Ηλεία Πολιτική

Μπαλαούρας – Λιατσής: «Να παραχωρηθεί στο δήμο Πύργου το αεροδρόμιο Επιταλίου»

Για τις ενέργειες που έκαναν ή προτίθενται να κάνουν στο προσεχές μέλλον, σχετικά με το αεροδρόμιο Επιταλίου, αναφέρθηκαν με κοινές τους δηλώσεις, χθες στο Λάτσειο Δημοτικό Μέγαρο Πύργου, ο βουλευτής Μάκης Μπαλαούρας και ο δήμαρχος Πύργου Γαβρίλης Λιατσής.

Κοινή συνισταμένη στις τοποθετήσεις των δυο ανδρών ήταν ότι το αεροδρόμια (ιδιοκτησία και λειτουργία) θα πρέπει να περάσει στα χέρια του δήμου Πύργου.

Οι κ.κ. Μπαλαούρας και Λιατσής τόνισαν ότι στο προσεχές μέλλον θα συνεργαστούν πάνω στη συγκεκριμένη προοπτική κάνοντας όλες τις απαραίτητες ενέργειες…

Λιατσής: «Το αεροδρόμιο είναι του Πύργου»…

Πρώτος πήρε το λόγο ο δήμαρχος Πύργου που τόνισε πως: «Ο αείμνηστος δήμαρχος Πύργου, Μιχάλης Ξυστρής, προκάτοχος του Γιώργου Δημητρακόπουλου όταν ανέφερε το αεροδρόμιο στο Επιτάλιο, γέλαγε ο κόσμος. Όμως κάποιοι ήμασταν εκεί όταν προσγειώθηκε ένα αεροπλάνο της πολιτικής αεροπορίας και κατέβηκε ο Θανάση Κανελλόπουλος και καταλάβαμε ότι το αεροδρόμιο αυτό δε χρειάζεται πολλές παρεμβάσεις. Από τότε έχει περάσει πολύς καιρός και πολλά αεροπλάνα πυρόσβεσης προσγειώνονταν και απογειώνονταν προσφέροντας πολύτιμες υπηρεσίες. Μάλιστα έχουν καταγραφεί στην τοπική ιστορία και ηρωικές πράξεις αεροπόρων εκεί. Κατόπιν είδαμε να διοργανώνονται αγώνες που είχαν σχέση με τον μηχανοκίνητο αθλητισμό, αργότερα είδαμε πρόβατα να βόσκουν και το αεροδρόμιο πέρασε διάφορες φάσεις. Η ιστορικότερη απ’ όλες ήταν όταν με τον Κώστα Νικολουτσο, που ήταν πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, βρεθήκαμε σε ένα περιφερειακό συμβούλιο στην Αιτωλοακαρνανία και καταχωρήθηκε με την βοήθεια του τότε δημάρχου Μεσολογγίου ότι υπάρχει μέσα στον περιφερειακό σχεδιασμό. Θεωρώ μεγάλη τιμή όταν έρχεται ο βουλευτής Μάκης Μπαλαούρας και με ρωτά αν χρειάζομαι κάτι. Του λέω ότι το αεροδρόμιο είναι του Πύργου, το αεροδρόμιο ανήκει στο Δήμο Πύργου. Αν κάτι αξιόλογο υπάρχει στα όρια της πόλης μας δε μπορεί επιλεκτικά να μας το παίρνουν.  Υπάρχουν πολλά περίεργα… έχουμε φανάρια και δεν ανήκουν σε μας… όπως και η παρέλαση… Διαβάσαμε τις προσπάθειες του κ. Μπαλαούρα για το αεροδρόμιο, αλλά το σπουδαιότερο είναι να ανήκει το αεροδρόμιο στον Πύργο. Επικαλούμαι τη στήριξη του για να συμβεί αυτό, ενώ κι εμείς, ως δήμος, θα υποβάλλουμε σχετικό αίτημα».

Μπαλαούρας: «Καταφέραμε και κάμψαμε τις αντιρρήσεις»…

Από την πλευρά του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ηλείας δήλωσε πως: «Ο νομός μας πάσχει σε πολλά επίπεδα. Ο δρόμος που είχε κοπεί από την προηγούμενη κυβέρνηση λεγόταν Ολυμπία Οδός χωρίς τον Πύργο και Ολυμπία, πρέπει να το φέρουμε εις πέρας εμείς και όπου να’ ναι και είναι και είδηση αυτό, από Ιούνιο πιστεύω θα μπουν μπουλντόζες και εκσκαφείς. Υπάρχουν έργα στο Κατάκολο που είναι ακόμα ανοιχτά, γιατί το όραμα το δικό μου είναι να γίνει το Κατάκολο home port, δηλαδή να έρχονται τουρίστες και να μην περνάνε απλώς για λίγες ώρες. Η Ολυμπία είναι ένα παγκόσμιο brand name και θα πρέπει να το λέμε παντού και να προσπαθούμε αυτό να το χρησιμοποιούμε σωστά. Για το αεροδρόμιο Επιταλίου έδειξε η κυβέρνηση ενδιαφέρον… υπενθυμίζω ότι το Γενάρη σε συνέδριο στην Ολυμπία με πλησίασαν άνθρωποι από την Αερολέσχη Πύργου μου έθεσαν το θέμα, έστειλαν υλικό που τους ζήτησα και αμέσως επικοινώνησα με το υπουργείο Υποδομών και τον κ. Σπίρτζη. Ο υπουργός ήταν έντονα αρνητικός διότι σε άλλα παρόμοια αεροδρόμια στην Ελλάδα είχαν γίνει παράνομες πράξεις. Είχα συνεχή επαφή και ενημέρωνα τον πρόεδρο της Αερολέσχης τον κ. Γιαννακούλια. Σε συνεδρίαση της Βουλής μίλησα με τον κ. Σπίρτζη, και νωρίτερα είχα μιλήσει με τον Υπουργό Επικρατείας Αλέξανδρο Φλαμπουράρη για να με υποστηρίξει. Καταφέραμε και κάμψαμε τις αντιρρήσεις με επιχειρήματα για το νομό και την ανάπτυξη του.

Κατόπιν επικοινώνησε με τον διοικητή της υπηρεσίας πολιτικής αεροπορίας κ. Λιντζεράκο και του είπε “ότι σου πει Μπαλαούρος να συνεργαστούμε για να προχωρήσει θέμα”. Έτσι πήρα αμέσως τον κ. Γιαννακούλια, τον ενημέρωσα ότι πάμε καλά και τον ενημέρωνα για τις επαφές μου με τον Λιντζερακο. Είμαι πάντα επιφυλακτικός με τέτοια ζητήματα γιατί αν δεν δω υπογραφή δεν μιλάω. Η υπογραφή μπήκε και μετά άρχισε ορυμαγδός από παράγοντες για κατόπιν ενεργειών τους… δεν με ενδιαφέρει αυτό. Ήρθα ξανά σε επαφή με τον κ. Λιντζερακο γιατί το αεροδρόμιο ανήκει στην Περιφέρεια και του πρότεινα να το πάρει στην ιδιοκτησία και διαχείριση του ο Δήμος Πύργου. Υπέδειξα σήμερα του δήμαρχου να υποβάλλει αίτηση ώστε να κληθούν στο υπουργείο Περιφέρεια, δήμαρχος και άλλοι υπηρεσιακοί παράγοντες για να πιέσουν να γίνει η μεταβίβαση από την περιφέρεια στο δήμο. Θα προσπαθήσουμε να βρούμε και τους αναγκαίους πόρους. Είμαστε όμως σε μια φάση που χρειάζονται αρκετά βήματα ακόμα. Δεν είναι μόνο η παραχώρηση, είναι η φύλαξη, η υπευθυνότητα της διαχείρισης γιατί αν συμβεί κάτι, θα έχει ευθύνες ο δήμος. Θα έχει την πλήρη κυριότητα και τη σωστή λειτουργία. Ο δήμαρχος Πύργου γνωρίζει ότι όπου μπορώ θα βοηθήσω και είμαι στη διάθεση του να φτιάξουμε ένα πλάνο για να δούμε πως θα ολοκληρωθεί αυτή η ιστορία που είναι πολύ ενδιαφέρουσα. Πρέπει να συμπληρώσω ότι όταν έγινα βουλευτής είχαμε το θέμα της λειτουργίας του αεροδρομίου της Ανδραβίδας ως πολιτικού. Επειδή διερεύνησα το θέμα η Ανδραβίδα δεν μπορεί να λειτουργήσει ως τέτοιο διότι υπάρχουν δεσμεύσεις ευρωπαϊκές και κυρίως από τη χώρα μας, ότι δε μπορεί να είναι κοντινότερη απόσταση 100 χλμ από άλλο αεροδρόμιο. Οπότε ξεχνάμε την Ανδραβίδα και προχωράμε για το Επιταλιο. Και δεν είναι μόνο οι πυρκαγιές που μπορούμε να το χρησιμοποιούμε αλλά θα μπορούν να έρχονται μικρά αεροπλάνα πλουσίων να επισκέπτονται το νομό κ.α. Αυτό θα δίνει όχι μόνο χρήματα αλλά και μια θετική εικόνα στον τόπο σε ανθρώπους που μπορούν να βοηθήσουν στην ανάπτυξη του».

Όλη η επικαιρότητα