Ηλεία Πολιτική

Μπαλαούρας: Προχωρά ο άξονας Αρχ. Ολυμπία – Βυτίνα- Τρίπολη

Σύμφωνα με ενημέρωση που είχα από τον Γ.Γ. Υποδομών Γιώργο Δέδε και υπηρεσιακούς παράγοντες, προχωρά η μελέτη για τον δρόμο, που θα συνδέσει την Αρχαία Ολυμπία με την Τρίπολη, μέσω Βυτίνας.

Θυμίζω ότι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ είχαν θέσει το θέμα αυτό στον Υπουργό Υποδομών από το 2015 και το υπουργείο αποδέχτηκε το αίτημα, εντάσσοντάς το σε προϋπολογισμό ύψους 3.996.035 €.

Είναι επίσης γνωστό ότι ο Πρωθυπουργός, κατά την επίσκεψή του στην Αμαλιάδα και στο Περιφερειακό Αναπτυξιακό Συνέδριο της Πελοποννήσου, στην Τρίπολη, αναφέρθηκε και σε αυτό το θέμα!

 Α)  Τμήμα  Παράκαμψη Λαγκαδίων (συνολικό μήκος : ~20 χλμ.)

Η νέα χάραξη  απομακρύνεται από τον παραδοσιακό οικισμό Λαγκαδίων (Ευρεία Παράκαμψη). Το μήκος της είναι περίπου 20 χλμ. αντί 13 χλμ. των αρχικά προτεινόμενων λύσεων, το δε κόστος της ανέρχεται στο ήμισυ  των αρχικών, λόγω του περιορισμού του πλήθους και του μεγέθους των τεχνικών έργων.

Το πλάτος του θα είναι 8 μ., με μία λωρίδα ανά κατεύθυνση πλάτους 3,75 μ.

Έχει εγκριθεί  όλο το τεχνικό (συμβατικό) αντικείμενο, συμπεριλαμβανομένης της ΜΠΕ, της Οριστικής Μελέτης Οδοποιίας και Υδραυλικών (Αποχέτευσης- Αποστράγγισης οδού), της προμελέτης τεχνικών έργων και των γεωτεχνικών μελετών.

Απαιτείται η σύνταξη των οριστικών μελετών των τεχνικών έργων και της μελέτης σήμανσης-ασφάλισης, ενώ έχουν ολοκληρωθεί οι γεωτεχνικές έρευνες (δαπάνης 840.213€).

 

Β)  Λούβρο – Τριποταμιά – Κόμβος Ηραίας (16 χλμ.)

Όσον αφορά το τμήμα αυτό, έχουν εγκριθεί όλες οι απαιτούμενες τεχνικές μελέτες (οδοποιίας, περιβαλλοντικές, υδραυλικών, προμελέτες τεχνικών, κτηματολόγιο  κλπ.), καθώς και η Μ.Π.Ε.

Όσον αφορά το τμήμα Παράκαμψης Σταυροδρομίου μήκους 1,5 χλμ., έχει εγκριθεί το σύνολο του τεχνικού αντικειμένου και η Μ.Π.Ε. Η διατομή έχει καθοριστεί στα 11,00 μ.

 

Σύνδεση αρχαιολογικών χώρων Ολυμπίας – Επιδαύρου – Μυκηνών

Με άλλα λόγια, χωρίς τεχνικές λεπτομέρειες, για την παράκαμψη Λαγκαδίων η οριστική μελέτη ολοκληρώνεται μέχρι το Γενάρη, ενώ για το υπόλοιπο έργο τον προσεχή Ιούνιο.  Όλες οι δημοπρατήσεις θα ακολουθήσουν αμέσως μετά τη σύνταξη των οριστικών μελετών .

Το έργο θα χρηματοδοτηθεί από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Η κυβέρνηση, ο ΣΥΡΙΖΑ, οι βουλευτές και τα στελέχη του, διεκδικούν δυναμικά ζητήματα αναμόρφωσης του νομού μας, χωρίς πολλές φορές να τα δημοσιοποιούν, μέχρι να υπάρξει κάτι συγκεκριμένο προς υλοποίηση.

Να μια ακόμη αρνητική «κληρονομιά» που άφησαν στον τόπο μας οι προηγούμενες κυβερνήσεις.

Η σημερινή κυβέρνηση υλοποιεί ένα μεγαλόπνοο έργο, που είχε οραματιστεί ο Ελευθέριος Βενιζέλος, για να συνδεθούν μεταξύ τους οι αρχαιολογικοί χώροι Ολυμπίας – Επιδαύρου – Μυκηνών.

Όλη η επικαιρότητα