Αχαϊα Ηλεία Πολιτική

Μπαλαούρας – Τζαβάρας: Διαφωνούν για την τύχη του «Πάτρα – Πύργος»

Ακούστε το άρθρο

Νέα κινδυνολογία ξέσπασε για το νέο αυτοκινητόδρομο Πάτρα -Πύργος η οποία αναπαράχθηκε από τα τοπικά ΜΜΕ χωρίς καμιά διασταύρωση, έλεγχο και εξηγήσεις από τους αρμόδιους.

Του Μάκη Μπαλαούρα

Κατόπιν αυτού ήλθα σε επαφή με τον Υπουργό Υποδομών Χρήστο Σπίρτζη και το Γ.Γ. Γιώργο Δέδε.

Η πολιτική ηγεσία με διαβεβαίωσε με σαφή και κατηγορηματικό τρόπο ότι δεν υπάρχει καμιά αλήθεια στην κινδυνολογία περί υποβάθμισης, ως συνέπεια κάποιων φερόμενων απαιτήσεων της Κομισιόν και ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για το έργο!

Πρέπει να μπουν τα πράγματα στη θέση τους: Ποιοι κινδυνολογούν, κατά συρροή, γινόμενοι και από πάνω τιμητές; Δικαιούται τα απομεινάρια και τα παπαγαλάκια του παλιού καθεστώτος, για να κρύψουν τις δικές τους ευθύνες, να μιλούν για ένα έργο που έπρεπε να είχε γίνει εδώ και 20 χρόνια, επί των κυβερνήσεών τους; Το έργο όχι μόνο είχε παραπεμφθεί στις καλένδες, αλλά ταυτόχρονα εξαπατούσαν τους πολίτες, για δήθεν ένταξη του έργου στις άμεσες προτεραιότητες τους!

Ας απαντήσουν κάποτε στα αμείλικτα ερωτήματα, χωρίς στρεψοδικίες:

1.Είναι ή δεν είναι έγκλημα που το έργο Πάτρα -Πύργος «αποσπάστηκε» με τον ν. 4219/13 από τη σύμβαση παραχώρησης της συνολικής Ολυμπίας Οδού, με συνέπεια  την επανεκκίνηση του έργου;

  1. Πως μπορούν να λένε ότι ακυρώσαμε τον διαγωνισμό και είχαν διασφαλίσει χρηματοδότηση όταν σε κανένα ευρωπαϊκό όργανο δεν είχαν υποβάλλει μελέτη βιωσιμότητας, μελέτη κόστους-οφέλους, δεν υπήρχαν καν τεχνικές μελέτες .

Σημειώνουμε ότι αν δεν είχε απενταχθεί ο δρόμος από τη συνολική παραχώρηση δεν θα χρειάζονταν όλες αυτές οι εγκρίσεις και το έργο θα ολοκληρωνόταν τον Αύγουστο.

Τι απαντά το Υπουργείο

Μετά την ενημέρωση μου για τον ορυμαγδό των ΜΜΕ ο ΓΓ του Υπουργείου Υποδομών, βγήκε στην ΟΡΤ και τον Ρ/Σ «Στο Κόκκινο». Εκεί ανέφερε πως  «η κυβέρνηση έβαλε το έργο ως προτεραιότητα και το προχωράει. Σημείωσε, ότι σχεδόν κάθε μήνα, προκύπτει το ίδιο σενάριο, με διάφορες παραλλαγές, ότι το έργο δεν θα γίνει. Στην αρχή ότι δεν είχε προωθηθεί ο Φάκελος Μεγάλου Έργου. Μετά ότι δεν υπάρχει χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ. Το Υπουργείο απάντησε σε αυτά με σαφήνεια. Τώρα αρχίζει να κυκλοφορεί το σενάριο ότι αντί για αυτοκινητόδρομος θα γίνει καρόδρομος ή θα μειωθεί η διατομή του. Κανένα από αυτά τα σενάρια δεν έχει την παραμικρή αλήθεια. Αυτό φαίνεται και στην πράξη γιατί οι δημοπρασίες συνεχίζονται κανονικά, οι προδιαγραφές είναι αυτές που από την αρχή είχαν προσδιοριστεί».

Η επικαιροποίηση  του έργου έγινε κινδυνολογία

 Όλα αυτά τα σενάρια που διαβάζουμε τόσες μέρες στα ΜΜΕ, όχι μόνο της Ηλείας, πως η Κομισιόν θα ζητήσει την υποβάθμιση του έργου ή τη διατήρηση του παλιού δρόμου, με μόνο μικρές βελτιώσεις, με βάση κάποιο κριτήριο χαμηλού κυκλοφοριακού φόρτου, έδωσαν αφορμή για τη νέα κινδυνολογία.

Το μόνο νέο στοιχείο, όπως μου εξήγησαν από το Υπουργείο, είναι μία αλλαγή στις μελέτες κόστους οφέλους, που αποτελούν κομμάτι των Φακέλων Μεγάλων Έργων τα οποία υλοποιούνται με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση. Πολύ πρόσφατα εισήχθησαν νέες απαιτήσεις για αυτές τις μελέτες που περιλαμβάνουν πρόσθετες παραμέτρους και κριτήρια, όπως π.χ. οι προβλέψεις κυκλοφοριακού φόρτου για τα οδικά έργα. Για το λόγο αυτό η Επιτροπή Jaspers, που αποτελεί τον τεχνικό σύμβουλο της Κομισιόν, ζήτησε από όλες τις χώρες-μέλη της ΕΕ οι οποίες υλοποιούν μεγάλα έργα, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, να επικαιροποιήσουν τις μελέτες κόστους-οφέλους των προς υλοποίηση έργων. Αυτό έσπευσε να κάνει και το Υπουργείο. Αυτή την αλλαγή όμως έσπευσαν να εκμεταλλευτούν, ενσπείροντας φήμες για απαιτήσεις της Κομισιόν περί εναλλακτικών σεναρίων μικρότερου έργου που δεν ταιριάζουν στα χαρακτηριστικά αυτοκινητόδρομου – σενάρια που το Υπουργείο διαψεύδει κατηγορηματικά.   

Στο τέλος του έτους θα τελειώσουν οι συμβασιοποιήσεις

Αλλαγές πράγματι γίνονται από το Υπουργείο στη μελέτη κόστους-οφέλους, που περιλαμβάνεται στο Φάκελο Μεγάλου Έργου, αλλά από τις αλλαγές αυτές δεν τίθενται σε αμφισβήτηση ούτε η χρησιμότητα ούτε η σκοπιμότητα της Πάτρας-Πύργου, αλλά ούτε και οι τεχνικές της προδιαγραφές. «Αυτό είναι μια κατηγορηματική διαβεβαίωση την οποία έχουμε συζητήσει ήδη και με τους συμβούλους όλων των ευρωπαϊκών αρχών και σε πολιτικό επίπεδο», διαβεβαίωσε ο ΓΓ του Υποδομών μιλώντας στο «Στο Κόκκινο». «Είμαστε σε διαρκή επαφή με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και σας διαβεβαιώνω κατηγορηματικά ότι δεν υπάρχει το παραμικρό πρόβλημα σε σχέση με τη χρηματοδότηση. Δεν μας έχει αναφερθεί η παραμικρή επιφύλαξη. Η πίστωση των 475 εκατ. ευρώ είναι εγγεγραμμένη στο ΕΣΠΑ και δεν τίθεται ζήτημα αμφισβήτησης», επισήμανε ο Γ. Δέδες μιλώντας στην ΟΡΤ.
Με δυο λόγια, διαβεβαιώνει το Υποδομών, δεν πρόκειται να υπάρξει καμία αλλαγή ή τροποποίηση των υφιστάμενων μελετών για τις των δημοπρατήσεις του έργου και των συμβάσεων που θα επακολουθήσουν και το έργο θα κατασκευαστεί με βάση τη διατομή και τα γεωμετρικά χαρακτηριστικά του αυτοκινητόδρομου που έχει προβλεφθεί και με βάση τις υπάρχουσες μελέτες.

Ως προς το χρονοδιάγραμμα, οι εκτιμήσεις του Υπουργείου είναι ότι ήδη έχει γίνει ο προγραμματισμός για τις  δημοπρασίες των δύο τελευταίων εργολαβιών, έχει ανοίξει ο δρόμος ώστε από το φθινόπωρο να έλθουν προς έγκριση στη Βουλή οι συμβάσεις και μέχρι το τέλος του έτους να έχουν γίνει οι πρώτες συμβασιοποιήσεις για να μπουν τα μηχανήματα.

Αναρωτιόμαστε τι άραγε θα λένε τα παπαγαλάκια όταν θα μπουν οι μπουλντόζες στη κατακαημένη, από το παλιό πελατειακό κράτος, Ηλεία;

Η Κυβέρνηση οδηγεί σε ματαίωση τον αυτοκινητόδρομο Πατρών-Πύργου με την αρχική του μορφή

Του Κώστα Τζαβάρα

Οι ολέθριες γκάφες και τα λάθη του κ Σπίρτζη και των συνεργατών του έχουν οδηγήσει την υπόθεση του αυτοκινητόδρομου Πατρών-Πύργου ένα βήμα πριν από την οριστική ματαίωση του ή την κατασκευή στην θέση του ενός άλλου έργου, το οποίο θα είναι μικρότερο και θα ταιριάζει πιο πολύ σε επαρχιακό παρά σε εθνικό δρόμο.

Συγκεκριμένα, ενώ όφειλαν να συντάξουν ορθά την Ανάλυση Κόστους-Οφέλους, ώστε να επιτύχουν την χρηματοδότηση του έργου του αυτοκινητόδρομου Πατρών-Πύργου (το οποίο ως γνωστόν έχουν τεμαχίσει αδικαιολόγητα και αυθαίρετα σε 8 δημοπρασίες, αφού προηγουμένως ακύρωσαν την δημοπράτηση που είχε προκηρύξει η Κυβέρνηση της ΝΔ τον Μάρτιο του 2015), τελικά το μόνο που πέτυχαν εξαιτίας των λαθών που περιείχε η ανάλυση είναι να υποχρεωθούν από τις υπηρεσίες της Ε.Ε. στην εκπόνηση νέων μελετών για την διερεύνηση ενός πιο «μικρού» αυτοκινητόδρομου.

Με τις νέες αυτές  μελέτες υποχρεώθηκαν να ερευνήσουν τη δυνατότητα, αντί για τον αρχικό αυτοκινητόδρομο Πατρών-Πύργου, είτε να κατασκευαστεί ένας νέος μικρότερος δρόμος με μειωμένα γεωμετρικά χαρακτηριστικά, δηλαδή μικρότερη διατομή, λιγότερες λωρίδες και κόμβους, είτε να αναβαθμιστεί η υπάρχουσα Ε.Ο. (καρμανιόλα) δρόμος Πάτρας-Πύργου, με ότι όμως αυτό συνεπάγεται σε μειωμένα τεχνικά και οδικά χαρακτηριστικά και ασφάλεια για τους μετακινούμενους πολίτες και επισκέπτες της Ηλείας.

Προκειμένου δε να διασκεδάσουν την δικαιολογημένη αναστάτωση των πολιτών και των φορέων της Ηλείας, επινόησαν, ως δικαιολογία για την μέχρι σήμερα καθυστέρηση στην έναρξη της κατασκευής του έργου, ότι δήθεν υποχρεώθηκαν να προβούν από την Ε.Ε. σε μια επικαιροποίηση των μελετών. Η επικαιροποίηση αυτή θα περιλαμβάνει υποχρεωτικά και το συμπληρωματικό σενάριο νέου οδικού άξονα με μειωμένα γεωμετρικά χαρακτηριστικά, προκειμένου τάχα να τεκμηριωθεί ως μοναδική λύση η κατασκευή του κανονικού έργου.

Αίτια όμως υπήρξε το γεγονός ότι ο κ. Σπίρτζης και οι συνεργάτες του έδωσαν στην αρχική έκδοση της Ανάλυσης Κόστους-Οφέλους που κατέθεσαν στην ομάδα Jaspers, στοιχεία με χαμηλή και σταθερή σε αριθμό κυκλοφορία οχημάτων από σήμερα έως και το 2030, για τον κυκλοφοριακό φόρτο του συγκεκριμένου έργου.

Άλλωστε η εξερεύνηση των εναλλακτικών σεναρίων στην Ανάλυση Κόστους Οφέλους είναι μια διαδικασία γνωστή ήδη από το 2014, στο δε σχετικό εγχειρίδιο αναφέρεται ότι όποιο σενάριο επιλεγεί θα πρέπει να είναι το ορθότερο από κοινωνικό-οικονομικής άποψης, σε σχέση με την περιοχή που θα γίνει το έργο. Σίγουρα, μέχρι το 2030, με δεδομένη την κίνηση στο Κατάκολο, την αναπτυξιακή δυναμική του κάμπου της Ηλείας και βέβαια την επισκεψιμότητα της Αρχαίας Ολυμπίας και των άλλων περιοχών της Ηλείας αλλά και την πρόσβαση μέσω αυτού το δρόμου στη Δυτική Μεσσηνία και Πύλο, η κίνηση των οχημάτων θα είναι πολλαπλά αυξημένη.

Αν κάτι διασώζει ακόμα την πιθανότητα της κατασκευής του αυτοκινητόδρομου Πατρών-Πύργου αυτό είναι ότι πρόκειται για ένα έργο ώριμο στην αρχική του μορφή, δηλαδή όπως είχε δημοπρατηθεί επί κυβέρνησης Ν.Δ., είχαν πραγματοποιηθεί οι περισσότερες εκ των απαλλοτριώσεων τους και είχαν εκτελεστεί τεχνικά εργασία περίπου στο 20 έως 30% του συνολικού έργου. Ειδάλλως θα οδηγούνταν άμεσα σε απόρριψη από την Κομισιόν, εξαιτίας των λαθών, των αβλεψιών και της ανικανότητας αυτής της Κυβέρνησης.

Ας καταλάβει καλά ο κ. Σπίρτζης ότι οποιαδήποτε απόπειρα να καταλήξει το απολύτως ζωτικό για την Ηλεία έργο του αυτοκινητόδρομου Πατρών-Πύργου σε ένα δρόμο παράλληλο με τον υφιστάμενο ή σε έναν κατ’ όνομα αυτοκινητόδρομο με μιάμιση λωρίδα ανά κατεύθυνση είναι έγκλημα, που δεν θα μείνει χωρίς τιμωρία από την Ηλεία και τους κατοίκους της και την ιστορία αυτού του τόπου.

Αν κάτι διασώζει ακόμα την πιθανότητα της κατασκευής του αυτοκινητόδρομου Πατρών-Πύργου αυτό είναι ότι πρόκειται για ένα έργο ώριμο.

Όλη η επικαιρότητα