση χάραξη και εφαρμογή μιας ενιαίας και οριζόντιας δημογραφικής πολιτικής.

Το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων προωθεί μέτρα που προσανατολίζονται στη στήριξη της οικογένειας, στην ισότητα των δύο φύλων και στην εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής. Τα μέτρα αυτά εξασφαλίζουν στους γονείς και ιδίως στις γυναίκες την παραμονή και ανέλιξή τους στην αγορά εργασίας και μετά την απόκτηση των τέκνων τους, καθώς καίριο παράγοντα για την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος αποτελεί η ένταξη στην αγορά εργασίας όσο το δυνατόν περισσότερων ατόμων παραγωγικής ηλικίας.

Τα πρώτα μέτρα θα συμπεριληφθούν στο νέο εργασιακό νόμο που θα κατατεθεί το προσεχές διάστημα στη Βουλή και θα περιλαμβάνει την άδεια πατρότητας με αποδοχές, που θα λαμβάνει ο πατέρας κοντά στην ημερομηνία γέννησης του τέκνου του, τη γονική άδεια ως αμεταβίβαστο δικαίωμα κάθε γονέα και την άδεια με αποδοχές για τους εργαζόμενους φροντιστές.

Παράλληλα θα θεσμοθετηθεί η διεύρυνση του δικαιώματος των εργαζομένων γονέων και φροντιστών για ευέλικτες συνθήκες απασχόλησης για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα προς εξυπηρέτηση των αναγκών φροντίδας της οικογένειάς τους, καθώς και η προστασία και των δύο γονέων από την απόλυση όταν κάνουν χρήση των αδειών και διευκολύνσεων για την ανατροφή των τέκνων τους.

Για να αυξηθεί η συμμετοχή των γυναικών στην αγορά εργασίας και να δημιουργηθεί ένα υποστηρικτικό στην οικογένεια περιβάλλον, σχεδιάζουμε πολιτικές φροντίδας βρεφών, όπως το Πρόγραμμα «Νταντάδες της Γειτονιάς», που βρίσκεται στο στάδιο της μελέτης και επίκειται η πιλοτική εφαρμογή του και άλλες συναφείς δράσεις, ο σχεδιασμός των οποίων θα διαμορφωθεί, μέσω της εκπόνησης των αναγκαίων μελετών και της ανάλυσης των δημογραφικών δεικτών.

Οφείλουμε να αναλάβουμε πρωτοβουλίες, να στηρίξουμε τα νέα ζευγάρια, να δώσουμε κίνητρα για τη δημιουργία οικογένειας και να την προστατεύσουμε. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε το δημογραφικό πρόβλημα γιατί υπονομεύει το μέλλον της χώρας μας. ».

                 «22.3% του πληθυσμού οι άνω των 65 ετών,

                         έναντι 14,2% οι κάτω των 14 ετών»

Δεν ανανεώνεται ο πληθυσμός

Παράλληλα με το δημογραφικό είναι απαραίτητο να αντιμετωπιστεί και το ζήτημα της γήρανσης του πληθυσμού.

Σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, ο μόνιμος πληθυσμός της χώρας την 1η Ιανουαρίου 2020 εκτιμάται σε 10.718.565 άτομα με 5.503.077 γυναίκες και 5.215.488 άνδρες, μειωμένος κατά 0,06% σε σχέση με την 1η Ιανουαρίου 2019 που ήταν 10.724.599 άτομα. Όπως επισημαίνει η ΕΛΣΤΑΤ η εξέλιξη αυτή είναι αποτέλεσμα της φυσικής μείωσης του πληθυσμού καθώς την ίδια χρονιά σημειώθηκαν 124.101 θάνατοι, έναντι των 83.628 γεννήσεων. Δηλαδή δημιουργήθηκε πτώση του πληθυσμού κατά  40.473 άτομα.

Συγκεκριμένα, ο πληθυσμός ηλικίας 0-14 ετών αντιστοιχεί στο 14,2% του συνολικού πληθυσμού, οι 15-64 ετών στο  63,5% του πληθυσμού και από 65 ετών και άνω στο 22,3% του πληθυσμού. Με το δείκτη γήρανσης να υπερέχει του παιδικού.

Νίκος Κρουστάλης: Καμία μέριμνα για την οικογένεια και τους πολύτεκνους

Ο σύλλογος Πολυτέκνων Πύργου Ηλείας και Περιχώρων αυτή τη στιγμή έχει εγγεγραμμένα 2156 μέλη από αυτά τα 800 είναι ενεργά. Πέρυσι γράφτηκαν 6 οικογένειές και φέτος μέχρι και αυτή τη στιγμή 9 Απριλίου 2021, δεν έχει γραφτεί καμία οικογένεια.

Ο πρόεδρος του συλλόγου κ. Νίκος Κρουστάλης αναφερόμενος στο θέμα, δήλωσε στην εφημ. «Πατρίς». «Δυστυχώς το πρόβλημα της υπογεννητικότητας καλπάζει στον νομό Ηλείας αλλά και σε όλη την Ελλάδα. Ο πληθυσμός μειώνεται κάθε χρόνο αισθητά. Είναι πλέον γεγονός ότι η πολιτεία δεν ασχολείται ενώ έδωσε υποσχέσεις ότι θα λάβει μέτρα για την οικογένεια και ειδικά για τους πολύτεκνους όμως έμειναν όλα στις υποσχέσεις. Όπως όλα δείχνουν τα επόμενα 7 με 8 χρόνια θα έχουν κλείσει πολλά σχολεία κάτι που σημαίνει ότι εκτός από την υπογεννητικότητα θα συρρικνωθούν και πολλά επαγγέλματα. Περιοχές θα ερημώσουν, χωριά και πόλεις θα βλέπουν τους κατοίκους τους να μειώνονται. Η πολιτεία μέχρι αυτή τη στιγμή αδιαφορεί για την επίλυση του προβλήματος και το μόνο που κάνει είναι να ενισχύει τον πληθυσμό με την εγκατάσταση μεταναστών στη χώρα. Δυστυχώς αδιαφορεί για το δικό της σπίτι…για τα δικά της παιδιά και προάγει την παγκοσμιοποίηση, κατέληξε φανερά απογοητευμένος..».

Αιτίες

Το δημογραφικό πρόβλημα δεν έχει να κάνει μόνο με τον πτωτικό αριθμό των γεννήσεων, στην πραγματικότητα είναι πιο σύνθετο και πολύ πιο περίπλοκο.  Πρέπει επίσης να επισημανθεί ότι η μείωση του πληθυσμού παρατηρείται από τα τέλη της δεκαετίας του 1980 και κορυφώθηκε στα μέσα της δεκαετίας του 1990, τότε που ακόμη η οικονομική κρίση και οι συνέπειές της ήταν άγνωστες στη χώρα.

Παράγοντες όπως η  οικονομική αστάθεια, οι πολλές ώρες εργασίας, ο χαμηλός βασικός μισθός, η υψηλή φορολογία, αποτελούν από τους βασικούς λόγους που τα ζευγάρια περιορίζονται στις μέρες μας στο ένα παιδί.

Εκείνο που πρέπει να γίνει κατανοητό είναι ότι οι απαιτήσεις και οι στόχοι που θέτουν οι νέοι για επαγγελματική καταξίωση και οικονομική ανεξαρτησία τους οδηγεί στο να κάνουν οικογένεια σε αρκετά πλέον μεγάλη ηλικία. Επιπλέον έχει παρατηρηθεί τα τελευταία χρόνια αρκετοί νέοι 25 και 30 ετών, να επαναπαύονται στη σιγουριά της πατρικής κατοικίας κάτι που έχει σαν αποτέλεσμα να μην είναι αυτόνομοι και να παρουσιάζονται αδύναμοι να σταθούν στα δικά τους πόδια και να δημιουργήσουν τη δική τους οικογένεια.

Από την άλλη ο μέσος όρος ζωής που έχει αυξηθεί παρουσιάζει συσσώρευση των μεγάλων ηλικιών κάτι που στην πορεία σημαίνει και υψηλό αριθμό θανάτων.

Το οικονομικό το βασικότερο πρόβλημα -Τί είπαν οι νέες γυναίκες

Η Άννα είναι 38 ετών πέρυσι έγινε μητέρα για πρώτη φορά και είναι αποφασισμένη πως δεν θα κάνει δεύτερο παιδί. Τόσο η ίδια όσο και ο σύζυγός της διατηρούν κατάστημα στην περιοχή το οποίο έχει μείνει κλειστό λόγω του covid και έχουν συσσωρευτεί πολλά οικονομικά προβλήματα που αν δεν τους στήριζαν οι γονείς τους δε θα τα έβγαζαν πέρα.

Η Ζωή ιδιωτική υπάλληλος σε επιχείρηση take away μας είπε ότι ο βασικός μισθός δεν είναι αρκετός για να τα βγάλει πέρα και ενώ ήθελε να κάνει πολλά παιδιά καθώς και η ίδια προέρχεται από πολύτεκνη οικογένεια, από του χρόνου θα το σκεφτεί.

Η Σοφία που δουλεύει κομμώτρια λόγω της ορθοστασίας έως τώρα έχει χάσει ένα μωρό και τώρα στην πανδημία με την οικονομική αβεβαιότητα, ούτε που σκέφτεται την πιθανότητα να γίνει μάνα.

Η Ελένη έχει ένα κοριτσάκι και πολύ θα ήθελε να της χαρίσει και ένα αδερφάκι, αλλά προς το παρόν το θεωρεί ακατόρθωτο…

Όλη η επικαιρότητα